Hangi Kahve Değirmeni Alınmalı

Kahve hobisini bir adım ileri taşımak isteyenler için yeni bir başlığım var “Kahve değirmeni nasıl seçilir?” Kahve değirmeni seçerken dikkat edilecek konuları bir rehberde toparlamak istedim.

Bıçaklı Öğütücüler :

Bıçaklı öğütücüler aslında kahve için özelleştirilmiş ürünler değildir. Şeker, kuruyemiş, baharat veya kahve gibi sert ürünlerde kullanılabilirler. Bu öğütücülerin fiyatları düşüktür. Bıçakları yüksek hızda döner. Kahveyi nispeten homojen olarak kesmektense; kırarak parçaladıkları için aslında istenen bir öğütme şekli değildir. Kahve demlemenin önemli adımlarından birisi; demleme yöntemine göre öğütüm ayarı yapmaktır. Bu öğütücülerle büyüklük ayarı yapamazsınız.

Fakir Aromatic – Delonghi KG49 -Simbo – ArzumKrups F203 vb birçok model bulabilirsiniz.

Yorumum: Bu öğütücüler aslında French Press ve Kâğıt filtreli kahve makineleri için -başlangıç seviyesinde- kullanılabilir. Kahvenizi taze öğüterek, hobiye başlamak fincandaki aromayı çok geliştirecektir. Benim de kahve serüvenim tam olarak böyle başladı. Çekirdek kahve alıp bu tarz bir bıçaklı öğütücü ile öğütüp french press ile demlemeye başladıktan sonra kahvenin gerçekten tadını da almaya başladım.

Espresso, V60, moka pot gibi özel öğütüm boyutu gerektirecek yöntemleri bu tarz bıçaklı öğütücüler kullanarak yapabilmeniz epey zor.

El Değirmenleri

Başlangıç Sınıfı Manuel Kahve Değirmenleri

Migros Touch Me, Ikea, Çiçek Sepeti, Hepsiburada, Arzum Okka gibi; pazaryeri sitelerinden bulunan genellikle markasız kahve öğütücüler bu sınıfa giriyor. Bunlar genellikle içlerinde plastik aksam ve ucuz seramik dişli bulunan öğütücülerdir. Bunlar ayar tutturamazlar. Homojen öğütüm yapamazlar. Bu değirmenlerle kahve öğütmek özellikle kas gücü gerektirir. Bunları yine özel öğütüm boyutu isteyen V60 – Aeropress – Moka Pot – Espresso demlemeleri için önermem. French press – kahve makinesi ve cold brew tarzı demlemeler için denenebilir. İyi tarafı elektrik ihtiyacı olmamasıdır.

Seramik dişlide Hario markalı ürünler kendi kategorisinin lideri sayılabilir. Özellikler Hario Mini-Slim modelleri kahve içmeyi seven bir arkadaşa verilebilecek güzel bir hediye olabilir. Doğru yerden başlamış olur zamanla çelik dişli daha iyi bir değirmene yatırım yapabilir.

Orta Sınıf Manuel Kahve Değirmenleri

Cafflano Krinder – Timemore – Wacaco – Escobarista – Molent Pocket marka öğütücüler bu sınıfa giriyor (Timemore modellerinde daha üst segment olanlar var.) Bu sınıftaki öğütücülerden genelde verim almaya başlıyorsunuz. Burada ilk bakmanız gereken şey çelik diş kullanımı ve ayar mekanizması. Bu segmentte çelik dişli değirmenler hangi segmentten olursa olsun seramik dişli değirmenlere göre daha hızlı ve daha homojen öğütüm yaparlar.

Bu segmentte aslında birçok değirmenin denemesini yaptım kendim şahsen kullandım. Şöyle yorumlayayım;

Cafflano Krinder: Dişlisi çok başarılı, öğütüm kalitesi çok yüksek. ( Timemore – Molent Pocket ve Escobarista Değirmen’den daha homojen. Malzeme kalitesi diğerlerinden düşük. (Cafflano firması ürünün taşınabilir olmasına odaklanmış.) 20 gram civarı kapasitesi var. Gövde ve haznesi plastik. Haznenin plastik olması bence kırılma riskinin az olmasından dolayı kullanışlı. Toplamda 290 gram civarı ağırlığı var. Öğütüm ayar mekanizması çok kullanışlı değil. Türk Kahvesi’nden- Cold Brew demleme yöntemine kadar geniş bir öğütüm ayarı var ama öğütümler arasında hassasiyeti düşük yani toplamda kullanışlı 10-12 öğütüm ayarı var.

Timemore C2-C3: Dişlisi jenerik Çin üretimi. Öğütüm kalitesi olarak Molent Pocket ile aynı (aynı dişliler). Öğütüm mekanizması Escobarista değirmen ile çok benzer. Malzeme kalitesi Cafflano Krinder’dan iyi. Türk kahvesi ve espresso için zorlar. V60- French press için kullanılabilir. Öğütüm aralığı çok geniş değil. Yeni başlayan birisini tatmin edecektir.

Molent Pocket– Dışı Türk, dişlisi jenerik Çin üretimi. Alibaba’da falan bu dişliden çok fazla değirmen bulabiliyorsunuz. Bu dişlinin Türk Kahvesi ve Espresso öğütümleri başarılı değil. Molent Pocket ayar mekanizması Timemore’dan daha iyi. Gövde sağlamlığı daha iyi. Pocket çok kalın ergonomik olarak zorlayabilir. Taşıması kolay, gövdesi çok sağlam.

Molent Pocket hakkında yazdığım yazıya göz atmak isterseniz : Molent Pocket İnceleme Yazısı

Escobarista Değirmen: Dişlisi özel yapım. Cafflano Krinder dişlisi ile yapısı benzer. Türk Kahvesi ve espressoda hızlı. Genel olarak listedeki en hızlı değirmen. Öğütümleri Timemore ve Molent Pocket’tan iyi. Türk Kahvesi’nden- Cold Brew demleme yöntemine kadar geniş bir öğütüm ayarı var ama öğütümler arasında hassasiyeti düşük yani toplamda kullanışlı 12-14 öğütüm ayarı var. Ergonomisi iyi. Paket içeriği en başarılı olan, yanında çok fazla aksesuar var. Giriş seviyesinde fiyat/performans ürünü sayılabilir.

Escobarista Değirmen hakkında detaylı yazı : Escobarista Kahve Değirmeni İnceleme

Wacaco Exagrind: Orta sınıfla- premium sınıf arasında bir değirmen. Öğütüm kalitesi çok çok iyi. Öğütüm kalitesi bakımından bence listedeki fiyat performans olarak en iyi değirmen. Türk Kahvesi ve Espresso öğütebiliyor ve öğütüm aralığı çok yeterli. Espressoyu 12-14 klikte öğütüyorum V60’ı 40klikte yani hassasiyeti çok geniş. Boyutu küçük, haznesi 20gramdan fazla kahve almıyor. Çevirme kolu tasarım olarak güzel kullanım olarak listedeki en iyisi değil diyelim. 2022 Ağustostan beri aktif olarak kullanıyorum.

Wacaco Exagrind Ayrıntılı Yorum ve İnceleme: Wacaco Exagram ve Exagrind İnceleme – cihanyuce.com

Bu kategorideki değirmenler için bakmanız gerektiğini düşündüğüm birkaç yazı daha var.

Demlemeye göre öğütüm ne olmalı? Değirmenlerdeki ayarlar hangi öğütümlere uygun? Kahve Öğütüm Boyutları – cihanyuce.com

Değirmenlerden hangisi daha homojen okumak isterseniz : Değirmen Homojenlik Testi

Üst Sınıf Manuel Kahve Değirmenleri

Bu sınıf üst olmasının ana nedeni öğütüm kalitesi değil; öğütüm dişlisinin veya boyutunun büyük olması. Molent G50, Mazzer Omega, Comandante C40 ve Comandante Trailmaster değirmenler bu sınıfa giriyor. Orta sınıf manuel el değirmenlerinde kullanılan değirmen çapları 38mm olurken (dışardaki dişliden ölçülüyor.) Üst sınıfta 48mm dişlilerden daha çok kullanıldığını görüyoruz. (Comandante istisna: Comandante 39mm dişli kullanıyor.)

Comandante C40: Üst sınıfta en çok bilinen, dünyada en çok ün yapmış el değirmenlerinden birisi. Bence yaptığı ünü de hak ediyor. Malzeme kalitesi ve eldeki hissiyatı çok iyi. Comadante C40 biraz da yatırım aracı gibi. Bugün aldığınız fiyattan daha yükseğe 1 yıl sonra satabiliyorsunuz. Öğütümüne gelecek olursak; Comandante C40 öğütüm kalitesi olarak epey yüksek. Artık bu seriye geçtiğimizde homojenlikten daha farklı şeylere bakmak gerekiyor. Kahve hobisine nispeten yeni başlayan birisi iseniz; internetten aratarak birçok tarife hızlıca Comandante Klik Sayıları üzerinden ulaşabiliyorsunuz. Comandante’ye uygun 3. parti aksesuarlar epey mevcut. Hiçbir değirmen mükemmel olmadığı gibi Comandante’nin de handikapları var. Comandante çok hızlı öğüten bir değirmen değil. Aynı fiyata dişli büyüklüğü daha büyük olan, daha hızlı öğüten değirmenlere ulaşabilirsiniz. Yine bu dişli büyüklüğünden dolayı Comandante ince ayar kısmında bazı rakipleri gibi güçlü değil. Tek dönüşte 120-200 ayar yapabilen değirmenler varken Comandante 40-50 ayar kadar imkân veriyor. Bu yeterli değil demiyorum ama verilen paraya daha başka değirmenlerde daha fazla özellik almak mümkün. Bu özellikleri ile Pour Over demlemelerde Comandante değirmenleri daha çok görürken, espresso kabiliyeti arayan kahve severlerin başka değirmenler tercih ettiklerini gözlemlemek mümkün.

Comandante Trailmaster : Comandante C40 ile aynı dişliyi ve aynı ayar mekanizmasını kullanıyor. Öğütümleri, hızı, ayar seçenekleri aynı. Comandante Trailmaster dış malzeme yapısı ile farklılaşıyor. Daha çok kamp ve hareket halinde kullanıcıları hedefleyen Trailmaster için benim tek eleştirim plastik değirmene fazla fiyat veriliyor gibi olması. Aynı fiyata daha premium hissiyatlı değirmenler alabiliyorsunuz. Yine Comandante Trailmaster üzerine bütçenizi biraz arttırarak C40 modeli de edinebiliyorsunuz.

Comandante Trail Master hakkında daha ayrıntılı okumak isterseniz inceleme yazım mevcut. Comandante Trailmaster İnceleme – cihanyuce.com

Molent G50 : Bence yıllar içerisinde kendisini ispatlamış bir değirmen oldu. Öğütüm hızı epey hızlı. Dişlisi daha büyük olduğu için Comandante’den 2 katı hızlı öğütüyor. Ben Molent G50’yi aktif olarak 3 sene kullandım, deyim yerinde ise “Canını Çıkardım” diyebilirim. Yüzlerce kilo kahve öğüttüm. Zamanla boyası söküldü, bir kere topuzu değişti onun dışında öğütümde bir farklılık gözlemlemedim. Ücreti belki yerli üretim olduğu düşünülürse psikolojik olarak bir tık pahalı kalıyor. Homojenliği tatmin edici ama Comandante seviyesinde değil. Yine dişli yapısından dolayı Espresso öğütümlerinde hiç başarılı sonuç alamadım. Pour over demlemelerimde ise uzun süre hiç sorun yaşamadan kullandım.

Molent G50 Hakkında yazdığım yazıya göz atmak isterseniz : Molent G50 Kahve Değirmeni İnceleme Yazısı

Mazzer Omega: Türkiye’nin en pahalı manuel değirmeni olabilir. Ne oluyor uçuyor mu bu kadar pahalı olunca? Hayır uçmuyor. Mazzer biraz şov yapmış ve en premium değirmeni üretmek istemiş. Bunda karbon fiber değirmen kolu, titanyum dişli gibi üst düzey, özel tasarım malzemeler kullanmış. Öğütümü gayet iyi, öğütüm aralığı epey geniş. Yaklaşık 1 yıldır kullanıyorum hiç değişik bir durumla karşılaşmadım. Espresso öğütümleri için de çok verimli.

Mazzer Omega İnceleme Yazımı okumak isterseniz: Mazzer Omega İnceleme – cihanyuce.com

Sözen Değirmenler: Bende iki adet var (biri büyük, biri küçük), gayet ucuzlar ama Türk Kahvesi öğütümü dışında tavsiye etmem. Kötü öğütmüyorlar gayet homojen öğütüyorlar, fiyatları çok ucuz hatta giriş seviyesi segmentindeki tüm öğütücülerden daha iyi. Kutudan çıkar çıkmaz filtre kahve öğütümü için hazır değiller değirmeni vidasını çevirerek AÇMANIZ lazım. (Bu ne demek hiç anlamadıysanız önermiyorum.) Kahve öğütüm boyunu gözünüzle anlamanız lazım. (V60 öğütümü nasıl bilmiyorsanız önermiyorum) Ergonomik olarak baş belası şeklinde üretilmişler. (Eliniz pirinç kokmasın diye kılıf dikmeyi bilmiyorsanız önermiyorum.) Hiçbir ürünün standart yok. Kahve öğütümünde hata frekansı aralığı çok düşük olduğu için ve bu Sözenler hala el yapımı statüsünde olduğu için iki ürün arasında çok farklılık olabilir yani bana öğütüm sorsanız ben vidayı tam 142 derece çevirmeniz gerekiyor desem bile sizin öğütücünüzdeki sonuçla bendeki sonuç bir olmayabilir.

Elektrikli mi ? Manuel değirmen mi?

Bir kategori sorusu, manuel 20 gram kahve öğütmek orta segment bir öğütücüde 35 – 45 sn arası sürüyor benim için kolay zorlanmadığım bir şey. Diyelim ki çok kahve içiyorsunuz veya çok fazla kişiye kahve yapıyorsunuz gün içinde 5 kere kahve öğütmek sizi zorlayabilir. Elektrikli öğütücülerin pratikliği manuel öğütücülerin homojenliği arasında tercih yapmanızı tavsiye ederim.

Elektrikli Öğütücüler :

Elektrikli öğütücülerin en önemli özelliği hızlı ve pratik olmaları öte yandan belli bir fiyata kadar öğütüm kalitesinde elek testleri yapsak büyük ihtimalle orta/üst segment el değirmenleri daha homojen öğütüm yapıyordur.

Başlangıç Sınıfı : Delonghi KG79 – Fakir Signature – Russell Hobbs 23120 56 Classics – Krups GVX242 – Melitta Molino kahve değirmenleri bu sınıfa giriyor.

Bunların hepsi aynı öğütücü arkadaşlar, hepsi sanki Gaziantep sanayisinde aynı fabrikadan çıkmış gibi. Hepsi öğütümde çok tutarsız V60 için bir ayar tutturdunuz diyelim az sonra o ayarda bambaşka bir kahve elde edeceksiniz. Çok pratikler, bıçaklı öğütücülere göre de daha homojenler ama ayrıntılı veya kaliteli bir öğütüm istiyorsanız bu ürünler size göre değil (Kendim Deloghi kg79 ve Fakir Signature modelini 1 yıl sorunsuz ve çok zevk alarak kullandım.)

Bu öğütücüler biraz ilgi, temizlik, sabır, şefkat ve hoşgörü istiyor. Eğer kahve makinesi veya french press yapıyorsanız bir ömür hiç bir sıkıntı yaşamadan kullanırsınız ama diyelim ki V60 da 2.30 dakika demleme süresini illa tutturmaya kafayı takmışsanız tutturamayacaksınız. Bu öğütücüler acayip toz yapacak filtrenizi tıkayacak.

Delonghi Kg79 İnceleme Yazım : Delonghi KG79 İnceleme ve Kullanım

Orta Sınıf : Baratza Encore – Hario V60 Elektrikli Değirmen bu sınıfta. Bu iki değirmen de çok iyi uzun süre ev/ofis/cafe kullanımı için sizi tatmin edecektir. Sadece bu ürünleri alınca öğütümlerinizde inanılmaz bir iyileşme olacağını düşünmeyin. Bu öğütücülerden Hario özellikle tank gibi çok sağlam öğütüm boyutları çok iyi. Encore ve Hario öğütüm kalitesinde birbirlerine çok yakınlar hangisi daha iyi bilemiyorum. İkisini de tavsiye ederim. Ama bu iki model bile bir el değirmeni homojenliğinde öğütüm yapmazlar.

Baratza Encore İnceleme Yazım : Baratza Encore Değirmen İnceleme

Üst Sınıf Filtre Kahve veya Profesyonel Espresso Öğütücüleri : Üst sınıf öğütücüler için cevapları blog okuyarak bulması biraz zor olur. Sizlere cafe ekipmanları rehberime göz atmanızı tavsiye ederim. Cafe Ekipmanları Rehberi – Bir Kahvesever Blogu (cihanyuce.com)

Sorularınız varsa yazının altına yorum olarak bırakabilirsiniz.

Bu arada Instagram’da çok daha aktifim. Instagram – Cihan Yüce / Kahvesever

Kahve önerilerini ve demleme ipuçlarını gündelik olarak instagram adresimden paylaşıyorum. Yeni yazılardan ve güncel içeriklerden haberdar olmak için takip edebilirsiniz.

Yine Youtube kanalımdan ayrıntılı demleme anlatım videolarına ulaşabilirsiniz. Cihan Yüce – YouTube

Teşekkür ederim.

18 Comments

  1. Merhaba,

    Uzun zamandır çok ince öğüten bizim o eski geleneksel el değirmeni arıyorum.
    Paket ( Türk kahvesi ) içemiyorum. Kahvemde, kavruluşunda ve öğütülüşünde oldukça seçiciyim. Bu yüzden hâlâ istediğim kahve el değirmenini bulamadım.
    Espresso vs.. barista çekirdekten fincana makina ve diğer her şey var ama Türk kahvesini çok özlüyorum.
    Elbette doğal olarak çok iyi bir kahve sever olan size sormak istedim. Önerebileceğiniz bir marka/yapım var mı? Gerçekten minnettar olurum.
    Şimdiden sonsuz teşekkürler. Günleriniz kahve kokusu tadında olsun.

    İnsel Slade

    • Merhabalar, iyi niyetleriniz için çok teşekkür ederim.

      Bizim o geleneksel bakır el değirmenlerini halen “Sözen” markası olarak üretiyorlar.Farklı boyutları var. Fiyatları nispeten uygun. Tam olarak da Türk Kahvesi öğütüyor. Sadece kullanımı biraz güç istiyor ve öğütmesi uzun sürüyor.
      Biraz daha hızlı biraz daha kolay çevrilir bir şey arıyorsanız bütçe de varsa Wacaco Exagrind işinizi çözer. Sonra önerebileceğim her şey yine yüksek fiyatlı ürünler.

      Değirmenden bağımsız bilmenizi istediğim bir şey var; taze öğütülünce Türk Kahvesi gerçekten çok güzel oluyor. Farklı farklı kahve çekirdeklerini öğütüp Türk Kahvesi gibi demleyebiliyorsunuz denemeler yapabiliyorsunuz. Sadece Türk Kahvesi en ince değirmen ayarında olduğu için normal öğütümlere göre mecbur uzun sürüyor ve diğer öğütümlere göre hafif zorluyor. İstanbul’da Ataşehir’de atölyemiz var imkan bulabilirseniz gelip öğütüm testleri de yapabilirsiniz.

      İyi günler dilerim.

  2. Merhaba. Türk kahvesi de, filtre kahve de, mocha pot ile yaptığım espressomsu şeyi de çok seviyorum. Bir arkadaşım genel öğütüm için Sözen’i tavsiye etmişti (Dursun Hocam, selamlar). Kahve öğütümü ve içimi konusunda tecrübem pek de olmadığı için pahalı ürünlere mesafeli yaklaşıyorum şimdilik. Sizce Sözen benim isteklerimi tatmin edecek kadar karşılar mı? (“Kime göre tatmin? Neye göre tatmin?” sorularına sorma hakkınız var, lütfen sormayın)
    Yazınız için ve muhtemel cevabınız için çok teşekkür ediyorum.

    • Merhaba Hüseyin hocam. Sözen Türk kahvesi dışında öğütüm için yeterli olmaz. Sözen Değirmen’de ana sorun; ayar yapılamaması. Yapılan ayarın bir standardı yok. Ne ayar yaptığınızdan emin olamıyorsunuz. Hario Mini Mill gibi daha giriş seviyesi bir değirmen bile Frecnh Press – Moka Pot – Filtre Kahve öğütümlerinde Sözen’den daha kullanışlı olur.

  3. Hocam merhabalar, yazınızı keyifle okudum. Uzun zamandır kahveyi keyifle içiyorum ancak evdeki imkanlarımı bir tık ileriye götürme ihtiyacı hissettim. Kendime bir manuel espresso makinesi aldım ancak hazır öğütülmüş standart espresso kahveler bana tat vermemeye başladı. Bu sebepten ötürü çekirdek kahve ile birlikte bir değirmen de almak istiyorum. Her şeyin başında olduğum için de espresso için hangi değirmeni alacağımı da açıkçası bilemedim. 1000 bandında şu anda seramik dişli hario slim bulunmakta, 2000 bandında ise Timemore C2 bulunuyor. Sizin önerinizi almak istedim çünkü 3 gündür bu işin içinden çıkamadım. Yol gösterebilirseniz çok sevinirim. Teşekkürler.
    Kaan

    • Kaan hocam merhabalar, manuel espresso makinenizin ne olduğunu yazarsanız işinize hangisi yarar hangisi yaramaz bildiğim kadarıyla yazmaya çalışayım.

      • Cihan hocam merhabalar, hızlı dönüşünüz için teşekkür ediyorum. Electrolux EasyPresso EEA111 Makinesini kullanıyorum. Takip eden süreçte daha iyi bir makineye geçiş yapabilirim. Tavsiye edeceğiniz bir makine var ise severek incelerim. Teşekkürler, iyi çalışmalar.
        Kaan

        • Kaan hocam o ekipman başlangıç için yeterli olacaktır. Kaşıkları zannedersem “basınçlı portafiltre” şeklinde. Bu tarz basınçlı portafiltre makinelerde hangi değirmeni kullandığınızın pek önemi yok. Hatta espresso boyutunda öğütüm koyarsanız tıkanmalar bile yaşayabilirsiniz. Önceki mesajınızdaki hario slim de timemore c2 de yeterli olacaktır. Metal dişli olanı tercih etmek daha homojen öğütüm almanızı sağlar. Sonradan basınçlı olmayan kaşık kullanan bir espresso makinesine geçtiğiniz zaman ikisi de yetersiz kalır o zaman belki el değirmenindense elektrikli bir değirmene geçiş yapmayı düşünebilirsiniz.

  4. Cihan Hocam iyi akşamlar. karaca coffeart 1011 espresso makinem için ve filtre kahve çekebilmek için bir öğütücü arıyorum . Bütçem de 3bin civarında. Kahveyi genellikle yalnız içiyorum bu sebeple manuel değirmenlerde zorluk yaşamayacağım. Bana hangi modeli önerirsiniz?

    • O fiyat bandında hangisi var bilmiyorum hocam. Espresso öğütecekseniz; değirmenleri değerlendirirken daha fazla ayar sayısı olanı tercih etmek mantıklı olabilir.

  5. Cihan hocam, yazınızı baştan sonra keyifle okudum. Özellikle manuel değirmenler konusunda kafamdaki her şeyin cevabını yazınızda buldum diyebilirim. Türkiye’deyken seramik öğütücülü alelade bir manuel değirmen kullanıyordum. Onunla bile günde 2-3 fincan mutlaka french press ile demliyordum. Fakat şimdi bir tık öteye taşımak istiyorum ve moka potumu ve V60’ı da aktif olarak kullanacağım. Yazınızda çelik konik öğütücülerin nasıl fark yaratacağını net olarak anladım. Benim sorum biraz daha farklı. ABD’den dönmeden bir değirmen almak istiyorum. 3-4 kez Commandante C40 deneyimleme şansım da oldu ama açıkçası o kadar bütçeyi değirmene ayırmak istemiyorum. Wacaco Exagrind ise şu anda 120-130 dolar civarında. Hario’nun değirmenlerinin neredeyse tamamı seramik öğütücülü ama çelik öğütücülü HARIO MSGS-2-B isimli bir modelini buldum. Bu ürün konusunda bilginiz var mıdır? Ya da benim durumum için öneriniz olur mu? Çünkü bu ürün 1/3 fiyatına. Cevabınız için şimdiden teşekkür ederim.

    • Merhaba İbrahim hocam, Exagrind gayet güzel bir değirmen ben kendim de kullanıyorum. Hario Msg2-b dediğiniz ürünü hiç görmedim. Burda tamamen bütçe önemli daha çok bütçe ayırabiliyorsanız çok daha iyi bir değirmen almış oluyorsunuz. Ben olsam ordayken Comandante alırım ama 🙂 çok aklınızı karıştırmayayım Exagrind tarzı bir değirmen de düzgün iş görür.

      • Hocam çok teşekkürler. Aklım Comandante’ye çok gitti geldi ama o kadar bütçe ayırmak istemedim 🙂 Bir de buradan almak pek karlı olmuyor. Türkiye fiyatıyla aynı. Almanya üretimi olduğu için böyle olduğunu düşünüyorum. Exagrind de Türkiye’ye göre bir tık uyguna geliyor. Hario’nun bu modeli ise anladığım kadarıyla yeni. Çünkü diğer tüm değirmenleri seramik.

  6. Hocam selamlar bilgileriniz için çok sağolun, hala karar verebilmiş değilim. Filtre kahve Makinesi, v60 ve mokapotta demleme kahveleri seviyorum. En tazesinden içeyim diye el değirmeni arıyorum ama hangisini tavsiye edersiniz özellikle bu üçüne odaklı olarak? Ve bu saydıklarım arasında kaç klik ayarında olması gerekiyor? Şimdiden çok teşekkürler.

  7. Merhaba çelik bıçakların ayrımına giren gördüğüm tek yazı sizinki. Bende çok sayıda değirmen parçası var ama çelik bıçak yok. Amazonda çelik bıçaklar 5,6,7 stars olarak kategorilenmiş. Sanırım jenerik dediğiniz 5 stars fiyatı 500 tl , 6 stars 600 tl ,7 stars 650 tl . Jenerik kullanan değirmenler için yukarıda espresso için yeterli değil demişsiniz. Bunun sebebi dişlinin yapısı mı acaba ? Siz fiyatlarını yazdığım bıçak tiplerini bir değirmende kullanmak isteseniz tercihiniz hangisi olurdu ?

    • Merhaba, benim jenerik dediğim burr yapısı şöyle : RESİM 1

      Bu tarz değirmenlerde dişli yapısı ve ayar mekanizması ince ayar yapmanıza olanak vermiyor. Espresso yapmak için çok uzun süre öğütmeniz gerekir. Ayar tutturmakta da zorlanırsınız.

  8. Merhaba Cihan hocam french press iciyorum moka pot v60 ileride niyetim var.espresso da makinesini aldıktan sonra düşünüyorum.Genel olarak hepsi için fiyat performans hangisini önerirsiniz.Kingrinder p1 1zpresso q2 hakkinda ne dersiniz? Birde siz olsanız şuan hangisini alirdiniZ?

Bir yanıt yazın

Your email address will not be published.

Latest from Blog