Starbucks Kahveleri Satın Alma Kılavuzu
Starbucks’ın normal satış bandında bulunan bütün kahvelerini deneyerek; sizlere ufak bilgilendirmeler yapmak istedim. Böylelikle yorumlarımı da paylaştığım bir kılavuz hazırlamaya karar verdim.
İstanbul, Ankara ve İzmir dışında yaşayan kahveseverlerin en kolay gidebildiği ve çekirdek kahve alabildiği yerlerin başında Starbucks geliyor. Zamanla Türkiye’deki en kolay ulaşılabilir kahve zinciri oldular. Starbucks kahveleri hakkında bu kadar soru gelmesi de normal diye düşünüyorum.
Hangisi sert?
Hangi kahve yoğun?
Hangi kahveyi nasıl demlesek iyi olur?
Tadımlarımı ve anlatımlarımı kategorilere ayırarak düzenlemeye çalıştım. Koyu – Orta ve Açık kahveler olarak okuyabilirsiniz. Hadi koyu kahvelerinden yazmaya başlayayım.
Starbucks Dark Roast (Koyu Kavrum) Kahveler
Caffe Verona: Kesinlikle bitter çikolata ve kakao tadı yoğunluğu var hatta denemelerimde; “Gözümü kapatıp, şeker ekleyerek içsem; sıcak çikolata içtiğimi düşünebilirim.” dedim. Starbukcks’ın koyu kavrum kahveleri arasında benim en beğendiğim oldu.
Sütle uyumlu olabileceğini düşünüyorum. French presste ayıltıcı bir sabah kahvesi içmek isterseniz veya Moka potta yapıp sütlü tatlar denemek isterseniz tavsiye ederim.
Paket Üzerinden: Caffè Verona, Latin Amerika ve Asya/Pasifik kahvelerinin dolgun gövdeli harmanına, %20 Italian Roast eklenmesi ile elde edilmiş bir harmandır.
Sumatra: İçimi keskin, çok baharatlı, fındığımsı, isli bir tadı var. Koyu kavrum olduğu için acılığı Verona’ya benziyor ama tat profilleri birbirinden çok farklı. Denemelerimde hep limonlu cheesecake yanında çok yakışır diye düşündüm. Hafif tatlılarla güzel bir eşlikçi olacaktır. Starbucks Sumatra kahvesi French presste demlemek için çok uygun.
Paket Üzerinden: Bu kahveyi neden bu kadar çok seviyoruz? Bu kahve, neredeyse hiç asidite (keskinlik) içermez ve yoğunluğu ile ağzınızda tam anlamıyla kalıcı bir tat bırakır. Endonezya kahvelerine özgü olarak, bitkisel ve baharatlı tatlar içeren topraksı bir aromaya sahiptir.
Espresso Roast
İstediğiniz her kahveyle espresso yapabilirsiniz. Üzerinde “Espresso” yazıyor diye sadece espresso makinesinde yapılır gibi bir kural yok. Paşa gönlünüz isterse filtre kahve makinesinde yapıp içebilirsiniz. Bu kahve 3 çeşit koyu kavrulmuş kahve arasında en kompleksi (aroma çeşitliliği daha fazla). Meyvemsi tadı Verona ve Sumatra’ya göre daha yüksek buldum. İçmesi diğer ikisine göre daha hafif. (Çok ilginç.)
Paket Üzerinden: Latin Amerika ve Asya/Pasifik bölgelerinin harmanıdır. Bu yoğun lezzetli ve dolgun gövdeli harman süt ile mükemmel uyum sağladığından, tüm espresso bazlı içeceklerimizin hazırlanmasında kullanılmaktadır. Yumuşak içimli, karamel lezzeti sunan, keskinliği az olan bir kahvedir.
Blonde Espresso
Bunu hangi kategoriye eklemeliyim bilemedim, rengi çok koyu değil ama tadı koyu. Aslında French press, moka pot ve espresso makinesi gibi bir çok yöntemde de beğenebileceğinizi düşünüyorum. Tchibo’nun Barista Crema kahvesine çok benziyor. Klasik-jenerik bir kahve. Evde espresso makinesi kullananlara özellikle tavsiye ederim.
Paket Üzerinden: Parlak, tatlı turunçgil notaları ve pürüzsüz lezzetiyle hem sade olarak hem de süt ile harika bir seçenektir.
Herkesin ağzında olan “Starbucks kahvelerini fazla kavuruyor. Kömür gibi kahve içiriyor.” cümlesinin bir kısmı doğru, ben de bu yoruma katılıyorum. Aslında Starbucks’ın koyu kavrum kahvelerde uzmanlaşmış olduğunu düşünüyorum. Piyasada Starbucks’tan daha iyi/kaliteli koyu kavrum yapabilen bir firma henüz göremedim. Koyu kahve seviyorsanız -ki bu bir suç değil sevebilirsiniz- Starbucks’ın kendi koyu skalasındaki kahveleri hoşunuza gidecektir diye düşünüyorum.
Starbucks kahveleri için alışveriş listem : https://app.hps.im/d7ct/1t3ps89o
Starbucks Medium/Orta Kavrum Blendler
House Blend: Aroması yüksek fındığımsı ve karamelimsi tadı altta duruyor. Benim orta kavrulmuş harmanlardan en sevdiğim bu oldu çünkü çok klasik bir tadı var. Dengeli, içinde bir çeşit Colombia kahvesi olduğuna eminim. Filtre kahve makinesinde sürekli yapabileceğim bir kahve.
Paket Üzerinden: Bir yudum aldığınızda bu kahvenin Starbucks özelliklerini taşıdığını hemen anlayacaksınız. En kaliteli Latin Amerika kahve çekirdeklerinin harmanı olan House Blend, dengeli olarak tanımladığımız; ağızda ne baskın ne de az lezzet bırakan bir kahvedir.
Pike Place Roast: Starbucks’ın bir şekilde en çok övdüğü, sevdiği, tuttuğu kahvesi. Bence en sıkıcı, en cansız kahvesi Pike Place. Bu kahvede orta kavrulmuş olmasına rağmen “Yanık-Acı” dediğimiz tadı yoğun şekilde alıyorsunuz. Starbucks’a gidip içtiğiniz kahve tadı nedir diye inanılmaz genel bir tat düşünürseniz işte büyük ihtimalle bu tat o genel tat. O yüzden eve starbucks götürmek isterseniz bu kahveyi almanız daha doğru olur.
House Blend’e göre daha ekşi, ve altta bir çay tadı baskın. (Bu arada paketinin üzerinde bunlar yazmıyor, orada yazan şu: Yumuşak ve dengeli, kakao ve kavrulmuş fındık notları hakim ?? )
House Blend ve Pike Place filtre kahve makinesinde güzel olur, French presste kolay demlenir. Moka pot için çok uygun olur mu bilmiyorum.
Hangi kahvenin daha iyi olduğunu da ben bilemem; onu yine sizin paşa gönlünüz bilir.
Single Origin Kahveler
Ülke Kahveleri (Bir çeşit Single Origin)
Bu ülke-bölge etiketli kahveler; nitelikli kahve dünyasında adlandırıldığı şekliyle -single origin- değiller aslında.
Single Origin dediğimiz kahve; cinsi, şehri, köyü, üreticisi, tarlası belli olan kahve demek. Starbucks’ın single origin kahveleri sanki Starbucks Tanrısının damak zevkine göre; o yörenin kahvelerinin harmanlamasından yapılmış diye adlandırılabilir. Yine de yörelerin tat profillerini alabiliyorsunuz.
Ethiopia: Ethiopia gayet güzel, gerçekten diğer içtiğim ticari Ethiopialar gibi. Limon ve greyfurt tadım notaları yine eser miktarda fincan içerisinde var. Normal ticari kahvelere göre çok daha koyu.
Özellikle soğuk demlemelerde harika gideceğini düşünüyorum. Ben şahsen turunçgil notalı kahveleri seviyorum. (Adanalı olduğumdan mıdır?) O yüzden bu kahveye yüksek puan verdim.
Paket Üzerinden: Bitter çikolata ve tatlı turunçgillerin uyumunu deneyimleyeceğiniz tek kökenli kahvemizdir.
Kenya: Kenya da gayet bildiğin Kenya. Gözü kapalı içsem; “Aa bu koyu bir Kenya herhalde“ derim. Yine soğuk demlemeler için harika olabilecek bir kahve, çalı meyveleri ekşiliği var. Etiyopya’ya göre de bir tık daha baharatlı gibi.
Paket Üzerinden: Ağız sulandıran bir asitliğe (keskinliğe) sahiptir. Tadında belirgin greyfurt ve üzüm lezzetleri bulunan Kenya, yetiştiği bölgenin karakteristik özelliği olan asitliği (keskinlik) ve turunçgil lezzetlerini belirgin bir biçimde sunar.
Bu iki kahveyi hem Chemex hem V60 demleme yaptım. Bunların da bu tarz demlemelere daha çok yakıştığını düşünüyorum.
Ara Not: Starbucks kahvelerini nitelikli kahveler gibi demlemek istiyorsanız çok daha ılık su (80-84 dereceler) ve çok daha yüksek su oranı(1:20 – 1:22) ile demlemenizi tavsiye ederim.
Colombia Narino: Olması gereken gibi, fındığımsı, aroması yoğun, gövdesi yoğun, asiditesi yüksek. Ne alalım diye soranlara yine tavsiye edeceğim bir kahve (Kenya ve Ethiopia’yı kendim sevmeme rağmen ekşi kahve sevmeyenlere tavsiye etmiyorum genelde.) Ama çok jenerik bir Colombia kahvesi, bu fiyat verilir mi bilmiyorum. Daha ucuza piyasadan bulabilirsiniz.
Paket Üzerinden: Kolombiya’nın Narino bölgesine has bitkisel aromalı, ağızda cevize benzer bir tat bırakan zarif bir kahvedir.
Guatemala Antigua: Mesela bu da anlatması zor bir kahve; çünkü ben bu tarz kahveyi sevmiyorum ama benim dışımda tüm deneyenler sevdi. Burada zevkler ve renkleri bir yana bırakıp genel tadım algısına bakmak lazım. Bu da aromatik, gövdesi Colombia’ya göre daha az, bu daha baharatlı ve limon ekşiliğinde. Colombia daha çok fındık ve meyvemsi aroma var ama ikisi birbirinden çok uzak tatlar değiller. Guatemala ve Colombia aynı kahvenin farklı versiyonları gibiler.
Paket Üzerinden: Bu özgün kahve, Starbucks’ta kahve alımından sorumlu tadım uzmanlarımızın en sevdiklerindendir ve özel kahve endüstrisinin belli başlı çeşitlerindendir. Antigua bölgesi Guatemala’nın en iyi kahvelerini yetiştirir; üç volkanın arasında bulunur ve yüksek rakım ve bereketli toprak yapısı ile kahve üreticileri ve kahve severler için neredeyse mükemmel koşulları oluşturur. Guatemala Antigua, yumuşak içimli ve ağızda duru tat bırakan bir kahvedir. Belirgin olarak kakao lezzeti sunar.
Starbucks Light Roast – Blonde Roast Kahveler
Starbucks Veranda Blend: Benim favori kahvem 🙂 çok seviyorum ben bunu. Sanki ailenin en küçük çocuğu gibi bir havası var. Aromatik ve karamel notaları hakim. Starbucks’ın boğaz yakmayan tek kahvesi. Sabah öğle akşam sakin sakin içilebilir, bayağı yumuşak.
Starbucks Veranda Blend Fiyatı
Verona ve Veranda dünyanın iki ayrı ucu gibiler. Veranda; açık ara benim Starbucks’tan en çok aldığım kahve. Filtre kahve makinesi ve kalabalık demlemeler için ideal olduğunu düşünüyorum.
Ekşi Sözlükte de epey bir beğenen varmış : Ekşi Sözlük Blond Roast Başlığı
16.04.2023 de gelen edit.
Bir süredir almadığım Veranda kahvesini tekrar alıp deneyimlemek istedim. Mart 2023 içerisinde aldığım paket kesinlikle eski aldığım Starbucks Veranda değil. Blonde roast değil, içerisindeki kahve kalitesi düşmüş. Kahve çok çok çok daha koyu kavruşmuş. Verdiğiniz parayı içindeki kahve kalitesi olarak hakettiğini düşünmüyorum. Genel olarak kahvelerde böyle bir değişim mi oldu onu da kestirmek zor.
Paket Üzerinden: Bu özel seçilmiş Latin Amerika çekirdeklerini daha kısa süre kavurarak kakao ve kavrulmuş fındık lezzetlerinin ortaya çıkmasını sağladık. Hafif içimli bu kahvemizin tamamlayıcı lezzetleri fındık ve sütlü çikolatadır.
Kapanış Cümlelerim:
Starbucks bir dünya devi; organizasyonundan, eleman eğitimlerine, tedariğine veya dükkân tasarımlarına kadar saygı duyduğum birçok noktası var. O yüzden yorumlarımda daha tarafsız ve objektif söylemlerde bulunmaya çalıştım.
Starbucks kahvelerinden Veranda hariç hemen hemen hepsi bir bardaktan sonra kesiyor, boğaz yakıyor ve hepsi benim için çok kavrulmuş pozisyonundalar. Tiplerine bakarak çok kavrulmuş diyebileceğim şekilde değiller o yüzden kavurma durumlarıyla ilgili hiç bilmediğim bir yöntem uyguladıklarını düşünüyorum.
Kahveleri yan yana cupping yapmamış olsam; tatlarından kahveleri ayırt edemem. Çok kavruldukları ve aromatik yapılarını kaybettikleri için birbirlerine çok benziyorlar. Hepsinde de ilginç bir “Starbucks Acılığı” tadı var. Ben yine söylemem gerekeni söyleyeyim “Kahve” bu kadar acı, yanık ve içmesi zor bir içecek değil.
Nitelikli kahve dediğimiz yeni nesil kahvecilerin Ethiopia’sı ile Starbucks’ın Ethiopia’sını karşılaştırmak mümkün değil. Altta her ne kadar karakter benzerliği olsa da tadımda çok farklılık var.
Bu denemelerin gerçekleşmesinde emeği geçen Seda Solmaz dostuma da sizin huzurunuzda çok teşekkür ediyorum. Verdiği bilgiler ve tadım notlarıyla kolektif ve güzel bir iş çıkarabildik. İyi ki varsın Seda 🙂
Bu tarz içerikleri seviyorsanız Tchibo Çekirdek Kahve Rehberi yazıma da göz atabilirsiniz. Tchibo Çekirdek Kahve Rehberi – Bir Kahvesever Blogu (cihanyuce.com)
Bu arada Instagram’da çok daha aktifim. Instagram – Cihan Yüce / Kahvesever
Kahve önerilerini ve demleme ipuçlarını gündelik olarak instagram adresimden paylaşıyorum. Yeni yazılardan ve güncel içeriklerden haberdar olmak için takip edebilirsiniz.
Yine Youtube kanalımdan ayrıntılı demleme anlatım videolarına ulaşabilirsiniz. Cihan Yüce – YouTube
Teşekkür ederim.
Starbucks Paket Kahve Fiyatları
Starbucks Kahve Fiyat Listesi https://app.hps.im/d7ct/1t3ps89o
Hepsiburada üzerinden güncel olarak paket kahve fiyatlarını kontrol edebilirsiniz.
Bazı Kaynaklar :
Merhaba Cihan Hocam,
Öncelikle bu müthiş bilgilendirme serisini nerede nasıl bulurum acaba diye araştırma yaparken yine karşıma siz çıktınız her zaman ki gibi:) kahve konusunda ne araştırırsam araştırayım mutlaka yol size çıkıyor, tebrikler ve teşekkürler.
Bu starbucks kahvelerini deneyimlerken vardığımız sonuçlar neredeyse aynı diyebilirim, özellikle koyu kavrum kahveleri her ne yaptıysam acı olmaktan kurtaramadım (espresso) özellikle koyu kavrumlarında ne kadar ince öğütüm o kadar keskin ve acı tatlar verdi. Bu koyu kavrumlardan beyaz paketli olanının, özel tekniklerle kafein miktarlarının tamamiyle düşürüldüğünü söylemişti oradaki bir barista arkadaş, şahsen onu denemedim, şu an veranda almıştım en son ve onunla cebelleşiyorum günlerdir espresso da kullanıyorum ve sadece öğütüm dereceleri ile oynayabiliyorum, kalınlaştıkça daha içilebilir hale geldiğini söyleyebilirim, fakat sütlü bir kahve yapacaksam standart ayarda öğütüyorum. Aslında bu blog hakkında sabaha kadar konuşulabilir:)