Tchibo’nun satış bandında bulunan çekirdek kahvelerini deneyip sizlerle yorumlarımı paylaşmak istedim. Böylelikle Tchibo kahveleri için geniş bir rehberimiz olur diye düşündüm. Bir sonraki Tchibo ziyaretinizde kahvenizi daha kolay seçebileceksiniz.
Tchibo şubeleri Türkiye çapında epey yaygın. Hemen hemen her ilde aynı kahveleri rahatlıkla bulabiliyoruz. Genellikle şube içinde bir kahve paketleme alanı oluyor, bu alanda silolardaki kahvelerden seçebiliyorsunuz. Seçtiğiniz kahveleri dilediğinizce öğütüyorlar. Ben denemesi daha kolay olduğu için kahveyi alırken 100er gramlık paketler şeklinde alıyorum. O yüzden blog sayfamdaki kahve rehberini, silolara yeni kahveler eklendikçe güncelliyorum.
Tchibo’nun hangi kahvesi aromatik?
Barista Espresso alınır mı?
Espressoda tavsiyem nasıl olur?
Tchibo’nun Nitelikli kahvesi var mı?
İçerik
Barista Espresso Kahveleri
Tchibo’nun son yıllarda bir çok kahvecide bulunmayan bir kahve serisi gelişti. Genellikle kahvecilerde filtre kahve için kavrulmuş çekirdekleri görmeye daha alışığız. Oysa Tchibo bu konuda güzel bir hamle yaptı ve 3-4 ayrı espresso kavrum kahveyi tüketicilere sundu.
Espresso Sicilia Style
Espresso Sicilia Style çekirdekleri incelediğiniz zaman güzel tipli çekirdekler görüyorsunuz. Çekirdeklerin güzel oluşu paketi açtığım zaman beni mutlu eden durumlardan birisi. Epey koyu kavrulmuş çekirdekler. Tabi ki kahveyi sadece görüntüsü ile yorumlamak doğru değil.
Kahve paketini açtığım zaman keskin ve kötü bir kahve kokusu var. Öğütürken de beğendiğim kokular elde ettim diyemem.
Espresso Sicilia Style tadı pek benlik değil. Epey koyu yanık tatlar mevcut. Belki sütlü kahvelerde yoğun kahve tadı gelmesine yardımcı olabilir. Süper otomatik makineler için kullanışlı olabilir. Günde 1-2 kahve içiyorsanız ve tatlı yanında tüketiyorsanız tavsiye ederim. Öte yandan sadece espresso veya Americano için bana biraz ağır geldi. Benim tekrar alacağım kahvelerden birisi değil.
Paket Üzerinden : Sicilya tarzı espresso ile sizlere Güney İtalya’ya özgü bir espresso sunuyoruz! Kadifemsi kremalı bu özel espressonun tadını çıkarın. %65 Arabica %35 Robusta Karışım. Güçlü, koyu notalı ve dolgun gövdeli. Yoğun kavrulmuş.
Barista Espresso Çekirdek
Barista espresso kahvesi çok klasik. Dükkanım olsa böyle bir kahve servis etmeyi isteyeceğim tipte. Çekirdeklerin tipleri ve tadı üç espressoda da çok benziyor. Aynı çekirdeğin farklı kavrum şekillerinde sunulmuşu gibiler. Bu kahvede hem paket hem öğütüm kokusu gayet iyi.
Ben tat olarak fındığımsı, cevizimsi tatları yoğun olarak aldım. Tadı halen biraz keskin. Latte ve Cappucino için tercih ederim arada bir sert espresso içmek istersem yine tercih edebilirim
Açıkçası Barista Espresso ve Sicilia Style arasında kalsam bunu tercih ederim. Barista Espresso ve Caffe Creama arasında deneme yaptığımda damak tadıma Caffe Creama daha çok uyuyor.
Paket Üzerinden : Barista Espresso’ nun tadını hafif kremalı güçlü-dengeli bir Espresso veya Cappuccino ya da Latte Macchiato gibi leziz kahve çeşitleri olarak çıkarabilirsiniz. Güçlü denge, yumuşak gövde, bitter çikolata, keskin fındık notası
Barista Caffe Crema
Benim favori kahvelerimden birisi. Aromaları alabiliyorsunuz. Epey dengeli ve en önemlisi yanık değil. Bir yandan da herkes için bir kahve değil. Sütlü kahvelerde yumuşak kalıyor. Americano ve espresso içimlerinde epey keyifli. Bu üçlü espressoyu nitelikli espressolar ile karşılaştıracak olsak Caffe Crema bile koyu kalır. Yani üçlü kahvenin en açığı da olsa piyasa şartlarında yoğun espresso kategorisine girer.
Barista Caffe Crema kahvesini daha çok sütlü tatlılar yanında tercih edebilirsiniz. Gün içerisinde 3-5 fincan içiyorsanız yine tavsiye ederim. Hatta french press kullanıp demleseniz bile olur.
Paket Üzerinden : Kırmızı meyve dokunuşlu zarif, yumuşak gövde. Barista Caffè Crema’nın tadını leziz kadife gibi kreması ile meyvemsi-yumuşak bir kahve.
Tchibo Türk Kahvesi
Tchibo Türk Kahvesi hakkında yorumlarım bu kahvenin arada kaldığı yönünde. Klasik Türk Kahvesi’ne benzetmeye çalışmışlar. Mehmet Efendi veya Madenci gibi “Geleneksel” diyebileceğimiz Türk Kahvesi aslında Brezilya’nın Rio Minas bölgesinden gelen ucuz kahvelerin uzun süreli kavrulması ile elde ediliyor.
Tchibo’da bu “Rio Minas” kahvelerini kullanmış. Benim alışık olduğumdan daha az yoğun bir tadı var. Mehmet Efendi kahvesinden daha yumuşak içimi var. Tadı da epey lezzetli. Türk Kahvesi’ni düzenli tüketenler için denemeye değer bir kahve.
Geleneksel Türk Kahvesi’ni çok sevmediğim için pek benlik değil. Türk Kahvesi içmek istediğim zaman eldeki daha kaliteli kahvelerden öğütüp içmekten daha çok keyif alıyorum. Hadi kırk yılın başı bir “Geleneksel Türk Kahvesi” içeyim dediğim zamanda da Mehmet Efendi içmezsem kesmiyor.
Tchibo Filtre Kahve Çekirdekleri
Tchibo African Blue – Brazil Mild ve Latin Grande kahveleri ile uzun yıllardır filtre kahve serisini sürdürüyor. Dönem değiştikçe bu kahvelerin yanında farklı farklı kahveler de görüyoruz. Geçen yıllarda Etiyopya Sidamo kahvelerinden birisini -Organik- ambalajı ile satıyorlardı. O yüzden blog yazımda olduğu halde bazen tükenen kahveler olacaktır.
Eklemem gerek : Tchibo’nun Almanya’daki kahveleri ile Türkiye’de sattıkları kahveler aynı mı bilmiyorum. Bu durum kafamı karıştırıyor. Kahveleri yazarken de bu konuda biraz zorlanıyorum.
(Ek 28.07.2023) Yukarıdaki merakımı Almanya Tchibo’ya sormuştum onlardan bir cevap geldi. Almanya ve Türkiye’deki kahveleri birebir aynıymış. Tüm kahveler Hamburg ve Berlin’den paketlenip diğer ülkelere yollanıyormuş.
En klasik olanı ile başlayalım.
Brazil Mild Çekirdek
Kahvelerin tipleri gayet düzgün. Renkleri filtre kahveye göre biraz koyu. Çok ama çok klasik bir tadı var. Bu kadar klasik tat olması bence çok iyi bir durum değil. Tadı bildiğiniz sıkıcı. İçerken hep görev gibi içtim. Bitse de gitsek moduna girdim.
Filtre kahveye göre koyu yanık tatları var. “Evde kahve olsun işte” diye alıyorsanız alabilirsiniz. Hobi gibi içenlere tavsiye etmiyorum. Filtre kahve makinesi ile yapıyorsanız tadı acılaşmaya başlıyor. French press demlemeleri bir tık daha yumuşak oluyor.
Tekrar alacağım kahvelerden birisi değil.
Paket Üzerinden : Çok Yumuşak İçimli & Dolgun Gövdeli
Tchibo Latin Grande
Bu kahveyi Brazil Mild kahvesinden hemen sonra içitim. Arada mevsim değişikliği yaşamış gibi oldum. Bu kahve gayet aromatik. Maceralı. Sert değil. İçerken hem klasik tatları alıyorsunuz hem de kahve soğudukça aromatik tatlar daha ön plana çıkmaya başlıyor.
Epey lezzetli bir kahve. Filtre kahve makinesi ile yapılmış fincanlardan epey keyif aldım.
Çekirdekler epey iri güzel tipli çekirdekler. Koyuluk olarak yine Brezilya kahvesine benziyor ama “yanık” “acı” tatlar bu kahvede yok.
Paket Üzerinden : Yumuşak içimli & kuvvetli.
African Blue Kahvesi
Kahve paketini açınca tombul Afrika kahveleri beni karşıladı. Görüntüyü sevdim. Tanzanya kahvelerine epey benzettim. Paketten buruk kırmızı meyve kokuları geliyor. Tadı konusunda biraz arada kaldım.
Filtre kahve makinesinde yapınca yine tadı biraz acılaşmaya ve buruklaşmaya başlıyor. İçtiğiniz yudumdan sonra boğaz arkasında garip bir burukluk hissi var. İyi veya kötü gibi değil. Tatsız kahvelerden iyidir.
Kenya’yı Brezilya kahvesine, Latin Grande kahvesini de Kenya’ya tercih ederim. Arada farklı bir şeyler içeyim derseniz veya Latin Grande ile karıştırıp daha kompleks bir kahve içeyim derseniz olabilir.
Paket Üzerinden : Çiçeksi, güçlü karakterli, siyah frenk üzümü notalı
Privat Kaffee Brazil (Kafeinsiz)
Müthiş bir kahve.
Kafeinsizleştirme işlemi yapıldığı için kahvelerin tipleri biraz bozuk; paketi açınca moraliniz hemen bozulmasın. Hiç bilmeden bir fincan içiyor olsam; farklı bir kahve olduğunu anlarım ama kafeinsiz olduğunu fark edemem.
Yumuşak bir kahve. Brezilya Mild kahvesinin daha yumuşağı, biraz daha farklı aromalı hali gibi. Aslında piyasadaki Brezilya kahvelerine “Brezilya Mild” kahvesinden daha çok benziyor. Kafeinsiz kahve önerisi isteyenlere kesinlikle tavsiye ederim. Tchibo’nun ilk 3 kahvesi arasında sayabilirim.
Paket Üzerinden : Aromatik, hafif karamel, ince maltlı ipuçları
Wiener Melange Kahve
Paketi açınca açıkçası mutsuz oldum. Kömür içeceğim diye düşündüm. Kahveye epey bir uzaktan baktım. Sizlere yazıyı yazma uğruna kendimi feda ettim ve öğütüp french press ile demledim.
Wiener Melange : Viyana Harmanı demekmiş. Bu kömür kavrumla, normal kahveleri harmanlama işi Viyanalılara özgü bir tüketim şekliymiş.
Tadı beklediğim kadar kötü çıkmadı.
Farklı bir kahve içme metodu. Koyu ve açık kahveyi harmanlamış oluyorsunuz. İçtiğiniz kahvede hem yanık tatlar hem açık tatlar bir arada geliyor. Nitelikli kahve tüketicisi açısından bakacak olursak acayip dengesiz bir tadı var. Normal tüketici için çok farklı veya garip bir deneyim değil.
Klasik tatlar arayanlara tavsiye ederim. Hafif sert kahveler seviyorsanız deneyebilirsiniz. Brezilya Mild kahvesinden bir tık daha sert ama tadı daha güzel. Brezilya Mild çekirdeklerinde acı tatlar daha fazlaydı.
Paket Üzerinden : Yumuşak İçimli & Hafif
Bette Buna – Ethiopia
Bu kahveye dükkanda nasıl denk geldim bilmiyorum. Biraz şans eseri aldım. (2023 Temmuz). Bu listedeki en güzel kahve diyebilirim. Nitelikli kahve etiketi altında çok daha kötü kahveler içtim. Baharat notaları olan Nitelikli Tchibo kahvesi olarak adlandırabilirim. Listedeki en iyimser tatlı kahve.
Filtre kahve makinesi hatta V60 ile rahatlıkla demlenir. Nitelikli demleme yapacaksanız su sıcaklığını 90-92 dereceler kullanmanızı tavsiye ederim. Kahveyi bulursanız da mutlaka alın deneyin hatta yorumlarınızı da paylaşırsanız memnun olurum.
Paket Üzerinden : Şeker, erik ve bergamotun çiçeksi notalarıyla Etiyopya’dan yeni sınırlı özel kahve “Bette Buna” deneyin. Sadece stoklarla sınırlı.
Tchibo Blonde Roast Kahve
Blonde Roast – Açık Kavrum kahvelere deniyor. Bu hafif medium kavruma kaçan bir Blonde Roast kahve. Listedeki en açık kavrum kahve. Öğütürken hemen değirmen zorlanmaya başlıyor. Meyvemsi kokular gelmeye başlıyor.
Starbucks kahveleri içiyorsanız ve gerçekten açık kahve deneyimini anlamak istiyorsanız direkt gidip alabilirsiniz. Yanık tatlar olmadan kahve aromalarını alabildiğim bir kahve oldu. Tchibo Blonde Roast tercih edeceğim kahveler arasında üst sıralarda yer alıyor ama kahvelerin kendileri çok özel kahveler değil.
Filtre kahve makinesinde ve V60 demlemelerinde çok düzgün sonuçlar alabilirsiniz. French press ile demleyecekseniz normalden bir tık daha ince öğütmenizi tavsiye ederim.
Tchibo Kahve Önerileri
Kahveleri tek tek yazdıktan ve bütün kahveleri içtikten sonra şöyle bir konuyu toparlayayım. Tchibo kahveleri genel anlamıyla fiyat/performans kahveleri sınıfına girebilir. Filtre kahvede benim tercih sıralamam Bette Buna > Latin Grande > Blonder Roast > Brazil Mild Decaf > African Blue > Wiener Melange > Brazil Mild şeklinde olur yani kafeinsiz kahveyi bile normal Brezilya kahvesine tercih ederim.
Espresso kahvelerinde; evde düzgün bir espresso makinesi kullanıyor olsam Caffe Creama, Delonghi gibi ev tipi bir espresso makinesi kullanıyor olsam veya daha çok sütlü kahveler tüketiyor olsam Barista Espresso tercih ederim. Sicilia Style espresso pek kullanacağım bir kahve değil.
Neyse ki Tchibo’da deneme paketleri alabiliyorsunuz. Bu büyük bir avantaj.
Tchibo Kahveleri vs Starbucks Kahveleri
Yazıyı yazarken kahveleri aklımda bol bol karşılaştırdım. Hatta hangi kahvenin Starbucks çekirdek kahvelerinde hangi kahveye denk geleceğini de epey düşündüm.
Bir kere Tchibo kahveleri fiyat/performans olarak Starbucks kahvelerinden daha iyi. Starbucks Blonde Roast Veranda kahvesi bile Tchibo kahvelerinden daha koyu daha yanık tatları olan bir kahve. Öte yandan Starbucks kahveleri çekirdek kalitesi olarak Tchibo’dan bir tık daha iyi.
Ben Tchibo listesindeki bir çok kahveyi Starbucks kahvelerine tercih ederdim. Starbucks Blonde Roast Espresso, Guatemala ve Veranda kahvelerine arada bir şans verirdim.
Starbucks Kahve Rehberini okumak isterseniz : Starbucks Çekirdek Kahveleri Yorumlar ve Rehber
Sizin Favori Tchibo Kahveniz Hangisi?
Kahveler hakkında sizlerin de yorumlarını merak ediyorum. Sizin deneyiminizde Tchibo kahveleri nasıl? Tchibo kahvelerinden tavsiye edecek olsanız neyi önerirdiniz? Yorumlara bırakırsanız çok memnun olurum.
Bu yazımda Tchibo çekirdek kahvelerinden deneyip, gördüklerimi sizlere aktarmaya çalıştım. Yazıları sürekli güncelliyorum. Bulamadığınız bir kahve olursa bana yazabilirsiniz. En kısa zamanda eklemeye çalışırım.
Bu arada Instagram’da çok daha aktifim. Instagram – Cihan Yüce / Kahvesever
Kahve önerilerini ve demleme ipuçlarını gündelik olarak instagram adresimden paylaşıyorum. Yeni yazılardan ve güncel içeriklerden haberdar olmak için takip edebilirsiniz.
Yine Youtube kanalımdan ayrıntılı demleme anlatım videolarına ulaşabilirsiniz. Cihan Yüce – YouTube
Teşekkür ederim.
Elinize sağlık, keyifli bir yazı olmuş. Nitelikli kahve dünyasına adım atmadan önce Tchibo Gold Selection filtre kahve ile uzun bir geçmişim vardı, favorim diyemesem de beni o zamanlar idare ediyordu.
Cihan hocam. Baya faydalı ve güzel bir yazı olmuş, teşekkürler. V60 öğrenmeden önce Tchibo dan çok kahve içtim. Hatta baya kapsül de tükettim. Alışkanlık hala gezerken kahve bakarım. En son Etiyopya’yı denedim. Şaşırtıcı olarak baya güzel geldi. Paketlerdeki kavurum (yada üretim) tarihleri o kadar uzun ki alasım geliyor.
Serdar hocam teşekkür ederim yorumun için. Ben de bazen ana ürünü “kahve” olan bu büyük firmaların içerik bilgisi bile paylaşmamasına çok şaşırıyorum.
2007-08 yıllarından beri Tchibo’dan çok kahve içtim, nitelikli kahveye geçiş öncesi kahvemi çoğunluklukla buradan temin ederdim. Hatta ilk seramik dişli değirmenim de Tchibo markalıydı. Hey gdi Weiner Melange’lar, African Blue’lar, Feine Milde’lar… Genellikle senede 1-2 defa 100’er gr bir kaç kahvesini hâlen alır, nostalji amaçlı denerim. Fakat eskiden aldığım tadı yakalayamıyorum, bunu da öğütümü Comandante ile yapıyor olmama bağlıyorum. Bence Tchibo kahvesi seramik dişli değirmen ile öğütüldüğünde gerçek kimliğine bürünüyor, yani benim için öyle. Sırf 2009 yılında içtiğim, French press’de demlenmiş African Blue için yeniden en ucızından bir seramik dişli değirmen alabilirim.
Kahvelerine gelirsek, bence Tchibo kahveleri diğer zincir üretici ürünlerine göre daha iyi. Özellikle K. Dünyası’nın kahveleri çok çok kötüydü. Tchibo’nun en büyük eksisinin,piyasaya sürdüğü kahvelerinin kavrum tarihinin üzerinden en iyi ihtimalle 3 ay, ortalama olarak 6-8 ay, çoğunlukla ise bir yıla yakın zaman geçmiş olması oluyor.