/

Kahve Seçme Rehberi

Bu yazımda derinlere iniyoruz. Demleyici, yöntem ve tariflerden önce kullandığımız kahveyi nasıl iyileştirebiliriz neye göre seçebiliriz? Bu konuyu irdeleyeceğiz.

Filtre kahve nasıl seçilir? Yörelere göre kahvenin tadı nasıl değişir? Aroma nedir? Kavrum neyi etkiler? Tavsiye ettiğim kavurucular hangileri? Hepsini sizlere anlatmaya çalışacağım.

Uzun bir rehber olacak.

Arabica mı? Robusta mı?

Dünyanın en saçma sapan tartışması ile başlayalım.

Arkadaşlar kahvenin hangi cins olduğunun, bu cinslerin tiplerinin ne olduğunun; “Robusta çekirdekleri daha yuvarlak, Arabica daha ince uzun gibi…” kahveyi seçerken bize pek tat getirisi yok.

En net ifadesi ile; içinde Robusta varsa ve ticari bir kavurucu markası ise almamanızı, rafta bırakmanızı tavsiye ederim.

-Türkiye şartlarında- Robusta demek ne yazık ki içinde çöpe dökülecek süprüntü kahve var anlamına geliyor.

Elbette türü Robusta olup kaliteli ve tadı güzel kahveler var ama fiyatları epey yüksek. Kaliteli robusta kahvelerin Türkiye’ye gelip son kullanıcıya ulaşmasına daha 3-5 sene var diye düşünüyorum.

Kahve paketi üzerinde %100 Arabica yazıyorsa da hemen inanmamak gerek. Bir kahve paketinin içerisinde robusta olup olmadığını ayırt etmek imkansıza yakın bir konu. O yüzden bu konuda tamamen üreticinin inisiyatifine kalmış oluyoruz.

Market kahvesi tavsiye

Marketten kahve almak – ÜFF

Kavurucusunu ismen tanıyorsanız bile; market rafına girmiş bir kahveyi almayı tavsiye etmem. Market anlaşmaları yaptığı işe değer veren kavurucuların altından kalkamayacakları şartlar içeriyor. Üreticinin, rekabetten dolayı hem fiyat hem kalite olarak belli bir standartın altında kalması gerekiyor. Bu yüzden kaliteli kahveyi markette bulamıyorsunuz.

Farkettiyseniz %99 market kahvesi öğütülmüş, blend ve kavrum tarihi bulunmayan kahveler. Paketlerin üzerinde pazarlama sözcüklerinden başka kahve ile ilgili bilgi bulamıyorsunuz. Bu da sektörün aşması gereken büyük bir eksik.

Oysa yazının ilerisinde de değineceğimiz ve paketlerin üzerinde yazması gereken Hasat Yılı – Rakım – Menşeği bilgileri gibi üretim datalarına ihtiyaç var. Çünkü kahve domates salçası gibi bir ürün değil. Kahve üretimi/tüketimi/kültürü içerisinde şeffaflık söz konusu.

Gönül ister ki; domates salçasında da domatesin toplanma yılı, hangi çiftlikten toplandığı ve cinsi gibi nitelikli bilgiler olsun ama ne yazık ki yok. Ne tükettiğini bilmek isteyen tüketiciler için bu güzel bilgilere kahve sektöründe bir çok kavurucudan ve paket üzerindeki bilgilerden ulaşabiliyorsunuz. Biz bilgilerine ulaşabildiklerimizi tercih edelim. İşine değer veren ile vermeyen ayrılmış olsun.

İşte daha iki adımda aldığınız kahvenin kalitesini 10 kat arttırdınız.

Öğütülmüş kahve almak 🙁

Kahveyi alıp öğüttürmekten ya da internetten öğütülmüş olarak sipariş vermekten bahsetmiyorum.

Ne zaman öğütüldüğü belli olmayan kahveleri almaktan uzak duranlardanım. Öğütülmüş olunca hem içerisinde ne olduğunu bilemezsiniz hem de tazelik konusunda problemler yaşayabilirsiniz. Kahve öğütülünce yüzey alanı arttığı için çok çabuk bayatlamaya başlar. Siz paketi açtığınız andan itibaren hava ile temas ettikçe (kokusu geldikçe) bayatlıyor anlamına gelir.

Yani taze alıp öğüttürdüğünüz zaman, hem içindekini bildiğiniz hem de saklama kontrolü sizde olduğu için daha mantıklı bir tüketim oluyor.

Hatta aşağıdaki saklama yöntemleri yazılarıma bakabilirsiniz.

Kahve Nasıl Saklanır? – cihanyuce.com

Tazelik Garantili Kahve Saklama Yöntemleri – cihanyuce.com

Öğütülmüş kahve almanın bir handikapı; kahve demlerken miktarına ve demleme yöntemine göre öğütüm kalınlığını da değiştirmek gerekiyor. Öğütülmüş olarak alırsanız biraz var olan öğütümle sınırlanmış oluyorsunuz.

Avuç içinde çekirdek kahve

Çekirdek olarak kahve almak 🙂

Hemen yüzüm güldü. Daha uzun süre saklamak konusunda hem de kahve çekirdeklerini gözlemlemek konusunda olabilecek en iyi yöntem. Kavrumu gözünüzle görürsünüz. Kahvelerin birbirine benzeyip benzemediği konusunda bir fikriniz olur. İstediğiniz yöntem için, istediğiniz miktarda öğütürsünüz.

Kahve çekirdeklerine baktığınız zaman görebileceğimiz; birbirine benzeyen kahveler aynı ağaç/tür/çiftlikten geliyor anlamına gelebilir. Bu tür Single Origin kahveler çoğunlukla daha kaliteli olma eğilimindedir.

Zaten kahvede çok yanık/kırık/böcek ısırığı gibi hatalar varsa bunları öğütüp konu hakkında bilgisi olmayan tüketicilere market rafından satma yolunu tercih ediyorlar.

Çekirdek kahve demek tabi ki de değirmen gerekliliği anlamına geliyor. Değirmen ekonomiyi zorlayan ve insanın alıp almama arasında çok kaldığı bir konu. Eğer böyle bir düşünceniz varsa en kötü seramik dişli bir değirmen bile olsa çekinmeden alın. Her türlü demleme ekipmanı ve kahveyle; taze öğütülmüş demlemeler fincan kalitenizi çok arttırır.

Blend kahve almak – 50/50

Artıları ve eksileri olan bir konu. Benim gördüğüm kadarıyla; iyi bir kavurucu ise büyük ihtimalle bir tat yakalama amacıyla karışım yapmıştır ve denenebilir. Mesela filtre kahve makinesi ve moka pot tüketimleri için kaliteli blend kahveler görebiliyoruz. Kavurucuya güveniyorsanız tavsiye ederim.

Ticari bir üretici ise büyük ihtimalle maliyet düşürme amacıyla blend yapmış oluyor. (Espressoda durum biraz daha farklı.)

Blend kahvelerde daha genele hitap eden tatlar yakalayabiliyorsunuz. Mesela Colombia kahvelerinin meyvemsiliği ve asiditesi tek başına (single origin olarak) içince size fazla geliyorsa; bunu bir Brezilya veya Honduras kahvesi ile yumuşatabilme şansınız oluyor. Siz de denemeler yaparak eldeki kahvelerden kendi harmanlarınızı oluşturabilirsiniz.

Özellikle yılbaşı dönemlerinde Christmas Blend adı altında farklı kahvecilerden farklı harman kahveler görmekteyiz. Ürününe güvenip, içerik paylaşabilen kavurucular tercih listenizde üst sıraya çıkabilirler.

Kahvenin kavrulma tarihi

Ortalama bir aralık vermek gerekirse; aldığınız kahve en fazla 3 ay öne kavrulmuş olsun. Kahveyi taze tüketmek aromaları inanılmaz arttırıyor ama burada da bir ipucu var. Kahvenin kavrulduktan sonra bekleyerek olgunlaşması gerekiyor. Taze kavrulmuş kahve kimyasal değişimlerden geçmeye devam ediyor bu süreçte kavrum tarihinden 10-15 gün sonra aroma bakımından yüksek verimliliğe çıkıyor. Kavrulan kahvenin bir de karbondioksit salınımı (degassing) yapma süreci var. Degassing işlemini yapıp gazı azaltamamış kahve; suyu hücresel yapısında itiyor ve tam çözünemiyor. O yüzden taze kahveyi demlemesi zorlaşıyor.

Kahve öğütülmüşse 3-5 gün beklemek / Çekirdek olarak alınmışsa paket açılmadan 10-15 gün beklemek tadı olumlu yönde geliştirebilir.

Peki kavrum tarihi yoksa? Mesela İkea – Starbucks – Kahve Dünyası gibi firmalar kahve paketleri üzerine kavrum değil PAKETLEME TARİHİ yazıyorlar. Paketleme tarihi yazmayı ne yazık ki tüketicileri kandırmaya yönelik bir girişimmiş gibi algılıyorum. -Genel olarak bir fikriniz oluşmuştur- kahvesine güvenen firmaları şeffaf olmaya davet ediyorum.

dökme kahve almak

Açık / Dökme Kahve Almak

Tchibo, Kahve Dünyası veya Eminönü’nde ufak kahve dükkanları gibi kahveleri silolarda-sepetlerde-fanuslarda açık olarak satan kahveciler var. Konu yine şeffaflığa ve esnaflığa geliyor.

Mesela Tchibo’nun bir kahve kavurma makinesi veya tesisi olduğunu duymadım. Yurtdışından da gelmiyor diye biliyorum (Almanya kahveleri ile Türkiye kahveleri de tutmuyor). Tahminim Türkiye’de bir üretici tarafından kahveleri fason kavrulup ürettiriliyor olabilir. Bu bilgilendirmeleri yapmadıkları için, kavrum tarihi de belli olmadığına göre; tüketici neye göre karar verecek?

(Ek 28.07.2023) Yukarıdaki merakımı Almanya Tchibo’ya sormuştum onlardan bir cevap geldi. Almanya ve Türkiye’deki kahveleri birebir aynıymış. Tüm kahveler Hamburg ve Berlin’den paketlenip diğer ülkelere yollanıyormuş.

Okumak isterseniz Tchibo Çekirdek Kahve Rehberi Tchibo Çekirdek Kahve Rehberi

Açık dökme kahve alma fikrine başka bir yönden daha karşıyım. Dökme kahvelerin daha “Ekonomik” olmasına karşı değilim ama “ÇOK EKONOMİK” olması yine pek mantıklı gelmiyor. Kahve satın aldığınız zaman verdiğiniz ücretin %90’ı içindeki kahveye %10’u geçmeyen bir miktarı da paketlemeye harcıyorsunuz. Açık kahve alarak paketleme maliyetinden kurtulmak mümkün ama, raftaki kahveden nasıl %50 daha ucuza geliyor bilemiyorum. (Dükkanlarda karşılaştırmanızı tavsiye ederim.)

taze kahve çekirdekleri

Kahvenin son kullanma tarihi

Alacağınız kahveyi seçmek konusunda pek bilgi içermiyor ama konuyu kısaca anlatayım. Kahve; kuru ve kavrulmuş bir ürün olduğu için alışık olduğumuz şekilde bir bozulma-çürüme gerçekleşmez. Yani son kullanma tarihi uzun yıllar geçmiş kahveler bile bir şekilde tüketilebilir.

Kahve paket içerisinde 6 aydan fazla beklemeye başladığında aromalarının %90’ını kaybediyor. Çok uzun süre bekleyince; yağlanır ve acılaşmaya başlar. Tazeliğini kaybettiği için krema ve köpük oluşumu azalır. Türk Gıda Kodeksine göre ürünlerde 1- 2 yıllık tüketim tarihleri yazmak gerekiyor. Bu üreticinin kahveyi baharat mı yoksa çay grubu ile mi paketlediğine göre de değişiyor. Yani üstüne yazan tarih yine çok şeffaf bir bilgi değil. Kahveyi seçerken elbette son kullanma tarihi yaklaşmış/geçmiş ürünler almamak gerekli ama başlı başına bir seçim parametresi olmaktan uzak.

İlla kavurucudan mı almak gerekir?

Yani kahveyi alacağımız kişi illa ROASTER olmalı mı? Yeşil kahveyi seçen, çuval çuval alan, ayıklayan, kavuran, tadımını yapan, öğüten ve paketleyen birisinden mi almalı?

Bu da kural değil. Roaster olmayıp, damak zevki yerinde, iyi seçkiler yapan, şeffaf davranan kahve şirketleri de var. O yüzden ben ticaret hakkıyla yapıldığı sürece roaster olana da olmayana da eşit mesafedeyim.

Belki bazen, bazı seçilmiş kahvelerde kavurucudan kahveyi satın almak daha ekonomik paketler alabileceğiniz anlamına gelebilir.

Kahve paketlerinin üzerinde yazan bilgiler;

Biraz da paketler üzerinde yazan bilgilere göre nasıl tercihler yapabiliriz bunlara göz atalım.

Rakım / Yükseklik

Kahvenin toplandığı tarlanın deniz seviyesinden yüksekliğini ifade ediyor. Kahve dünya genelinde çok çeşitli yüksekliklerde yetişebilen bir bitki. Genel bilgi vereyim; tarla yüksekliği arttıkça kahve çekirdeklerinin olgunlaşma süresi ve kahve çekirdeğinin yoğunluğu artıyor. Olgunlaşma arttıkça kahve karakteri ve aromalar daha iyi ortaya çıkmaya başlıyor. Daha yüksekte yetişen kahvelerin daha iyi tatlar verdiğini yine genelleme olarak söyleyebiliriz.

Alçakta yetişen kahveler kötü olur anlamına gelmez.

Olgunlaşan ve kahve karakteri ortaya çıkan inanılmaz aromalar barındıran kahveyi de içip beğeneceğimizin bir garantisi yok.

Kahvenin Varyetesi

Kahve Ailesi (Arabica – Robusta gibi) sonrasında bir de kahve ailesinin alt kolu olan varyeteleri var. Epey fazla varyete (Arabica’da 124 civarı) olmasına rağmen sıklıkla Bourbon – Cattura – Catuai – Gesha – Pacamara – Maragogype gibi isimleri paketler üzerinde görürüz.

Varyetelerle ilgili tat-demleme genellemeleri yapabileceğimiz bilgiler veremiyorum. Pacamara olunca dev gibi bir kahve çekirdeği veya Gesha olunca pahalı olacağı gibi bilgileri edinebiliriz ama tatlarına-demleme genellemeleri yapabilmek çok zor. Kahve zirai bir ürün sadece varyetesini okuyup varsayımda bulunmak zor.

Kahve seçimi yaparken de varyetesine göre bir ayrım yapmıyorum açıkçası. Şu önemli; single origin derken daha iyi ayrıt edebilmeye yarıyor. Colombia kahvesi içerisinde bir çok varyete varsa; O bir Colombia bölgesi harmanı anlamına gelebilir. Oysa tek tarladan ve ağaç türünden gelen kahvelerde paket üzerinde tek bir varyete görüyoruz.

kahve hasatı

Kahvenin İşlenme Yöntemi !!

Kahve meyvesi olgunlaştıktan sonra, çekirdek meyveden ayrılır. Bu ayırma işlemine de “Kahvenin İşlenme Yöntemi” denir. Kahve işlenme yöntemine göre Yıkanmış (suyla ayırma), Honey (Çekirdekler makine veya elle ayrılır, yıkama işlemi yapılmaz belli bir süre kendi yapışkan iç kabuğu ile kurutulur.) Natural (Kabuğu ile belli bir süre güneşte bekletilir, vişne kurusu gibi bir kıvama gelince makine ile kabuk ayrılır.) işleme yöntemlerinden geçmiş olabilir.

Benim ana tercih kriterlerimden birisi. Alacağım kahvede işlenme yöntemine mutlaka bakıyorum. Üstelik işlenme yöntemleri hakkında genellemeler yapmak biraz daha kolay. Mesela;

Yıkanmış kahvelerde demlemede yüksek sıcaklıklar kullanabileceğimi, öğütürken daha az toz çıkabileceğini ön görüyorum. Bir çok yöntemde rahatlıkla kullanabileceğimi biliyorum. Bu bilgiler biraz da benim kahveyi demleme alışkanlıklarımla ilgili olduğu için tercih ederken bana bir fikir veriyor.

Natural kahvelerde daha kompleks tatlar olacağını, daha kibar demlemeler yapmam gerektiğini. İmmersion yöntemlerde pek beğenmeyeceğimi öngörebiliyorum.

Honey / Anaerobik / Fermante kahvelerde daha deneysel tatlara ulaşabileceğimi, hatta fermante yöntemine göre kahvenin kafeinsizleşebileceğini bu kahveyi de akşam demlemelerinde kullanabileceğimi öngörebiliyorum.

yanan kahveler

Kahvenin ne kadar kavrulduğu

Kahvenin ne kadar kavrulduğunun dünya üzerinde bir standartı yok. İki kavurucunun iki “AÇIK KAVRULMUŞ” kahvesi birbirinden daha farklı koyulukta olabiliyor. Hatta birisinin açık dediğine diğeri orta kavrulmuş bile diyebiliyor. O yüzden paket üzerinde AÇIK KAVRUM yazıyor diye yanılgıya düşebilirsiniz.

Bir örnek daha vereyim. Starbucks açık kavrum VERANDA kahvesi var. Bu kahve piyasaya göre rahatlıkla Orta-Koyu kavrum sayılabilir. O yüzden kahvenin kavrulma bilgisi kavurucunun kendi elinde bulunan kahvelere göre bir değerleme olabilir.

Okumak isterseniz : Starbucks Kahve Rehberi

Kavrumlarda tercihimizi genelleyebileceğimiz bilgiler edinebiliyoruz.

Açık kavrum kahveler, genellikle daha meyvemsi aromalarda ve asiditesi yüksek olma eğiliminde. Daha sık kahve içenler daha açık kavrum kahveler tercih ediyorlar çünkü açık kavrum kahvelerin doyuruculuk hissi de az oluyor. Yine benim gördüğüm kadarıyla çok baskın tatlarda olmadığı için tatlı yanlarına eşlikçi olarak da açık kavrum kahveler tercih ediliyor. Asidite sizi korkutmasın. Doğru bilinen asidite yanlışlarını da hemen aşağıda anlatıyorum.

Orta kavrum kahveler, meyvemsi tatların ve asiditenin biraz daha azaldığı kahveler oluyorlar. Kavurucular genellikle orta kavrum kahvelere göre ürün yelpazelerini oluşturuyorlar. Orta kavrum kahve demek çok geniş bir alana denk geldiği için genelleme yapmak zor oluyor.

Koyu kavrum kahveler, KAHVEYİ YAKIYORLAR! SOPALARI HAZIRLAYIN! yok yok sakin olalım öyle değil konu. Kahveyi yakmak zaten bir hata. Koyu olduğu için yanmış olması da gerekmiyor. Zor bir konu çünkü aslında kahveyi iyi ve koyu kavurmak zor bir iş. Bu işi dünyada en iyi yapan da Starbucks. Starbucks kahvelerinin hemen hemen hepsi kavrum bakımından iyi ve koyu kavrulmuş kahveler. Bunun bir nedeni var.

Starbucks bir Amerikan şirketi ve Amerika’da kahve sektörü daha koyu kavrulmuş kahveler üzerinden gidiyor. Starbucks gibi, Peet’s Coffee gibi, Folgers, Caribou gibi kahveleri yakmadan koyu kavuran firmalar var. Benim içtiğim en güzel kahvelerden bir kaçı Amerika’dan gelen koyu kahveler. (Başak canımsın!)

Bu Starbucks kahveleri yakıyor ya! genellemesi de konuyu bilen bilmeyen herkesin kullandığı üstünde çok düşünülmemiş bir sokak deyimi oldu. Bunu diyen arkadaşlar Türk kavurucuların yaktığı yağı damla damla akan Colombia Supremo kahvelerine veya paketini açtığınızda odayı kaplayan iğrenç kokulu Brezilya Santos kahvelerine henüz denk gelmemiş olsalar gerek.

Starbucks Kahveleri Hakkında Yazıma da göz atabilirsiniz ; Starbucks Kahve Rehberi – cihanyuce.com

kahve tadımı yapmak

Aroma ve Tadım Notaları

Paketlerin üzerinde tadım notaları veya aroma yoğunluğu hakkında bilgiler olduğunu görüyoruz. Bu bilgilerin de kahve tercihinde şöyle okunması gerekiyor.

Tadım notalarında yazan bilgileri yoğun kahve tadı içerisinde ayırt etmek biraz zor. O yazan tatlar eser miktarda ağzın gerisinde anlamlandırabildiğiniz tatları ifade ediyor. Öte yandan çilek yazdığı için kağıt tadı almayacağınızın garantisi de yok.

Tadım notaları gerçekten varlar. Cupping yapılan bir ortamda bulunursanız, bu konuda eğitim almış kişilerin bir çoğunun aynı kahveden aynı tatları söylediğini gözlemleyebilirsiniz.

Kendi kendinize de tat duyunuzu geliştirmek mümkün : Kahve Tadım Rehberi – cihanyuce.com

Tadım notalarında benim ilk baktığım şey meyvemsi / floral ayrımı. İki tadın da neyi ifade edebileceğini kestirebiliyorum. Meyvemsi tatlardaki kahveleri daha aromatik, floral tatlardakileri daha bitki çayına benzer kahveler olarak genelleyeyim.

Çilek / Kırmızı meyveler / Ormansı / Sabunsu / Çikolatalı / Karamelli gibi ifadeler tek başına baktığımda benim için pek bir şey ifade etmiyor. Farkındaysanız her kahve bir şekilde çikolata ve karamelli tatlara benziyor, bence bundan sonra kahve paketlerine kakao, çikolata ve karamel yazmak yasaklansın :):):)

Anlamlı şekilde tadım notaları ne işe yarar derseniz; aynı kavurucunun farklı paketlerini okuyarak daha çok bilgi alabilirsiniz diyebilirim. Bir kavurucunun kahve seçkisinde meyvemsi/karamel tadım notası olan bir kahvesi ve baharat/çikolata tadım notaları olan başka bir kahvesi daha var. İşte bu aşamada iki kahveyi birbiri ile karşılaştırmak biraz daha mantıklı olabilir.

Kahvenin Asiditesi

Çok yanlış bilinen bir konu.

Asidite ekşi tat değildir. Asidite bir tat değildir. Bir kahvenin ekşi olması onun asitli bir kahve olduğu anlamına gelmez. Asitli kahve midenizi ağrıtmaz. Hepsi sizin kuruntunuz.

Kahve üzerinde isterse YÜZMİLYON ASİTLİ yazsın ph değeri olarak bir domatesten daha asitli olamaz. Kahve nihayetinde selülozdur. Aromalı tahtadır yani. Size ekşi gelen şey kahvenin aroması olabilir, yanlış demlenmiş olmasından kaynaklı selüloz tadı olabilir.

Asidite bir hissiyattır. Süt içerisinde laktoz asit vardır ve hissiyatı ağzınızı kremamsı olarak kaplamasıdır. Siyah çay demi ağzınızın üstünü kaplayan bir hissiyat verir. Kırmızı şarap Boğazkere üzümünden yapılırsa tadından bağımsız olarak BOĞAZINIZI KERER 🙂 işte asit hissiyatları böyledir. Asiditeyi limon tadı ile beraber düşünmek yanlıştır. Tatlı limon diye bir turunçgil var o da limonla aynı asiditededir. Ekşi değildir.

Kahve asiditesi çok yüksekse; tadı ve ağızda bıraktığı hissiyat bambaşka şeyler olabilir. Bu ağızda bıraktığı hissiyat yüksekse buna asiditesi yüksek diyoruz. Asidite ayrıca aromaların ortaya çıkmasını sağlar. Hem aromatik hem yüksek asiditeli bir kahve; aromaları kompleks ve yoğun bir biçimde alabileceğiniz anlamına gelebilir.

Kahve kavruldukça kimyasallar dönüşüp uçtuğu için koyu kavrulmuş kahvelerde asidite hissiyatı daha azdır. Asidite azalınca aromalar da kendisini hissettirmez. Kavrum tatları ön plana çıkar.

Kahvenin Gövdesi

Kahvenin gövdesi farklı farklı bir çok anlama gelebiliyor. Aroma yoğunluğu gibi düşünülebilir. Yani kahve çok aromalı ama ağızda kalıcılığı çok az ise düşük gövdeli diyebiliriz. Ya da kahve hem aroma yüksek, hem asidite yüksekse, yüksek gövdeli olarak adlandırılabiliyor. Genellikle ağızda kalıcılık, yoğunluk gibi anlamlara geliyor.

Kahve koyu kavruldukça ağızda kavrum tatları çok kaldığı için gövdeli olarak adlandırılıyor. Durulaştıkça, açık kavrum yapıldıkça otomatik olarak düşük gövdeli çıkıyor.

Kahvede gövde konusu; demleme yöntemine ve kullandığınız gramaj oranlarına göre de değişiklik gösteriyor. Değişkeni çok olduğu için kahve tercihi yaparken çok dikkate aldığım bir konu değil.

Bölgelere Göre Tatlar

Kahvenin tadını yazmak ve neye göre tercih edileceğini anlatmak gördüğünüz gibi çok değişkeni olan bir konu. Yani buraya Kenya kahvelerinin tadı orman meyvemsi oluyor gibi bir genelleme yapsam hata yapmış oluyorum. O yüzden başka bir çözüm buldum!

Türkiye’de bilinen, güvenilir hatta bazıları ödüllü 40 ayrı kahve firmasının kahvelerini bir veri karşılaştırmasına soktum. Ellerindeki kahvelerin bölgelerine göre ne tatlar yazmışlar onların analizini çıkardım.

Word Cloud Generator isimli bir program yardımıyla sıklıkla geçen kelimelerin daha koyu olacağı bir grafik oluşturdum. Yani okuduğunuz tadım notaları bizim kavurucuların topluca aldığı tatların ortalamalarını oluşturuyor.

Guatemala Kahveleri : Çikolata , çiçeksi, mango, vanilya, elma tadım notalarının sıklıkla yazıldığını görüyoruz.

Kolombiya Kahveleri : Çikolata, karamel, vanilya, elma, kakao, ceviz, portakal tadım notalarının sıklıkla yazıldığını görüyoruz.

Peru Kahveleri : Çikolata, esmer şeker, portakal, limon, kayısı tadım notalarının sıklıkla yazıldığını görüyoruz.

Brezilya Kahveleri : Çikolata, kakao, karamel, fındık tadım notalarının sıklıkla yazıldığını görüyoruz.

Etiyopya Kahveleri : Çikolata, yasemin, şeftali, çay, böğürtlen tadım notalarının sıklıkla yazıldığını görüyoruz.

Kenya Kahveleri : Üzüm, narenciye, domates, çikolata tadım notalarının sıklıkla yazıldığını görüyoruz.

Costa Rika Kahveleri : Çikolata, kayısı, üzüm, elma tadım notalarının sıklıkla yazıldığını görüyoruz.

Honduras Kahveleri : Çikolata, vanilya, meyve, fındık tadım notalarının sıklıkla yazıldığını görüyoruz.

Böyle okuyunca tabi tatlar çok basitleştirilmiş gibi oluyor. Ama sektörün ileri gelenleri habire bunları yazıyorsa vardır bir bildikleri diyelim.

Tavsiye Ettiğim Kavurucular Listesi

Burada gördüğünüz kahve kavurma şirketlerinin bir çoğundan kahve tüketimi yaptım. Alfabetik sıra ile yazayım. Eklenmesini düşündüğünüz bir firma olursa info@cihanyuce.com atabilirsiniz.

Baristatus – Baristatus

Baristocrat – Baristocrat

Boxx – Nitelikli kahve için tutku ve uzmanlıkla kavrulmuş yeşil çekirdekler – Boxx Coffee Roasters Co.

Celsius – Celsius Coffee Roastery – Nitelikli Kahve ve Ekipmanları

Clean Cup Coffee – Clean Cup Coffee

Coffee Department – Coffee Department

Coffee Manifesto – Coffee Manifesto

Coffee Sapiens – Coffee Sapiens, Coffee Roaster, kahve kavurma, kahve demleme, espresso– Coffee Sapiens

CoffeeNutz – CoffeeNutz®

Coffeerem – Coffeerem Roastery & Works – İzmir / Türkiye

Dr. Roaster Anasayfa – Dr. Roaster Nitelikli Kahve Kavrumhanesi (drroaster.com)

Doz Coffee Roastery – Doz Roastery

Gordion – Gordion Coffee Roastery Eskişehir | Nitelikli Kahve | Kahve Ekipmanı | Kahve Eğitimi

Grizzly Coffee – Grizzly Coffee Roasters Ürünleri ve Fiyatları (espressoperfetto.com)

Incommon Coffee – Incommon Coffee

Kafein Kültür – Kafein Kültür – Kahve ve Kültürü Hakkında Her Şey! (kafeinkultur.com)

Kernel – Kernel Coffee – Kernel Coffee Roasters

Kungpow Coffee – Specialty Coffee Roasters | KungPow Coffee

Lot Coffee – Lot Coffee Roastery

Niji Coffee – Kahve Çekirdeği Ve Kavurma | Niji Coffee Co

Null Coffee – NULL | Specialty Coffee Roasters – Null Coffee Roasters

Overdose Coffee – Overdose Specialty Coffee Roastery – We’re high on coffee! (overdosecoffee.com)

Paper Roasting – Paper Roasting Coffee & Chocolate

Petra – Petra Roasting Co. (petracoffee.com)

Probador Colectiva – Kahve Kavurma Evi – Eğitim – Danışmanlık | Probador Colectiva

Sezy Coffee – Ana Sayfa – Sezy Coffee

Spada Coffee – SPADA COFFEE Specially Selected, Masterly Roasted Coffee Beans

Tetra N Roastery – Tetra N Coffee Roastery – Tetra N Roastery

Ultra Coffee Roastery – Ultra Coffee Roastery ; Specialty Coffee Roastery

Zümrüt Karaca – Nitelikli Kahve Kavurucu – Zümrüt Karaca Coffee Roastery (zumrutkaraca.com)

Bu yazımda kahve seçerken nelere dikkat etmeniz gerektiğini geniş çaplı olarak sizlere anlatmaya çalıştım. Umarım beğenmişsinizdir. Sorularınız varsa yazının altına yorum olarak bırakabilirsiniz.

Bu arada Instagram’da çok daha aktifim. Instagram – Cihan Yüce / Kahvesever

Kahve önerilerini ve demleme ipuçlarını gündelik olarak instagram adresimden paylaşıyorum. Yeni yazılardan ve güncel içeriklerden haberdar olmak için takip edebilirsiniz.

Yine Youtube kanalımdan ayrıntılı demleme anlatım videolarına ulaşabilirsiniz. Cihan Yüce – YouTube

Teşekkür ederim.

2 Comments

  1. Merhaba, öncelikle verdiğiniz bilgiler çok değerli ve yazılarınız çok özenli. Sizi kahve ile ilgili bilgi arayışında olduğum bu zamanlarda keşfettim ve bu ara en sevdiğim şey blog yazılarınızı okumak. Yeni keşfettiğim içinde ne mutlu bana ki bir sürü yazınız bulunmakta:) kahve seçme ile ilgili bu yazınızda bilmediğimden bir konuyu çok merak ediyorum. Kahvelerdeki bu çikolata aroması nasıl oluyor acaba? Kahvenin içeriğinde şeker olduğu anlamına mı geliyor yoksa doğal yoldan kakao çekirdeğinden mi gelmekte, çoğu aromada hep çikolata yazısı görüyorum şeker kullanmadığım ve aroma olarakta sevmediğim ama doğalsa denesem mi acaba dediğim bir konu oldu. Yardımcı olursanız çok sevinirim teşekkürler şimdiden.

    • Merhaba açıklamaya çalışayım;
      Kahve “Tadım Notaları” kahve içinde olduğu düşünülen tatlardır. Tadım notasında “çikolata” yazıyorsa tadı çikolatayı çok uzaktan andırıyor anlamına geliyor.
      Çikolata, esmer şeker, badem, üzüm, domates, kırmızı meyveler gibi bir çok tat notası yazılabiliyor.

      Kahve içerisinde bu tat notalarını oluşturan kimyasallar (örn kırmızı meyve) gerçekten “kırmızı meyve” içinde olan aromalar değiller. Yani -mış gibi düşünülüyor.

      Kahve içerisinde bir de dışarıdan eklenen aromalar var mesela çok ucuz kahveleri kahve dünyası bu şekilde aromalandırarak satıyor (Fındıklı, çikolatalı vb). Onlarda içine aroma eklenmiştir diye bir ibare bulunuyor.

Bir yanıt yazın

Your email address will not be published.

Latest from Blog