Tavsiye Kahve Kitapları

Ülkemizde kahve üzerine yazılmış çok fazla kaynak bulamıyoruz. Hatta bazen kitaplar yazılmış da olsa baskısını bulamıyoruz. O yüzden baştan belirtmem gerekir ki tavsiye kahve kitapları yazımda çok uzun bir kaynak listemiz ne yazık ki yok.

Türk yazarlar bir elin parmağını geçmeyecek kadar az; kitapçılarda genellikle çevirilere daha çok rastlıyoruz.

Bir diğer konu da kategorilendirme; kahve kitapları ya hobi alanında, ya yemek tarifleri raflarında ya da (içinde Türk kahvesi varsa) tarih kitapları arasında bulunabiliyor.

Bu dar alanda belki küçük de olsa bir yardımım dokunur umuduyla kahve hobinize katkı sağlayabileceğiniz kaynaklardan ufak bir derleme yapmaya çalıştım.

Cenk R. Girginol Kitapları!

Çünkü yazının girişini Cenk Girginol hak ediyor. Üç harika kitaba sahip.

tavsiye kahve kitapları

Topraktan Fincana benim de ilk aldığım kitaplar arasında. Amatör bir dille kahvenin bütün yolculuğunu anlatıyor. Demleme yöntemlerini tanıtıyor, nasıl kullanıldığına değiniyor. Ufak bir Türk kahvesi bölümü var. Dünya kahvelerinden örnekler var. Mesela kahveye yeni başlayan bir arkadaşınıza mutlaka hediye edilebilecek cinsten.

Fincandan Lezzete biraz daha tariflerin bol olduğu bir kitap, dünya kahvelerinden birçok örnek bulabiliyorsunuz. Türk kahvesi bölümü biraz daha ayrıntılı. Yine amatör bir gözle deneyebileceğiniz bir çok tarif var. Kahve seçimi ve tadımı konusunda yararlı bilgiler var.

Ahde Vefa Türk kahvesinin hikayesi, kültürü, kültürümüzdeki yeri, sunumu gibi birçok konuya açıklık getiren bir kitap. Cenk Bey gerçekten vefa göstermiş. Mutlaka Türk kahvesi konusunda sınırsız atıp tutan bir arkadaşınız vardır. 🙂 O arkadaşı bilgilendirmek için güzel bir kaynak.

Bu yazıdaki kitapları hepsiburada üzerinden görmek isterseniz : https://app.hps.im/d7ct/4f3c307s

Tavsiye kahve kitapları sırasında iki arkadaşımın kitapları var. (Alfabetik sırayla yazıyorum.)

Anadolu'nun Kayıp Kahveleri

Anadolu’nun Kayıp Kahveleri

Atilla Narin ve Naim Koca ortak yapımı Anadolu’nun Kayıp Kahveleri; bu kitabı bulmanız çok zor, ben basım halini bulamadım Adana Halk Kütüphane’sinden gittim aldım. Kütüphanenin kahve konusunda literatürüne koyduğu bir kitap öyle düşünün. Nezih Ünen’in “Anadolu’nun Kayıp Şarkıları” albümü var işte öyle bir kitap. Bölge bölge, şehir şehir Türk kahvesi kültürüne çok geniş, çok araştırmacı bir bakış açısı geleceğe kaynak oluşturacak bir çalışma.

Atilla Narin zaten Türk kahvesi deyince akla gelen ilk isimlerden, Safranbolu Türk Kahvesi Müzesi’nin de koordinatörlerinden. Sayısız Türk kahvesi atölyesi veriyor. Kendi kahve markası var. İncelenmesi takip edilmesi gereken insanlardan birisi. Kitap içerisinde daha önce adını bile duymadığınız bir çok “Türk kahvesi” çeşidi buluyorsunuz.

Barista Akademi kitap

Barista Akademi

Şimdi biraz da Naim Koca’yı anlatayım size; gerçekten Barista Akademisi var ve her yıl binlerce insanı eğitiyor. Bu deneyimini bir kitaba dönüştürdü. Çok iyi bir eğitmen, kavurucu, herkesin hocam hocam diye peşinde koştuğu bir arkadaşımız.

Kendisinin kitabı giriş ve gelişme seviyesi kitabı. Yine kaynak niteliğinde, işin biraz daha teknik ve bilgi tarafında. Yukarıdaki kitaplar daha kültürel kitaplarken Barista Akademi bir nevi eğitim kitabı. Barista olmak isteyen birisine hediye edilebilecek kitapların başında geliyor.

nitelikli kahve kitabı

Nitelikli Kahve Kitabı

Şimdi utanarak söylüyorum ama listede inceleyemediğim tek kitap. Peki neden/nasıl öneriyorum? Yazarı Uğur Asilsoy; Paper Coffee & Chocolate kurucusu. Paper kendisini yüz bin kere ispat etmiş bir firma.

Benim de kahvelerini beğenerek içtiğim tanışmasak da takipte olduğum bir kahve markası. Nitelikli kahve konusunda Uğur Bey’in kitap yazması bana çok doğal geliyor. Daha kitabı okumadan, kendisini sektör içerisinden bildiğim için kitapta doğru ve anlaşılır bilgiler olduğuna o yüzden eminim.

Paper Coffee web sitesini ziyaret etmek isterseniz :

Paper Roasting Coffee & Chocolate

İki tane de sosyolojik kahve kitabı yazayım ;

eski istanbul kahvehaneleri

Cem Sökmen – Eski İstanbul Kahvehaneleri

Bu, benim zannedersem en etkilendiğim kitap. İçinde kahve demlemeyle ilgili bilgi yok ama eski kahvehane kültürünün ne olduğu, İstanbul kahvehanelerinin nasıl işlediği, hangi yazarların hangi kahvehanelerde neleri yazdığı. (Mesela 10.yıl Marşının nasıl yazıldığı.)

Mahallelerdeki kahvehanelerin üstlendikleri sosyal sorumluluklara kadar çok ayrıntılı bilgiler veren, çok keyifli bir kitap. Belgesel izliyor gibi bir solukta okursunuz.

Kahve tarihi ile ilgili de güzel bilgiler içeriyor.

kahvehane ve iktidar

Serdar Öztürk – Cumhuriyet Türkiyesinde Kahvehane ve İktidar

Yine yukarıdaki gibi belgesel tadında hatta benzer noktaları olan bir kitap. Biraz daha siyasi. Bir anda kendinizi Kurtuluş Savaşı’nda kahvehane sahiplerinin verdiği desteklerde buluyorsunuz.

Osmanlı’dan başlayarak yönetimlerin hangi propagandalara izin verip hangilerini kahvehaneler üzerinden engellemeye çalıştığına kadar geniş bir siyasi-sosyolojik okuma yapabiliyorsunuz. (Kitabı bulması biraz zor, internetten sanki daha kolay alınıyor.)

Derlemeler hakkında not:

Kahve kitaplarının teknik anlatım kısmı genelde derlemelerden oluşur. Kahve demlemek tek kişinin icat edebileceği ve tek bir doğrusu olan bir konu olmadığı için kitapların üzerinde yazar veya derleyen ibareleri görüyorsunuz. Kitabı yazan kişi kendisine yazar dese; espressoyu icat etmiş değil. Derleyen dese espresso yapmayı bilmiyor da internetten bulmuş değil. 🙂

Gelelim yabancı yazarlara:

Bu işin kutsal kitabı niteliğinde;

james hoffman world atlas of coffee pdf

The World Atlas of Coffee – James Hoffman

Çok ayrıntılı bir kitap, inanılmaz görseller, inanılmaz bilgiler. Fiyatı çok pahalı. Ev kullanıcıları için fazla olabilir ama bu kitap biraz statü göstergesi gibi. 🙂 (Kickstarter’da kahve üzerine bir ürün üretiyorsunuz diyelim ki; bu kitap hazırladığınız videonun bir yerinde görünmüyorsa dövüyorlar.)

kahve tutkusu pdf indir

Coffee Obsession – Kahve Tutkusu NTV yayınları

Bazen 50 liraya, bazen Nadir Kitap’ta 350 liraya buluyorsunuz. Bazen İngilizce bazen Türkçe versiyonuna rastlıyorsunuz. Çok güzel bir kitap. Yine hem teknik hem kültürel bir kitap. Tarifler de mevcut. Kitaplar hakkında ufak bir not düşeyim; bir kahve kitabının içerisinde doğru bir espresso yapımı anlatılıyorsa o geçerli oluyor. Espressoyu genel kültür olarak anlatan kitaplara teknik kitap muamelesi yapmıyorum.

kim korkar kahveden pdf

Kim Korkar Kahveden?

İnfografikleri güzel, verdiği bilgiler doğru, basit anlatımlar var tarifler var. Yeni başlayan arkadaşlara hediye edilebilecek cinsten. Ama o isim nedir ya? Kim korkar kahveden? Kedilerin hoşuna gitmiyor ama korktuklarını zannetmiyorum. Kahve demlemeden korkan birisi olabilir mi ya? Varsa yazın da bileyim.

Scott Rao - The Professional Barista's Handbook

Scott Rao – The Professional Barista’s Handbook

Bende yok ama inceleme fırsatım oldu. (Minoa Kitap Cafe’de satılıyor olması gerek.) Çok net, çok doğru bilgi içeren yine süper ayrıntılı, referans bilgi kitabı. Scott Rao ve James Hoffman zaten sektörün iki süper kahramanı gibi.

İçinde Kahve Geçen Kitaplar

Bunlar dışında da birçok kahve kitabı okudum ama; ya Türk kahvesini Rus turiste anlatır gibi anlatmışlar, ya denenmeyecek tarifler vermişler, ya da ekipman kataloğu gibi demleme anlatmadan ekipman anlatmışlar. Bu tarz kahve kitapları radarımın dışına çıkıyor.

Kahve Kitapları Alışveriş Listem : https://app.hps.im/d7ct/4f3c307s

Bir de “Kahve Kokulu Hikayeler” gibi adında “kahve” geçen öykü, hikaye, şiir kitapları var. Onları okumadım çok beğenebileceğim bir şey çıkacağını sanmıyorum.

Benim sizlerle paylaşmak istediğim, tavsiye kahve kitaplarım bunlar. Okuduğunuz, beğendiğiniz kitaplar olursa lütfen siz de benimle paylaşın.

Bu arada Instagram’da çok daha aktifim. Instagram – Cihan Yüce / Kahvesever

Kahve önerilerini ve demleme ipuçlarını gündelik olarak instagram adresimden paylaşıyorum. Yeni yazılardan ve güncel içeriklerden haberdar olmak için takip edebilirsiniz.

Yine Youtube kanalımdan ayrıntılı demleme anlatım videolarına ulaşabilirsiniz. Cihan Yüce – YouTube

Teşekkür ederim.

Bir yanıt yazın

Your email address will not be published.

Latest from Blog