2020 Kasım ayından bu yana yüzlerce kilo kahve öğüttüm. Kolunu eskittim. Kahve haznesini eskittim. Tüm dış kabuğu soyuldu. Ayar yapma mekanizmasını bile bozdum. En iyi öğütümü yapmasa da halen en sevdiğim değirmenler arasında. Buyrun Molent G50’yi beraber inceleyelim.
Molent Tools; İzmir menşeili bir firma. Tornacı veya bakırcı işi karabiberden bozma değirmenleri saymazsak; Türk yapımı tek değirmen firması diyebilirim. Şu an firmanın iki adet değirmen modeli var Molent G50 ve ufak kardeşi Molent Pocket.
İçerik
Büyük ihtimalle bir değirmen arayışındasınız; bütçenize göre en düzgün ürünü almaya çalışıyorsunuz. Molent G50’yi görüyorsunuz ama yeterli bilgi bulamıyorsunuz. Türk yapımı olmasının handikapını yaşıyorsunuz çünkü Türkiye’de değirmen incelemesi yapabilecek sadece 2 – 3 kişi var. Forum yazıları okumaya çalışıyorsunuz ama forum kültürsüzlüğümüz içerisinde kayboluyorsunuz. Kısacası tatmin edici bilgiye ulaşamıyorsunuz.
Öncelikle hiçbir değirmenin “mükemmel değirmen” olmadığı gerçeğini sizlere söylemem gerek. Türk Kahvesi’nden – Cold Brew boyutuna tüm öğütmeleri mükemmel yapan bir değirmen; sektörel olarak gerçeklik içermiyor. Değirmen seçerken kullanacağınız demleme yöntemini mutlaka göz önünde bulundurun.
Molent G50 Nasıl Öğütüm Yapıyor?
Molent hassas ayar yapabilen ve göreceli olarak fiyatı ucuz olan bir değirmen ama ne yazık ki geleneksel türk kahvesi ve espresso öğütümlerinde başarılı değil. Uzun yıllardır Molent G50 kullanmamın sebebi ise; benim çok fazla espresso veya Türk kahvesi öğütmem gerekmemesi. Yani espresso öğütmemesi benim açımdan bir dezavantaj olmadı.
Siz espresso da öğütürüm diye düşünüyorsanız Molent G50’yi tavsiye etmem. Bazen, bazı kahvelerde, bazı gramajlarda, bazı durumlarda espresso demleyebilirsiniz ama Molent G50 ince öğütümler için üretilmiş bir değirmen değil.
Molent G50; Aeropress / V60 / Chemex demlemelerinde ise gerçek bir canavar. Değirmenin dişli yapısından dolayı ayar aralığı 15 ile 40 ayar arasında tam 26 klik kullanabilmenizi sağlıyor. Bu çok yeterli ve ince kalibrasyon yapabileceğiniz bir aralık.
Değirmen hızı ise ayrı bir konu. G50 çok hızlı. Kullandığım en hızlı öğütüm yapan değirmenlerden bir tanesi. Büyük dişlisi olması burada avantaj sağlıyor. Hazneye düşen çekirdek tane sayısı fazla olduğu için küçük dişli değirmenlere göre 1.5 – 2 kat hızlı öğütüm yapabiliyorsunuz.
Bu hız konusu benim yıllar içerisinde neredeyse en dikkat ettiğim özelliklerden birisi oldu. Molent’ten alıştığım hızdan dolayı diğer değirmenler ne kadar ayrıntılı-homojen öğütürse öğütsün mecbur karşılaştırmaya başlıyorum. Daha hızlı öğüten bir değirmeni, daha yavaş öğüten ama daha homojen bir değirmene tercih edebilirim. 2 dakika boyunca değirmen kolu çevirmek canımı sıkıyor.
Molent G50 öğütüm ayarları gövde altındaki “klik” sisteminin saat yönü veya tersinde çevrilmesi ile yapılıyor. Kulağınızla kaç klik yaptığınız duyup saymanız gerek.
Molent G50 Homojen Öğütüm Yapıyor Mu?
Bu ince kalibrasyon aralığına rağmen; Molent G50 homojen öğütümü ile ön plana çıkıyor diyemem. Yine burada benzer kural geçerli; değirmen fiyatları, üretim kalitesi ve öğütüm hassasiyeti arttıkça homojenlik de artıyor. Molent G50 elbette kendisinden ucuz hemen hemen tüm değirmenlerden daha homojen öğütüyor. Sadece piyasada daha homojen değirmenler olduğunu da bilmeniz gerek.
Kullandığım değirmenleri ürettikleri toz miktarına göre ölçüyorum. Molent G50 değirmen ölçümlerimi buradan okuyabilirsiniz. Diğer değirmenlerle ilgili yaptığım ölçümlere göz atmak isterseniz. Değirmenlerin Homojenlik Karşılaştırmaları
40 Klik – 9.90 gram giren kahve elendikten sonra 9.40 gram kaldı. Toz üretimi %5.05
30 Klik – 9.97 gram giren kahve elendikten sonra 9.30 gram kaldı. Toz üretimi %6.72
20 Klik – 10.10 gram giren kahve elendikten sonra 9.30 gram kaldı. Toz üretimi %7.92
Peki öğütüm kalitesi veya homojenliği neyi etkiliyor derseniz; demlemelerde tıkanma yapmasa da daha yüksek fiyatlı değirmenlerde aldığınız homojenlikle beraber fincanda daha temiz tatlar alabiliyorsunuz.
Molent G50 Öğütüm Aralıkları Nasıl?
Benim kendi ölçümlerim şu şekilde; bu mikron aralıkları nedir derseniz belki bu yazıya göz atabilirsiniz. Kahve Öğütüm Boyutları – Demleme Yöntemine Göre Tablolu Biçimde
4 Klik | 300-400 mikron | 25 Klik | 800-900 mikron |
6 Klik | 400-500 mikron | 30 Klik | 900-1100 mikron |
10 Klik | 500-600 mikron | 35 Klik | 1100-1300 mikron |
15 Klik | 700-800 mikron | 40 Klik | 1200-1500 mikron |
20 Klik | 750-850 mikron | 45 Klik | 1400-1600 mikron |
Molent kendi sitesinde ise aşağıdaki demleme yöntemlerine göre aralıklar paylaşmış.
Ben V60 demlemelerimde 12-16 gram demlemeler için 20-24 klikler 18-22 gram demlemeler için 30-34 klikleri sıklıkla kullanıyorum.
Kullanım – Kapasite – Ergonomi
Molent G50 büyük ve ağır bir değirmen. Ergonomik olarak elime tam otursa da bazı açık kavrum çekirdeklerde dış kaplamasından dolayı elimden kayabiliyor. Değirmen kolu epey kullanışlı çevirirken garip hissetmiyorsunuz.
Haznesi 28-30 gram arası kahve alabiliyor. Rahatlıkla 2 kişilik demlemeler yapabiliyorsunuz. Fiyat aralığındaki kapasitesi en yüksek değirmen sayılır.
Molent G50 ile yaşayabileceğiniz problemler
Değirmenin Türkiye’de üretiliyor olması ve yedek parçasını rahatlıkla buluyor olmanız kesinlikle çok iyi. Ben genel olarak kozmetik ve kullanım sıklığı ile açıklayabileceğim problemler yaşadım.
Benim değirmen ilk jenerasyon olduğu için tüm boyası zamanla döküldü. Kendilerine gönderdiğimde tekrar boyayabileceklerini söylediler ama ben boyasız halini sevdiğim için ihtiyaç duymadım. Yeni jenerasyon üretimlerinde boyama tekniklerini değiştirdiler ve böyle bir problem yaşanmıyor diye biliyorum.
Kolu zamanla gevşemedi, yalpalama yapar diye bekledim yapmadı ama topuzu yerinden 2 kere çıkarttım. Değiştirmek zorunda kaldım.
Bir de artık kaç yüz bin kere klik ayarladığımı bilmediğim klik mekanizması zamanla eskidi halen kullanıyorum ama değişmesi gerek.
Molent G50 Yorumlarım
Molent G50 benim çok çilemi çekti. Çıkardığım tariflerin çok büyük bir bölümünü Molent ile hazırladım. Sağ olsun Molent Tools sahibi İlhan Bey ile de çok muhabbetimiz oldu. O yüzden Molent’e karşı her zaman büyük bir sempatim var.
Molent G50 için genel yorumum; iyi bir değirmen olduğu ama herkese uygun olmadığı yönünde. Piyasada değirmen modelleri çok arttı. Değirmen seçerken başta da yazdığım gibi demleme yönteminizi iyi düşünmeniz gerekiyor. 2020 – 2021 arasında büyük bir Molent G50 kullanıcı kitlesi vardı. Herkesi 1 – 2 sene güzel götüren bir değirmen oldu sonra insanlar ihtiyaçlarına göre farklı seçeneklere yöneldiler. Bu süreçte Molent bence kendisini ispat edebildi.
Molent G50 Aeropress, V60, Chemex gibi demleme yöntemlerine yeni başlıyorsanız ve ilk değirmen olarak almayı düşünüyorsanız sizi çok adım ileri taşıyacak bir değirmen. Seramik dişli bir değirmen kullanıyorsanız ve Molent’e geçmek istiyorsanız güzel bir seçenek olur. Mesela giriş seviyesinde Escobarista Değirmen, Cafflano Krinder, Molent Pocket, Timemore C3 – C2 gibi değirmenler kullanıyorsanız ve Molent G50 ye geçerseniz çok mantıklı bir geçiş yapmış olmazsınız. Espresso merakınız varsa başka bir değirmen tercih etmeniz gerekebilir.
Molent G50 hakkında aklıma gelenleri bu başlıkta toparlamaya çalıştım ama her şeyi de yazmak mümkün olmuyor aklınıza takılan sorular olursa lütfen yorumlara bırakın mutlaka cevap veriyorum.
Bu arada Instagram’da çok daha aktifim. Instagram – Cihan Yüce / Kahvesever
Kahve önerilerini ve demleme ipuçlarını gündelik olarak instagram adresimden paylaşıyorum. Yeni yazılardan ve güncel içeriklerden haberdar olmak için takip edebilirsiniz.
Yine Youtube kanalımdan ayrıntılı demleme anlatım videolarına ulaşabilirsiniz. Cihan Yüce – YouTube
Teşekkür ederim.
Merhabalar, filtre kahve için de molent g50+ tavsiye eder misiniz?
Merhaba evet tavsiye ederim.
Merhaba, Timemore C3 pro yu Molent G50+ dan %40 daha ucuza alabiliyorum. Çeşitli mecralarda Molent için Comandante ye denk gibi yazılar mevcut. Bu şekilde bakınca Molent G50+, Comandante den %55 daha uygun gibi gözüküyor. Şuan noname seramik öğütücülü değirmen kullanıyorum. Bu seçeneklerden herhangi biri beni çok mutlu edecek onu biliyorum ama almışken fiyat performans anlamında en mantıklısını almak istiyorum. Daha çok çelik filtre veya V60 filtre kahve demliyorum, yarı otomatik espresso makinası var, arada onda espresso için çekim yapmak içinde kullanabilirim. Bu fiyatlara göre en mantıklısı hangisi sizce? Timemore C3 Pro 2740 TL – Molent G50+ 4400 TL – Comandante C40 9500 TL. (Comandante ye bütçem el vermiyor, Timemore veya Molent alabilirim)
Her değirmeni kendi fiyat bandında değerlendirmek lazım. 2740 liralık değirmen 4400 liralık değirmen kadar iyi olsaydı hemen duyardık. Molent 4400 bandında olup 9500 kadar iyi olsaydı zaten Comandante’yi hızlıca sollardı.
Değirmen alırken bütçeye göre seçim yapmak daha doğru olur. Bütçenizin el verdiğin en iyi değirmeni alıp sonra yetmediği durumda neye yeterli olmadı diye değerlendirmek gerekiyor.
Merhaba, bilgilendirici yaziniz icin tesekkur ederim elinize saglik. Birkac ay once molent g50+ sahibi oldum, el degirmeninin click ayari icin ince ayar yaparken nelere dikkat ettiginizi anlattiginiz bir video ya da blog yazisi paylasmayi dusunurseniz cok sevinirim. Ornegin “18-22 gram demlemeler için 30-34 klik” burada click ayarini hangi durumlarda degistiriyorsunuz ya da hangi durumda artirip azaltmak gerekir gibi.
Merhabalar, çok genel bir konu hocam ben açık söyleyeyim evdeki Molent 35 klikte 1 senedir duruyor hiç ayarını değiştirmedim. 18-26 gram arası demlemeler yapıyorum döküş şeklimi veya döküş sıklığımı değiştiriyorum.
Genel bir şey yazmak çok zor çünkü; derece/gramaj/kavrum/döküş sayısı değiştikçe çözünme değişiyor. Size çözünme az geliyorsa bir sonraki demlemede biraz inceltirsiniz. Çok çözünmüş geliyorsa değirmeni kalınlaştırırsınız. Veya ayara dokunmazsınız dereceyi değiştirirsiniz veya dereceye dokunmazsınız döküş şeklinizi değiştirirsiniz. Veya demleyiciyi değiştirsiniz. 4 bilinmeyenli denklem 🙂