Molent Pocket İnceleme

Kahve değirmeni piyasasında farklı kategoriler var. Yeni başlayanlar için düşünülmüş kahve değirmenleri var, profesyonel demleyicileri hedef alan değirmenler var, espresso öğütümlerinde kabiliyetli değirmenler var, taşıması kolay değirmenler var. Peki Molent Pocket bu kategorilerden hangisine giriyor? Almayı düşünenler için iyi bir fiyat/performans ürünü mü?

Molent Pocket Yorum

Molent Pocket hayatımıza 2021 Haziran ayında girdi. Küçük boyutlu, küçük hacimli, sağlam, taşınabilir bir değirmen olarak, Molent Tools serisinin “ekonomik” olma hedefinde bir değirmen olarak üretildi. Prototipini ilk gören kişilerden oldum. Hatta ilk videosunu çeken kişi oldum.

2021 yılından bu yana da değirmeni kullanmaktayım. Bu incelememi de uzun süreli kullanımdan yola çıkarak yazmak istedim.

Molent Pocket abisi Molent G50+ modelinden çok farklı bir değirmen. Üreticisi aynı da olsa hedefledikleri kullanıcılar bakımından birbirlerinden tamamen zıt olduklarını görüyorsunuz. İnsanların “İlk aldıkları değirmen” kategorisine giriyor. İlk kez böyle bir ürün alacak kahve severler daha önce değirmen kullanmadıkları için neyle karşılaştıracakları konusunda bilgi sahibi olmuyorlar. Ben asıl bu ilk kez değirmen alacak insanlara yardımcı olmak niyetindeyim.

Adım adım beraber değerlendirme yapalım.

molent pocket parça

Molent Pocket Dişlisi

Değirmen çelik bir dişliye sahip. Bu özelliği ile seramik dişli değirmenlerin hepsinden daha homojen sonuç veriyor. Sözen veya Hario değirmenlerinden hepsinden daha hızlı öğütüyor.

Ama üzerindeki dişli çok jenerik bir dişli. Timemore giriş modellerinde, 1zpresso giriş modellerinde, Aliexpress üzerinden alabileceğiniz ucuz değirmenlerin üzerinde aynı dişliden var. Dişlisi aynı olunca değirmenler arasında öğütüm kalitesinde çok fark olmuyor.

Aynı dişliyi kullanan değirmenler arasında yarışma yapsanız; aynı ayarları yakalasanız, homojenlikte pek fark olmaz. Ayar mekanizmasının hassasiyeti ise farklı bir konu.

Molent Pocket Öğütüm Aralığı

Türk Kahvesi’nden Cold Brew’a kadar geniş bir öğütüm aralığı var. Cep çakısı gibi, moka pot kullanan için de olur, V60 kullanan için de olur. Hatta ince öğütümlerde Molent G50 modelinden daha kabiliyetli öğütüm yapabiliyor.

Benim kendi ölçümlerim şu şekilde; bu mikron aralıkları nedir derseniz belki bu yazıya göz atabilirsiniz. Demleme Yöntemlerine Göre Kahve Öğütüm Boyutları – Tablolar

6 Klik300-400 mikron16 Klik700-800 mikron
8 Klik400-500 mikron20 Klik1100-1200 mikron
12 Klik500-600 mikron24 Klik1300-1400 mikron
14 Klik600-700 mikron30 Klik1600 ve üstü

Evde bir değirmen olsun hemen hemen her şeyi öğütsün derseniz uygun olur. Öğütüm aralıkları arasındaki hassasiyeti rakiplerine göre gayet iyi. Yine de espresso öğütümü için alıyorsanız yeterli değil ve kalibrasyon yapmakta zorlanırsınız. Ayrıca sürekli espresso veya Türk kahvesi öğütmek istiyorsanız; çok zorlanırsınız çünkü hızlı bir değirmen değil.

molent pocket öğütüm ayralığı

Molent Pocket Öğütüm Hızı

Bu değirmen kendi kategorisinde hızlı ama alışkın olduğumdan daha yavaş bir değirmen. Yani kendi kategorisi ile değerlendirmeden Türk Kahvesi öğüten bir değirmen arıyorsanız Pocket’i önermem. Türk Kahvesi öğütmesi çok uzun sürüyor.

Hızlı bir değirmende espresso öğütümü 1 dakika sürerken, yavaş değirmende 2 dakika sürüyor.

V60 demleme yapıyorsanız; değirmen ayarları kalınlaştıkça hızlı ve yavaş değirmenler arasındaki fark azalıyor.

Hız testini bile yaptım;

Molent Pocket İçin ; 60/62 adet çekirdek 7.5 gram kahve 46 tur (Hız sizin gücünüze bağlı)

Molent G50 için : 60/62 adet çekirdek 7.5 gram kahve 36 turda tamamlanıyor.

15gram kahve öğütümü genel ortalama olarak Molent G50 ile 24 – 32 saniye arası – Molent Pocket ile 38 – 45 saniye arası sürüyor.

molent pocket öğütüm hızı

Molent Pocket Malzeme Kalitesi

Değirmenin dış yüzeyi epey kalın plastikten üretilmiş, çok sağlam bir değirmen. Özellikle siyah renkli modeli, darbelere, çizilmelere karşı sizi hiç üzmez. Bu kategoride daha ince plastikten yapılan, kahve haznesi cam olan ve tamamen metal değirmenler var. Molent Pocket; cam hazneli veya ince plastik malzemeden olan değirmenlerden daha sağlam, metal değirmenlerden ise daha sağlam değil. Metal değirmenlerin boyasının soyulması veya çizilmesi durumu ayrıca değerlendirmek gerek.

Malzeme kalitesi olarak uzun süre sorunsuz kullanabileceğiniz bir yapıda.

molent pocket değirmen

Ergonomi – Kullanım – Kapasite

Ergonomisi çok başarılı bir değirmen diyemem. Kalın bir değirmen, tutma kolu çok düz ve kısa. Daha ince ve daha uzun çevirme kollu değirmenleri kullanması daha rahat. Öte yandan alışınca veya başka bir değirmenle yan yana deneme yapmıyorsanız öğütümünüzü etkileyecek bir faktör değil.

Kapasite olarak tek kişilik bir değirmen sınıfına girer. Hazne kapasitesi en fazla 20-22 gram kahve alıyor. İki kişilik demlemelerde 24 gram ve üstü kahve kullanılıyor. Böyle bir demlemede belki 2 kere öğütürsünüz ya da iki ufak fincan içersiniz.

molent pocket nasıl

Molent Pocket Yorumlarım

Kahve demlemeye yeni başlayan ve ilk kez değirmen alacak büyük bir kitle için bence güzel bir seçenek. Özellikle moka pot – filtre kahve makinesi veya french press kullanıyorsanız çok doğru bir seçim yapmış olursunuz. Espressoda biraz denemeler yapayım, nitelikli Türk kahvesi alanlarına gireyim derseniz hafif yorar. Diğer demleme yöntemlerinde bir süre sizi götürür ama bir noktada değirmen kalitenizi yükseltmeniz gerekebilir.

Elde bir değirmen varsa Molent Pocket’i gezdirmelik / kamplık gibi yedek değirmen konumunda düşünüyorsanız olabilir.

Elde Hario Mini Mill gibi bir değirmen varsa Molent Pocket’a yükseltmek yerine biraz daha para biriktirip farklı bir değirmene bakabilirsiniz.

Değirmen alma işi biraz da bütçe işi. Eğer bütçeniz elveriyorsa; daha hızlı ve homojen öğüten alternatifleri de incelemek gerekir.

Molent Pocket hakkında aklıma gelenleri bu başlıkta toparlamaya çalıştım ama her şeyi yazmak da mümkün olmuyor. O yüzden aklınıza takılan sorular olursa lütfen yorumlara bırakın mutlaka cevap veriyorum.

Bu arada Instagram’da çok daha aktifim. Instagram – Cihan Yüce / Kahvesever

Kahve önerilerini ve demleme ipuçlarını gündelik olarak instagram adresimden paylaşıyorum. Yeni yazılardan ve güncel içeriklerden haberdar olmak için takip edebilirsiniz.

Yine Youtube kanalımdan ayrıntılı demleme anlatım videolarına ulaşabilirsiniz. Cihan Yüce – YouTube

Teşekkür ederim.

5 Comments

  1. Elinize sağlık, güzel ve açıklayıcı bir yazı olmuş. Giriş seviyesinde ekonomik bir değirmen ararken bu arkadaşımızın üzerinde çok durmuştum.

  2. Hocam selamlar,
    Elinize sağlık öncelikle,
    Gelelim benim derdime 🙂
    Hemen hemen her değirmen inceleme yazılarınızı okudum, bu yazıda da “işte tam aradığım model” derken, sürekli espresso öğütümleri yapma konusunda ki yorumunuzdan sonra yine hayal kırıklığına uğradım
    Benim gibi sürekli farklı çekirdekler denemekten hoşlanan, tek içimlik (7-8 gram) espresso kahveler öğütmek isteyen birisi için hangi değirmeni/öğütücüyü önerirsiniz acaba?
    Gün içerisinde bazen koyu kavrum bazen orta kavrum çekirdeklere ihtiyaç duyduğum için büyük hazneli öğütücüler zaten işimi pek görmüyor. Aynı çekirdeklere bağlı kalmak istemiyorum.

    • Merhaba hocam, sizin kullandığınız otomatik espresso makinesi zaten öğütüm konusunda daha töleranslı. Çok iyi espresso öğütümü ihtiyacınız olmayacaktır. Benim yazdığım değerlendirmelerdeki “espresso öğütümü” gerçek kaşıklı makineler için gereken öğütüm olarak değerlendirebilirsiniz. Sizde giriş seviyesinde moka pottan biraz daha ince öğüten herhangi bir değirmen iş görecektir diye düşünüyorum. Zaten gerçek espresso öğütümü koyarsanız büyük ihtimalle makineniz tıkanır.

      • Cevabınız için teşekkür ederim hocam,
        Şöyle bir ek bilgi geçeyim,
        Bendeki makinanın öğütücüsü 12 kademeli, ben bunu 6.kademede kullanıyorum, çıkan kahve posalarını bir gün kıyas yapmak maksatlı starbucks’a götürdüm, orada kendi çektikleri espresso boyutları ile filtre kağıdı üzerinde bir kıyaslama yaptı barista arkadaş saolsun, gözle ayırt edilemeyecek seviyede aynı incelikte çıktı posalar, bende bu yüzden kademe ile çok oynama gereği duymadım.

Bir yanıt yazın

Your email address will not be published.

Latest from Blog

3008 Bakery – Kozyatağı

Adını 30 Ağustos Zafer Bayramı‘mızdan alan küçük, butik çok lezzetli bir mekan önereyim. Kız istemeye gitsem