Kapsül kahve; kahve demlemeye başladığımdan bu yana hem merak ettiğim hem de yeterince zaman geçiremediğim bir üründü. 2023 yılı içerisinde kapsül kahve makinesi almamla beraber, ölçümler ve denemeler yapabilme şansım oldu.
Kapsül kullanımı oldukça pratik. Hazırlık ve temizlik aşamaları çok basit. Kullanım pratikliği nedeniyle bir çok kullanıcı tarafından seviliyor ve tercih ediliyor.
Öte yandan; her geçen gün piyasaya yeni kapsüller giriyor. Nitelikli kahvecilerden bile premium kapsül kahveler görüyoruz.
Espresso severlerin çoğunlukla kapsüller hakkında benzer ön yargıları ve benzer merakları olduğunu görüyorum. “Doldurabilir kapsül kahveler nasıl?” veya “Acaba kapsül kahveden -kurtarır- bir tat alır mıyız?” Kapsül Kahve Rehberi yazımda bu tür konulara değinmeye çalışacağım. Önce klasik bir başlangıç yapalım.
İçerik
Kapsül Kahve Nedir?
Konuyu yavaş yavaş açalım; kahve tüketiminin ana maddesi olan “Kahve” tüketicilere çeşitli fiziksel şekillerde ve çeşitli ambalajlarda ulaşıyor. Kahveyi çekirdek, öğütülmüş ve granül olarak almanız mümkün.
Öğütülmüş kahve tüketicinin demleme ihtiyacına göre çok farklı paketlere girebiliyor. Direkt öğütülmüş olarak alabileceğiniz gibi; pratik demleme paketlerinde, poşet çay gibi tekli dozajlanmış paketlerde alabiliyorsunuz. Kapsül kahve de bu kategoride anlatmamız gereken bir ürün olarak karşımıza çıkıyor.
Ortalama 4-6 gram arasında kahve içeren, espresso inceliğine yakın öğütülmüş ve demlemeye hazır bir kapsül içerisinde satılan kahveye “Kapsül Kahve” diyoruz. Piyasayı domine eden iki marka Nespresso ve Tchibo. Nespresso’yu İstanbul ve Ankara gibi şehirlerde; Tchibo kapsüllerini ise Anadolu şehirlerinde daha çok görebiliyoruz.
Kapsül Kahve Espresso Mudur?
Kapsül kahve espresso değildir. Bir kahveye espresso diyebilmemiz için çıkan fincanın içerisinde %8 ile %12 arasında çözünmüş kahve olması gerekiyor. Bu epey yoğun bir miktar. Kapsüllerin çözünme miktarına baktığımızda daha farklı rakamlar görüyoruz.
Ben kendi yaptığım ölçümlerden size durumu şöyle özetleyeyim.
V60 Demlemeleri – %1.3-1.6 TDS
Moka Pot Demlemeleri %1.8-2.5 TDS
Nanopresso ile Single Espresso %2.5 – 2.8 TDS
Picopresso ile Espresso %9 – 10 TDS (Gerçek Espresso aralığına giriyor.)
Kapsül demlemelerimde kapsülüne göre %2.8-3.5 TDS sonuçlar ölçüyorum. Metro market kapsülünden ön demleme dahil 2.5 TDS alabilirken Starbucks kapsülünden ön demlemesiz ilk demlemede 3.20 TDS alabildim.
Tds Nedir ? Refraktometre ve TDS – Bir Kahvesever Blogu (cihanyuce.com)
Bu ölçümleri nasıl yorumlamak gerek?
Kapsüller çözünme olarak espresso ile filtre kahve arasında bir yerde duruyor. Yoğun tatları var ama halen gerçek bir espresso yoğunluğunda değil. Aynı ev tipi espresso makineleri gibi (Delonghi, Philips vb.) veya 7-9 gram kahve ile yapılan Nanopresso çıktıları gibi bir kahve elde ediyorsunuz.
Moka pot ile karşılaştırmıyorum çünkü moka pot ile yapılan kahvede çok daha fazla öğütülmüş kahve kullanılıyor. Kapsülde ortalama 5-6 gram kahve varken Moka Pot’ta 12-16 gram arası kahve var. Moka pot demlemede yeterli basınç olmadığı için haznedeki kahveyi az suyla filtre kahveden bir tık daha fazla çözebiliyor. Yani moka pot daha çok su alsa tam filtre kahve yapacak. Daha yüksek basınca çıksa tam espresso yapacak. Çok arada kalıyor.
Kapsül Kahve İçilir Mi?
Benim yazdığım şeyler daha teknik ve ölçüme dayalı bilgiler. Bir de tadına göre yorumlayacak olursak; kapsüller tat olarak espressoya benziyor. Yoğun kahveler. Süt içerisinde kendini gösterebilecek kahveler.
Starbucks kapsülleri gibi koyu kapsüller sert kahve sevenleri memnun da edecektir.
Kapsüllerin sorunu gramajları. Kapsül içerisinde az kahve var. Basınçlı ve yüksek miktarlı su geçirdiğiniz zaman çok çözünüyorlar. O yüzden tatları acı/ekşi kötü olma eğilimine giriyor. Bu yüzden aslında üretici özellikle miktar belirtmemişse kapsüller ile 20-30ml’lik daha küçük çıktılar almak daha iyi tat almanızı sağlıyor.
Bir de doğru kapsülü bulmanız gerekiyor. Hem maceralı bir yol hem de biraz ekonomik şartları zorlayabiliyor. Deneyimlediğim kadarıyla içeriği belli olmayan kapsül kahvelerin çoğu çok lezzetsiz.
Biraz bütçeyi arttırıp nitelikli kapsüllere geçebiliyorsanız lezzet de almaya başlıyorsunuz.
Nespresso kapsüllerinde ise genel bir koyu/acı tat hakim. En iyi içtiklerimden birisi Nespresso – Amaha Uganda olduğu için Nespresso kapsüllerini de es geçemiyorum. Denemeye devam etmek gerekiyor.
Tchibo mu Nespresso mu?
Tat ve çözünme olarak hemen hemen hiç farkları yok.
Şahsen tercihim Nespresso. Tchibo güzel bir çıkış yaptı ama bence yeterince gelişemedi. Caffisimo kapsüller için yeterince çeşit bulamıyorsunuz. Öte yandan Nespresso’da hem orijinal hem diğer kavuruculardan çok fazla seçenek var. Nitelikli kapsül kahveler var. Doldurulabilir kapsüller var. Elinizde çok kapsül varsa kullanabileceğiniz çeşit çeşit makine var.
Doldurulabilir Kapsüller Nasıl?
Kesinlikle kullanışlı, piyasada metal, plastik ve plastik üzeri folyo kaplamalı doldurulabilir kapsüller var. Bu kapsüller ile rahatlıkla sorunsuz demlemeler yaparsınız. Bir tartı ve bir değirmenle 2 denemede sorunsuz kapsüller doldurabilmeniz mümkün.
Farklı marka ve modellerde bazen kapsül içerisindeki kahve gramı değişiyor. Bazen kapsülü kapatma şekli değişiyor. Birbirlerinden çok farklı değiller. Nespresso kapsül makinelerinin yapısı doldurulabilir kapsüller ile çalışabilir şekilde. Anatomisine uygun.
Hepsiburada kapsül kahve listemde 2 tane doldurulabilir kapsül var : https://app.hps.im/d7ct/3h5u5cxw
Fakat; kahveye göre kalibrasyon yapamazsanız en iyi doldurulabilir kapsülü de alsanız sonuç alamayabilirsiniz. Ya makineyi tıkarsınız ya da su gibi kahveler elde edersiniz. O yüzden kapsül doldurması asgari giriş seviyesi kahve bilgisi istiyor.
Gelelim makinelere.
Tavsiye Kapsül Kahve Makinesi
Nespresso ve Krups markalı kapsül kahve makinelerinde özellikle süt köpürtme özelliği olmayan modeller arasında hiç fark yok. Hepsi aynı işi yapıyor. Aralarında ısıtma gücü, su haznesi ve malzeme kalitesi farkları var. Bunlar kozmetik farklılıklar demlemeye bir etkileri yok. O yüzden giriş seviyesi Nespresso C40 ile daha pahalı modeller arasında tat farkı yok.
Çoğu Nespresso makinesinin üzerinde 2 tuş var. Fabrika’dan ayarlı geliyorlar ama siz bu tuşların çıktılarını programlayabiliyorsunuz. Mesela benim şu an kullandığım makinede 2 tuş da aynı miktarda kahve veriyor. Ayrıca programlama yapmasanız bile tuşları manuel olarak da aç-kapa kullanabiliyorsunuz. Yani “Birinde Ristretto var diğerinde Ristretto yazmamışlar yok mu?” diye düşünmeyin. Ristretto sizin parmaklarınızın ucunda. 🙂
Süt köpürtmeli modellere geçtiğiniz zaman yine aynı durumla karşı karşıyasınız daha pahalı olanların ısıtma gücü, süt haznesi veya malzeme kalitesi daha farklı. Süt aynı süt, sütün tadı değişmiyor. Modele göre sütü otomatik köpürtüyor veya çubukla el beceriniz varsa siz köpürtüyorsunuz.
Süt köpürtcüleri ve kapsül kahve makineleri listem : https://app.hps.im/d7ct/3h5u5cxw Bendeki makine C60 Pixie Modeli
Ama başka bir konu daha var!
Taşınabilir Kapsül Kahve Makineleri
Bir pompa yardımıyla basınç yapan elektriksiz/taşınabilir kapsül kahve makineleri de var. Hem evde hem dışarda kullanabiliyorsunuz. Evde bir çok kapsül varsa bu kapsülleri yanınızda taşıyıp demleyebilme olanağınız da oluyor.
Özellikle Wacaco firmasında 3 ayrı model görebiliyorsunuz. NS2 modeli hakkında yazdığım yazıya da göz atabilirsiniz. Minipresso NS2 – İnceleme – Bir Kahvesever Blogu (cihanyuce.com)
Elektriksiz manuel kapsül demleyiciler kahveyi daha iyi demliyor. Tadı iyi yönde değiştiriyor. Aynı kapsülden yan yana denemeler yapınca her zaman Wacaco ürünlerinde daha iyi çözünme alıyorum. Nedeni hem ön demleme yapabilmem hem de daha yavaş demleme yapılabilmesi.
Çözünme yönüyle çok kullanışlılar. Manuel makinelerin demleme yönteminde sıcaklık korunumu büyük sorun. O yüzden manuel makinelerde içinden sıcak su geçirerek ön ısıtma yapmanız gerekiyor.
Ön ısıtma elektrikli makinelerde de gerekli. Elektrikli de olsa ilk yaptığınız kahve ılık olabiliyor. Boştan sıcak su geçirip ön ısıtma yapmak tabi ki elektrikli makinede çok daha pratik. Demlemeden önce makine içinden sıcak su geçirdiğiniz zaman temizlik de yaptığınız için mutlaka tavsiye ediyorum.
Kapsül Kahve Makinesi Nasıl Temizlenir?
Üreticiler makinelerin kullanma kılavuzunda çoğunlukla yazıyorlar. Hemen hemen tüm makineler 2 tuşa belirli aralıklar basmakla otomatik temizleme döngüsü çalıştırıyorlar. Bunu bol sıcak suyla yapabileceğiniz gibi arada bir kireç çözücü kullanarak da yapmanız gerekiyor.
Kireç çözücüler ise aslında çok karışık değil. Mesela Nespressonun kendi kireç çözücüsü var. Kendi kireç çözücüsü %5 derişiklik altında. Yani çok güçlü bir çözücü değil. Siz de piyasada bulduğunuz bu tarz farklı markalardaki kahve makinesi kireç çözücüleri rahatlıkla kullanabilirsiniz. Makinenize zarar vermez. Ya da toz olarak alıp derişikliği basit kimya hesaplamasıyla yapabilirsiniz.
Kireç çözücü dışında; kahveler kapsül içerisinde olduğu için kapsül demlemek bir çok yöntemden çok daha temiz bir demleme yöntemi. Arada bir ağız kısmını fırçalarsanız, kullanmadan önce ve kullandıktan sonra makineden sıcak su geçirirseniz uzun süre sorunsuz kullanabilirsiniz.
Makinesiz Kapsül Kahve Nasıl Yapılır?
Elde kapsül var başka bir şey yoksa. Kapsülü açar içinden çıkan kahveyi cezveye döker kaynatır içersiniz. french presste demleyebilirsiniz. Sonuçta öğütülmüş kahvedir; yeterince miktar varsa moka potla bile kullanabilirsiniz. Elektrik ve ateş de yoksa cold brew yaparsınız. Su da yoksa dil altına sıkıştırın tadı gelir.
Espresso İçenler Kapsül Kahveden Zevk Alır Mı?
Çok göreceli bir soru ama şöyle anlatayım; ben özellikle dışarıda gezerken ve canım kahve istemişken yaptığım kapsül kahvelerden çok keyif alıyorum. Zaten kapsül kahve içmeye de böyle başladım. Dışarıda kapsül demleme pratikliği, yaramazlık yapıp “Dur bir tane daha demleyeyim” rahatlığı kapsüle karşı biraz ısınmamı sağladı.
Hedefinizde gerçek bir espresso yapmak varsa kapsül size göre değil. Yan yana denediğiniz zaman tatları birbirine benzemiyor. Espresso hedefiniz varsa; önce Picopresso veya Flair gibi ekipmanlarla hedefinize ulaşmanızı tavsiye ederim.
Kapsül kahveyi sevebiliyor olmak biraz da benim bakış açımla alakalı. Ben ne kadar teknik anlatırsam anlatayım, kahve alıştığım gibi demlenmese de keyif alabiliyorum. Hayatımın odak noktası kahve değil. Bazen daha pratik demleyeyim, evdekiler de tek tuşla kahve yapabilsinler istiyorum.
Doğru kapsülü bulduğunuz zaman, pratikliğinin yanı sıra lezzetli sonuç da alabiliyorsunuz.
Kapsül Kahve Zararlı Mı?
Bu sorunun ana nedeni kapsüllerin plastik – alüminyum karışık malzemeden yapılması. Kapsülün ana malzemesinin üreticiler arasında bir standardı yok. Plastik olanlar da kağıt bazlı olanlar da var. Ben kapsül üreticisi olsam, kullanılan plastikler hakkında düzenli laboratuvar testi yaptırır bunu da müşterilerimle paylaşırdım ama ülkemizde hayaller ve hayatlar farklı. Belki üreticilerden bir müşteri olarak biz talep etmeliyiz.
İnternette araştırdığımda; bu tarz plastiklerin 150-220 derece aralığında çözünmeye başladığını bulabiliyorum böylelikle demlemede kullanılan su sıcaklığının plastiklere bir etkisi olmayacağını teorik olarak söylemek mümkün.
Ambalaj konusunda uzman değilim ama içeriğindeki kahveye bakacak olursak; kapsül içerisinde bildiğimiz “normal” öğütülmüş kahve olduğu için “ZARARLI” diyemeyiz. Hatta granül kahveden çok daha iyi bir tüketim şekli.
Kapsül Kahve Nasıl Seçilir?
İçerisinde öğütülmüş kahve olduğu için aslında şu rehbere göz atmanız işinize yarar.
Kahve Seçme Rehberi – Bir Kahvesever Blogu (cihanyuce.com)
Özetle; kapsülün içeriği belli olsun. Olabildiğince taze olsun. Mümkünse içinde robusta olmasın. Üretici bir tarif paylaşmış olsun. Üreticilerden şeffaf olan sattığı ürünün arkasında durabilecek olan kazansın.
Tavsiye Ettiğim Kapsül Kahveler
Ben hiç Lungo / Americano falan içmiyorum önce onu belirteyim. Bir kahvenin içerisinden geçen su miktarı tadı değiştirdiği için farklı demlemelerde farklı sonuçlar alabiliyorsunuz. Çoğunlukla 30-40 ml çıktılar alıyorum.
Hepsiburada üzerinden oluşturduğum kapsül kahve listeme bakmak isterseniz : https://app.hps.im/d7ct/3h5u5cxw
Manifesto kapsüllerini epeydir kullanıyorum. Manifesto Espresso Kapsül (coffeemanifesto.com)
The Whirl Kapsüllerini aynı şekilde epey beğenerek tüketiyorum. ( Sitesinden almayın Hepsiburada’da falan bazen çok güzel indirim oluyor. ) THE WHIRL ESPRESSO MEDIUM KAPSUL 55 G | TheWhirl
Nespresso Reviving Origins – Amaha Awe Uganda epey beğendiğim bir kapsül oldu. Hep stokta olmuyor arada bir sitelerden bakmak lazım.
Espressomm Gold ve Red güzel harmanlar. Kahvenin en tazesi kahvemm !
Tüm kapsüllerini incelediğim yazım : Espressomm Kapsülleri – Bir Kahvesever Blogu (cihanyuce.com)
Vakko markasının da kapsülü var gayet güzeldi Espresso Capsule 10 Adet — Vakko L’atelier (vakkolatelier.com)
Coffee Project Kapsülleri var : Coffee Project
Şimdilik aklıma gelenler bunlar, denedikçe listeyi de genişletirim.
Öte yandan bir çok kapsül deniyorum, beğenmediklerimi buraya yazma imkanım olmuyor. Özellikle sormak istediğiniz kapsül varsa alta yorum olarak bırakabilirsiniz.
Bu arada Instagram’da çok daha aktifim. Instagram – Cihan Yüce / Kahvesever
Kahve önerilerini ve demleme ipuçlarını gündelik olarak instagram adresimden paylaşıyorum. Yeni yazılardan ve güncel içeriklerden haberdar olmak için takip edebilirsiniz.
Yine Youtube kanalımdan ayrıntılı demleme anlatım videolarına ulaşabilirsiniz. Cihan Yüce – YouTube
Teşekkür ederim.
İlgiyle izliyorum, tebrikler, teşekkürler. Nespresso makinemde yıllardır onarın kapsüllerini kullanırken son zamanlarda piyasadaki değişik markaların kapsül kahvelerini kullandım. Şimdi, aldığım birkaç doldurulabilir kapsül içine çekirdek halde aldığım kahveyi öğütüp doldurmak istiyorum. Tad damak zevki önceliktir malum, yine de önerdiğiniz markalar ve ürün adları var mı, mesela önüme Lavazza Crema e Aroma geldi, Lavazza’yı yıllardır bildiğimden deneyeyim dedim, ama sizin başka nazik önerileriniz olursa öncelik vereceğim. İyi günler dilerim. NY
Merhaba Necip bey şu yazıya bir göz atabilirsiniz, tavsiye ettiğim kavurucular listesini paylaşmıştım. https://cihanyuce.com/kahve-secme-rehberi/#tavsiye-ettigim-kavurucular-listesi