Hamburger içine, salata üstüne, tost arasına; hem yapımı basit hem de tadı harika bir tarifle karşınızdayım!
Kırmızı Soğan Turşusu Nasıl Yapılır?
Öncelikle size soğan turşusunu biraz överek yazıma başlıyorum. Soğan turşusuna aslında “TURŞU” diyerek çok ayıp ediyoruz, bir garnitür, tatlandırıcı veya sıkıcı yemekleri eğlenceli hale getiren sihirli bir atıştırmalık dememiz gerek.
Hamburger, sandviç, tost arasına, salata üstüne, yumurta yanına, kızartma üstüne, balık, tavuk veya etle beraber garnitür olarak, hatta tek başına buzdolabınızı her açtığınızda çatal atmalık efsane bir lezzeti var.
Yeterince övdüm mü? Hadi yapımına geçelim.
Kırmızı soğanları doğrayın, incelik veya kalınlığı sizin zevkinize kalmış. Doğradığımız soğanları basit bir işlemden geçireceğiz; suyu kaynatın ve soğanların üzerine dökün. Kaynamış su; soğanları biraz kıracak, temizleyecek ve acısını azaltacaktır.
Çok uzun değil 2 dakika kadar bekledikten sonra soğanları süzün. Soğuk sudan geçirerek yıkayın.
Bu aşamada çok önemli iki nokta var;
1– Turşu suyunu sıcak su kullanarak hazırlayacağız, kaynamış sıcak su kullanacağız ve sıcakken kavanoz kapaklarını kapatacağız. Böylelikle ertesi gün bile yemeye hazır olacak.
2– Benim verdiğim turşu suyu tarifini hazırladıktan sonra tadına bakarak müdahale edeceksiniz. Tuzu az ise tuz ekleyin, şekeri çok ise su veya sirke ekleyin. Sirke veya su tadı fazla geliyorsa dilediğinizi ekleyerek dengeleyebilirsiniz.
Bu ne demek? Tarifi hazırlaması kolay demek öyle anayasal kural gibi düşünmeyin. Soğan turşusu yapması gerçekten basit.
500 ml su + 500 ml sirke (Ben üzüm sirkesi seviyorum, diğer sirkelerle de olur.)
1 yemek kaşığı sofra tuzu
1 yemek kaşığı şeker
Sıcak suya tuz ve şekeri ekleyip karıştırın ve eritin. Sirkeyi ekleyip karıştırdıktan sonra
soğanları kavanoza iyice sıkışacak şekilde doldurun. Gerçekten sıkışmasına ve boşluk kalmamasına özen gösterin. Hazırladığınız turşu suyunu doldurduktan sonra kavanoz oda sıcaklığına gelene kadar bekleyin, oda sıcaklığına gelince kapağını kapatın ve buzdolabına koyun.
1 gün sonra yemeye hazır!
1 hafta sonra tadı epey oturuyor!
1 ay sonra mükemmel!
1 aydan daha uzun süre tükenmeden kalan kavanozum olmadı 🙂
Bu yazıyı internetten bulduysanız ve henüz tanışmadıysak; sizi instagram sayfama da davet etmek isterim. Orada siz yokken bir kahvesever eksik sayılırız.
Yeni yazılarımda görüşmek üzere.
Ciyu
Not : Meğersem Hazer Amani’de bu turşunun çok ekmeğini yemiş.