Turşu yapmanın sayısız yöntemlerinden birisini daha sizlerle paylaşmak istiyorum.
Ülkemizde Kühne markalı turşularda gördüğümüz Alman tipi tatlı/şekerli turşu yönteminden esinlenerek ben de sizlere kendimce bir tarif vermek istedim.
Bu tarifin klasik turşu tariflerinden farkı; başlangıç aşaması.
Önce malzemeleri seçip, iyice yıkayıp doğrayın. Ardından turşuluk tuz ile iyice ovarak karıştırın bu aşamada tuzlu malzemelerimizi bir kaba koyup buzdolabında 2 – 4 saat arası beklemeye bırakıyoruz.
Beklemiş malzemelerimiz suyunu iyice salacak, tuzu çekecekler yani aslında şekerli turşu tarifinde koymamız gereken tuzu malzeme kendisi ilk aşamada içine çekiyor.
Buzdolabından çıkardıktan sonra malzemeleri İYİCE yıkayıp, fazla tuzundan arındırmanız gerekiyor.
Gelelim turşu suyunun hazırlanmasına:
150 gram şeker, 400 ml sıcak (ılık) su, 400 ml sirke, sirkeyi istediğiniz cinsten seçebilirsiniz.
Ilık su kullanmamızın nedeni ise şekeri eritmek. Önce şekeri iyice eritin homojen hale gelince sirkeyi ekleyebilirsiniz.
Dikkat ettiyseniz genellikle turşu suyunun tarifini verip içerisine koyulacak malzeme hakkında pek bilgi vermiyorum. Bu tarz tariflerde kullandığınız malzeme miktarı değil kavanozların büyüklükleri ve turşu suyunun oranı daha önemli.
Turşu suyu ve şeker oranlarını katlarıyla çarparak çoğaltabilirsiniz.
Tadına bu aşamada müdahale edebilirsiniz. Gramajla verdiğim bu ölçüler için bardak hesabı yapacaksanız 1 bardak şeker 2 bardak su 2 bardak sirke oranını kullanıyorum.
Turşu suyunuz oda sıcaklığına geldiğinde kavanozunuzu doldurabilirsiniz. Bu turşu da önceden tuzla işlem yaptığımız için hızlıca olgunlaşacak turşulardan birisi olacaktır. 1-2 gün dışarda durduktan sonra buzdolabında saklamanızı tavsiye ederim.
Bu yazıyı internetten bulduysanız ve henüz tanışmadıysak; sizi instagram sayfama da davet etmek isterim. Orada siz yokken bir kahvesever eksik sayılırız.
Yeni yazılarımda görüşmek üzere.
Ciyu