Zannedersem kahve demlemenin belli bir aşamasında kağıt filtreler göze batmaya başlıyor. Mesela bende 2. veya 3. filtre paketimi aldığımda başıma gelmişti.
Kendi kendime sormuştum.
Bu kağıt filtreleri hep almaya devam edecek miyim?
Kağıt filtreleri yıkayarak kullanabilir miyim?
Daha ekonomik bir yöntem var mı?
Daha çevreci kahve demlemek mümkün mü?
Metal filtre denen bir şey varmış ee işte bunla olmuyor mu?
Önce metal filtreler nasıl kullanılıyor onu anlatayım;
Metal filtreler genellikle toz halindeki kahve parçalarını tutmaya yarayan bir iç duvar ve daha büyük parçaları tutmaya yarayan bir dış duvar olarak, 2 duvarlı şekilde üretiliyor.
Çoğu filtre stantsız şekilde satılıyor siz bunları normal V60 demleyiciniz içerisine filtreymiş gibi koyabiliyorsunuz.
İkea HÖGMODİG denen ucube hariç HÖGMODIG kahve demliği, cam-paslanmaz çelik, 0.6 lt (ikea.com.tr) kesinlikle önermiyorum. Üretimi, boyutu, filtre şekli baştan aşağı yanlış.
Pek bilinmez ama aynı kağıt filtre gibi bir ön ıslatma işlemi yapmanız gerekiyor. Ön ıslatma yapmazsanız hem kohezyon etkisinden dolayı hem de tozlanmadan dolayı kahve akışı inanılmaz yavaş oluyor. Hatta içinde kahve olmayan bir bardak su bile akmadan metal filtreler içerisinde durabiliyor.
Kohezyon ; su moleküllerini bir arada tutan kuvvettir.
Kahveyi normal şekilde koyuyorsunuz ve demlerken de kağıt filtreyle nasıl demliyorsanız aynı şekilde demliyorsunuz.
Metal kahve filtresinin, kağıt filtreden farkı ne?
Öncelikle aralarında çok büyük bir fiziksel fark var. Metal filtrelerin iç yapıları düz. Kağıt filtrelerde ise demleyiciye ıslatılarak oturtulan filtre; demleyicinin yapısına göre kanallar oluşturarak kahvenin aşağı akmasını sağlıyor. Bu yüzden demlenmekte olan kahve metal filtrenin içinde tıkanmaya daha müsait.
Metal filtrelerin filtre açıklık büyüklüğü kağıt filtreler gibi değil. Kağıt filtreler çok daha sıkı yapıdalar. Bu yüzden kağıt filtrelerin içerisine daha kalın öğütüm kahve koyulabiliyorken aynı süreyi yakalayabilmek için metal filtrede daha ince öğütülmüş kahve kullanmanız gerekiyor. Demleme süresi aynıysa kalın kahve ile ince kahve arasında epey bir tat farkı oluyor. İnce kahve daha çok çözündüğü için acılaşmaya başlıyor.
Kullanılan ince kahve başka bir soruna yol açıyor; metal filtre içerisinde kahve ve su bir aradayken tıkanma yaşanırsa, su en kolay yerden kaçmaya meyilli olduğu için metal filtrenin duvarından bir anda hızlıca akmaya başlayabiliyor. Bu haliyle metal filtreler profesyonel demlemeler için çok tutarsız oluyor.
TAMAM YHAAAA ÜFFF! BİZ de HerhEAlde ProfesyoNEl Demlemicez. NE AbARtTINIZ!
Kesinlikle haklısınız ama daha söyleyeceklerim bitmedi. Profesyonel demlemeyenler için de kötü haberlerim var.
Bakın! Bu kağıt filtrenin duvarında gördükleriniz kahvenin tozları. Metal filtreler ne yazık ki bu en ince toz tanelerini tutamıyor. Fincanda çamurumsu dibi tortulu kahveler içiyorsunuz.
French Press ile aynı kahveyi yapacaksa; o zaman kahveyi filtrelemenin mantığı ne ki?
Kaliteli Metal Filtre Var mı?
Yine bir kanayan yara, Hario veya Kalita gibi üreticilerden kağıt filtreler aldığınız zaman aldığınız ürünün kalitesi ile ilgili bir fikriniz oluyor. Metal filtrelerde durum böyle değil. IMS veya E&B Lab gibi belli bir kalite üstü olan üreticiler var ama hem Türkiye’de bulması zor hem de bulsanız bile ekonomik olarak alması zorlayabilir. Türkiye’de bulabildiklerimizin yüzde 90’ı kalitesi belirsiz Çin üretimi ürünler.
Peki;
Metal kahve filtresi, kağıt kahve filtresinden daha mı çevreci?
Üretim olarak düşünürsek; metal filtre üretiminin kağıt filtre üretiminden daha çevreci olmadığı kesin. Kağıt filtrelerin sorunu tek seferlik kullanım olmaları. Her demlemede 1 filtreyi çöpe atsak da, kağıt kahve filtreleri geri dönüşüme uygun ürünler. Geri dönüşüm ve üretimi biliyoruz ama asıl mesela su kullanımı ile ilgili.
Metal filtreleri kullandıktan sonra bol suyla ve hatta sabunla yıkamak. Üstüne durulamak gerekiyor yoksa tıkanıyor ve zamanla kullanılmaz hale geliyor. Yani metal fitreleri kullanmak için bol bol su harcamamız gerekiyor.
Üzerine çok düşündüğüm bir konuyu belirtmek istiyorum.
Üzülerek söylüyorum ama; kahve demlemenin çok çevreci bir yanı yok. Bu konuyu biraz dile getirince hemen bir yerlerden birisi “BEZ KAHVE FİLTRELERİ VAR ONLAR NASIL?” diye soruyor. Onlar da aynı, metal için yazığım her şeyi bez filtreler için de düşünebilirsiniz. Üstelik bez filtreler bir de zamanla yıpranıp yırtılıyor, yenisini almak gerekiyor.
Konunun ekolojik, naturel, doğacı çözümü; filtre olmayan moka pot, french press gibi yöntemleri kullanmak.
Ben bu yazıyı yazmadan önce; “Metal filtre bulanık olur falan yazarım…Kısa bir yazı olur… Başka ne yazcağım ki zaten.” diye düşünüyor ve bulamıyordum. Meğersem ben ne doluymuşum metal filtreye karşı..
Bu arada Instagram’da çok daha aktifim. Instagram – Cihan Yüce / Kahvesever
Kahve önerilerini ve demleme ipuçlarını gündelik olarak instagram adresimden paylaşıyorum. Yeni yazılardan ve güncel içeriklerden haberdar olmak için takip edebilirsiniz.
Yine Youtube kanalımdan ayrıntılı demleme anlatım videolarına ulaşabilirsiniz. Cihan Yüce – YouTubeSorularınız varsa yazının altına yorum olarak bırakabilirsiniz.
Teşekkür ederim.