/

V60 Demleyici Çeşitleri

Yazının gönlümden geçen başlığı “Pour Over demleme yönteminde kullanılan demleyicilerden bazılarının kendi aralarındaki kullanım ve tat farklılıkları.” idi. Basit yolu seçtim. Aslında Hario markasına ait bir demleyici modeli olmasına rağmen; kenarları 60 derece açıya sahip demleyicilere genel olarak V60 ismini kullanıyoruz.

Kahve hobisinde French Press – Filtre Kahve Makinesi ve Moka Pot üçlüsünden sonra hobiyi ilerleten arkadaşlar bir Pour Over ekipman ediniyorlar. Bu Pour Over demlemeye geçiş beraberinde “Kahve Olgusu” kafein tüketme fikrinden; insanın kendi kendine 5-10 dakika vakit geçirebileceği güzel bir hobiye evriliyor.

Kahve hobisinde farklı pour over ekipmanlar ise işlevsellikten daha çok “Oyuncak” veya “Koleksiyon Malzemesi” gibi düşünülebilir. İnsanlar bunları toplamayı, denemeyi, farklı demlemeler için farklı tariflerde kullanmayı seviyorlar.

Piyasada yüzlerce farklı “Pour Over” demleyici var. Yüzeysel bakacak olursak bu demleyiciler Hario markalı Plastik bir V60’dan çok daha inanılmaz işler başaran ürünler değiller. Farklı markalar kendi açılardan Hario V60 demleyicilerde gördükleri sorunlara farklı çözümler getirdiklerini iddia ediyorlar.

V60 demleyici ekipmanların birbirlerinden farklılıkları neler? Nasıl kullanıcılara hitap ediyorlar incelemeye çalışalım.

Kalita 185 ve iç yapısı
Kalita 185 ve İç Yapısı

Kalita 185

Şahsen plastik V60’dan sonra aldığım ikinci demleyici idi. Çünkü ben metal olanın görüntüsünü seviyordum. Halen en sık kullandığım demleme ekipmanlarından birisi. Cam ve porselen olanını denemedim. Bende metal olanı var.

Kalita düz tabanlı bir demleyici. Düz tabanlı demleyiciler ortası büyük bir delik şeklinde açık olan demleyicilere göre daha yavaş akışa sahipler. Fiziksel şekillerinden dolayı kanallanmalara, su döküş ve öğütüm farklılıklarına göre biraz daha töleranslılar. Şahsen akışını çok yavaş bulduğum ve sıkça tıkanma yaşadığım için bir gün sinirlenip Kalita deliklerini matkapla büyüttüm. Bu dediğim delik büyütme işlemini 2019 yılı içerisinde yaptım. O yıldan bu yıla HERGÜN – HER SABAH Kalita 185 ile tıkanmadan demleme yapıyorum.

Zaman içerisinde Kalita ile geliştirdiğim bir reçetem oldu. 20 gram kahve için 50-60ml sıcak su ile blooming işlemi yapıyorum. Bloomingi 1 dakika bekliyorum. Sonrasında kalan tüm suyu, bölmeden yavaş yavaş döküyorum. Toplam döküş sürem 2. dakikayı buluyor. Süzülme de ortalama 30-40 saniye sürüyor. Demleme sürem 3 dakikayı geçmiyor. Öğütüm olarak kahvesine göre 500-700 mikron aralığındı kullanıyorum. Su derecesini kahvesine göre 90-94 derece arasında ayarlıyorum. Sonuçta çok yüksek oranda 1.30 – 1.45 TDS aralığında demlemeler yapıyorum. Bu demlemede sevdiğim şey; tek seferde döküş yaptığım için demleme sıcaklığı çok yükselip alçalmadan daha sabit şekilde kalabiliyor.

Yine Kalita hakkında genel olarak en sevilen şeylerden birisi de Kalita filtreleri. Kalita filtreleri piyasadaki en kaliteli filtrelerden birisi. (Hatta belki de en kalitelisi.) Hario markasında filtre üretiminde ki farklılıklardan kaynaklı süre değişimleri, tıkanmalar ve tat değişiklikleri yaşayabiliyorsunuz. Kalita filtreleri bu konuda çok başarılı.

Kalita 185 incelemek isterseniz : Kalita Wave Dripper 185, Paslanmaz Fiyatı (mutbex.com)

Timemore Crystal Eye ve İç Yapısı
Timemore Crystal Eye ve İç Yapısı

Timemore Crystal Eye

Timemore Crystal Eye cam modelinden yine uzun zamandır kullanıyorum. Görüntüsü çok güzel. İçerisindeki kanallar güzel düşünülerek tasarlanmış. Timemore Crystal Eye hızlı bir demleyici. Filtreler içerisine çok iyi oturuyor. Kanallanma ve tıkanmalar konusunda daha iyi sonuç alıyorum. Cam olanını aldığımdan dolayı pişmanım ama -kırılmasından korktuğum için- yine de sıklıkla kullanıyorum.

Yukarıdaki yazdığım Kalita 185 reçetesini Timemore’da uyguladığım zaman kesinlikle aynı kahvede daha ince öğütüm kullanmam gerekiyor. Mesela Anaerobik Fermantasyon veya Coffee Rem Project gibi deneysel kahvelerde ince öğütmek daha çok aroma çıkmasını sağlıyor. Bu tarz kahveler demlerken Timemore’u kullanıyorum.

Yani demleyicinin karakterini anlayıp bazen kahveye göre uygun demleyiciyi kullanmak güzel oluyor.

Timemore Crystal Eye göz atmak isterseniz : Timemore Cam V60 Dripper Crystal Eye 02 (2-4 Fincan) Fiyat | Gelbura.com

trapezoid demlik
Trapezoid Demlik ve İç Yapısı

Melitta Tipi Trapezoid Dripper

Bu demleme ekipmanları Türkiye’ye ilk giren demleme ekipmanlarından. Benim hatırladığım kadarı ile Tchibo bunları 2010’lı yıllardan bu yana satıyor. Starbukcs – Melitta – Tchibo gibi bir çok markada bulabiliyorsunuz. Ben de bir kaç adet (büyüğü, küçüğü, plastiği, porseleni) var.

Bu demleyicinin filtresi normal filtre kahve makinelerinde kullanılan Trapezoid şekilli filtrelerden olduğu için özel olarak Hario/Cafec filtrelerden almanız gerekmiyor. Filtresini bulması çok kolay. Kalita gibi demleme değişkenlerine töleranslı, kanallanma konusunda epey iyi bir demleyici. Kalın öğütüm kahveler demlemeye müsait.

Ama tıkanıyor. Ana nedeni kaliteli bir filtre kağıdı olmaması. Bu tarz filtre kağıtlarının büyük bölümü kötü üretim. Ayrıca yine bu demleyicilerde genel olarak bir kalite kontrol sorunu var. Porselenlerde iç kanal yapısı tıkanmaya neden olacak şekilde düz üretilenler var. Siz denemek isterseniz tavsiyem iç kanal yapısı belirgin olan bir modele bakın. Filtre için de kaliteli filtre kullanmaya dikkat edin.

Filtre tavsiyesi veremiyorum. Ben henüz güzel Trapezoid filtre bulamadım. Bulamadığım için evdeki filtre kahve makinesinde büyük sepet tipi çiçek filtrelerden kendim katlayarak kullanıyorum.

clever dripper
Clever Dripper ve İç Yapısı

Clever Dripper

İlla Clever Dripper olması şart değil ama bence her kahve severin elinde hem Immersion hem Percolation özellikli dripper olması şart.

Immersin ve Percolation ne derseniz : Immersion vs Percolation – Bir Kahvesever Blogu (cihanyuce.com)

Olay şu; Pour over demlemede keyif alamadığınız bazı kahveleri French Press’te içerek daha çok keyif alabiliyorsunuz. Tek sorun damak tadı Pour Over demlemeye alışınca French Press bulanık kahvesi çamur gibi hissettirmeye başlıyor.

Bu tarz Clever Dripper – Hario Switch – Cafflao Lever dripper gibi immersion ekipmanlar filtre kullandıkları için berrak kahveler elde edebiliyorsunuz.

Hatta gerekirse yarı immersion yarı percolation gibi hibrit yöntemlerle de denemeler yapabiliyorsunuz.

Clever dripper epey kullanışlı çok yönlü bir demleyici. (Aşağıda mutlaka Hario Switch başlığını da okuyun.) Tek eksisi yine Trapezoid demleyicilerde yaşanan filtre sorunu. Bu demleyici hibrit kullanmak epey zor. Ben Clever Dripper’ın plastik olmasını, kilit mekanizmasını ve hazne büyüklüğünü seviyorum. Öte yandan Hario’nun da hibrit kullanılabilmesi hoşuma gidiyor.

Clever Dripper İncelemek İsterseniz : Clever Dripper | KahhveCom

Gelelim Hario’lara.

Standart Hario V60 ve İç Yapısı
Standart Hario V60 ve İç Yapısı

Hario V60

Standart V60’dan bahsediyorum. Benim kullanışlılık sıralamam Plastik – Cam – Metal ve Porselen şeklinde şahsen bende Plastik ve Porselen modelleri var. Plastik olan modelinin iç kanal yapısı daha iyi.

Hario iyi bir gooseneck kettle kullanıyorsanız ve sakin döküş yapabiliyorsanız çok dengeli kullanılabiliyor. Hario için genel sorun filtreleri. Benim tavsiyem Hario V60 kullanıyorsanız 40’lı paket Japon filtreleri veya Cafec markalı filtreleri (Traditional – Abaca) kullanmanız. Hem kaliteli bir filtre kullanırsanız hem de “FİLTREYİ YERİNE DÜZGÜN OTURTURSANIZ” Hario V60’dan uzun yıllar keyif alırsınız.

Yine Hario V60 tarifler konusunda en esnek ekipmanlardan birisi.

Plastik Hario V60 incelemek isterseniz : Hario V60 02 Dripper (Şeffaf Plastik) – Hario Türkiye (harioturkiye.com)

Hario Mugen
Hario Mugen ve İç Yapısı

Hario Mugen

Hario’nun kendi içinde değişen modelleri var bunlardan birisi de Mugen modeli. Mugen düşünce olarak epey farklı, benim demleme tarzıma da uyduğu için epeydir kullanıyorum. Dipper içerisinde kanal yok. Filtreler duvarlara tam yapışacak şekilde üretilmiş. Böylelikle kanallanma ve filtre kenarlarından su geçişi (Teknik adı : Bypass) olmadan demleme yapabiliyorsunuz.

(Yazıyı buraya kadar okuduysanız : Kalita ile yaptığım tarifi Timemore ile yaparken daha ince, Mugen ile yaparken daha kalın öğütüyorum.)

Doğru öğütüm ve doğru su döküş hızını bulursanız acılıktan uzak çok dengeli kahveler demliyorsunuz. Özellikle yıkanmış kahvelerde aroma ve gövdeyi arttırabilme imkanı oluyor. İnce öğütüm yaparsanız veya naturel kahveler gibi -kalın da öğütülse- çok çözünen kahveler kullanırsanız demleme yapması zor oluyor. Bitmeyen tıkanmalar yaşayabiliyorsunuz.

Hario Mugen modelini incelemek isterseniz : Hario V60 Dripper MUGEN Plastik – Hario Türkiye (harioturkiye.com)

Hario Immersion
Hario Immersion Dripper Switch ve İç Yapısı

Hario Switch

Clever Dripper için = Immersion Dripper, Hario Switch için = Hibrit Dripper demek daha doğru olabilir. Hario Switch üzerinde bir düğme bulunan ve bu düğme yardımıyla akışı açıp kapatabildiğiniz bir dripper.

Düğmeyi açık kullanırsanız V60 kullanmaktan hiç bir farkı yok. Çünkü iç yapısı, akış açıklığı ve kanallar zaten aynı. Düğmeyip kapalı kullanırsanız full immersion demlemeler yapmaya müsait. Ya da çılgınlık yapıp bloomingi full immersion sonrasında V60 gibi demlemeye devam etmek mümkün.

Hario Switch çok yönlü bir dripper olduğu için sadece 1 ekipman seçme kuralı olsa Hario Switch 02 boy demleyiciyi seçerim.

Şampiyonun tarifini buraya paylaşayım. Beni Hario Switch almaya yüreklendirmişti belki sizde de etkisi olur.

Hario Switch incelemek isterseniz : Hario V60 Immersion Dripper SWITCH 360 ml – Hario Türkiye (harioturkiye.com)

fellow stagg x
Fellow Stagg X ve İç Yapısı

Fellow Stagg X

Ofiste her gün kullanıyorum. Kalita 185 filtresi ile kullanılabiliyor. Bazen filtre yapışınca tıkanıyor ama demlerken filtreyi düzeltirseniz tıkanmayı aşıyorsunuz. Çift cidarlı yapısından dolayı, ısı korunumu konusunda daha iyi. Kalita yoksa yerine alınabilir ama fiyatı ne yazık ki yüksek. Bu fiyat farkını karşılayacak kadar fark olduğunu düşünmüyorum. Kalita’nın ağız yapısı Fellow’a göre daha açık olduğu için ben Kalita’yı tercih ederdim. Fellow malzeme kalitesi daha yüksek.

Fellow demleyiciyi denemek isterseniz : https://www.escobarista.com/urun/fellow-stagg-x-kahve-demleme-haznesi-kisa

orea dripper
Orea Dripper ve İç Yapısı

Orea UK Dripper

Duvarları daha dik ve alt tabanı daha açık olduğu için Kalita’ya göre daha hızlı demleyebiliyor. Tıkanma sorunu yaşamıyor. Orea’nın malzeme kalitesi de çok yüksek. Yine benim için biraz fiyat/performans pahalı tarafta kalıyor.

Ben çok iyi bir demleyici olduğunu düşünüyordum. TAAAA Kİİİİİ Cafflano Go-Brew ile yan yana deneyinceye kadar. Demleme olarak Go-Brew’dan farkı yok. Bu Oreo’yu kötü yapmaz Cafflano Go-Brew ile de aynı demlemeyi yapabilirsiniz.

cafflano gobrew
Cafflano Go-Brew ve İç Yapısı

Cafflano Go-Brew

Cafflano aslında bir demleme ve taşıma ekipmanı. Bu listede kendi başına yeri olduğunu düşünmüyorum ama sırf Orea yüzünden yazıyorum. Go-Brew’i kendi başına demleme ekipmanı olarak almanızı tavsiye etmem. Kahve demleyip yanınızda taşımayı seviyorsanız kullanabilirsiniz. Demleme olarak Kalita 155 filtrelerini kullanıyor. Küçük bir demleyici 12-15 gram arası demleme yapabiliyorsunuz.

Go-Brew incelemek isterseniz : https://www.escobarista.com/urun/cafflano-go-brew-kirmizi

origami dripper
Origami Dripper ve İç Yapısı

Origami Dripper

Şekli çok güzel, hem Kalita 185 filtresi hem V60 filtreleri kullanılabiliyor. Mesela Kalita filtresine yatırım yaptıysanız ve Kalita filtreleri ile daha hızlı demlemeler de yapabilmek istiyorsanız ekstra Origami Dripper edinebilirsiniz.

Benim Origami ile anlaşamadığım noktalar var. Dripper ile server üstünde bağlantıyı sağlayan parçası canımı epey sıkıyor. Bu parça plastik veya ahşap alınabiliyor (fiyatı değişiyor). Dripper demlerken düz durmasını da bu ara parça etkilediği için şahsen ben biraz kullanışsız buluyorum. Yine origami dripper için kanallanma ve ısı korunumu konusunda problemler olduğunu düşünüyorum. Bence fiyatı da genel demleyici piyasasına göre biraz yüksek.

Origami Dripperlara Göz Atmak İsterseniz : ORIGAMI – Tin Coffee

Dripperları Hangi Sıklıkla Kullanıyorum?

Günde ortalama 5 kere kahve demliyorum. Her sabah Kalita’yı kullanıyorum. Bazen öğütüm yanlış olursa da Kalita’yı kullanıyorum. Bazen farklı bir tarif denemek gerekmiyorsa ve kahveyi en az eforla demlemek istiyorsan yine Kalita’yı kullanıyorum.

Ofiste kendi kavurduğum kahveleri çoğunlukla Fellow ile demliyorum. Bazen tek kişilik demlemeler yapmak istediğim zaman Cafflano Go-Brew kullanıyorum.

v60 demleme ekipmanları

Akşam evde, özellikle haftasonları Hario V60 kullanıyorum. O sıralar acı ve kalın öğütmem gereken bir kahve içiyorsam Mugen devreye giriyor. Anaerobik veya daha ince olursa daha iyi sonuç vereceğini düşündüğüm bir kahve varsa Timemore Crystal Eye kullanıyorum.

Çift kişilik filtre kahve makinesi tarzı kahveler demlemek istiyorsam Clever Dripper kullanıyorum.

Hario Switch apayrı bir yeri var. Aromanın çok fazla olmasını istiyorsam 1/12 – 1/14 tarzı reçetelere geçiyorum. Bu reçetelerde su az olduğu için, akışı durdurmadan demleme yapması çok zor. Switch bu konuda benim epey işime yarıyor. Mesela vasat bir kahvede, kahve miktarını daha fazla kullanarak aromaları çok yüksek demlemeler yapabiliyorum.

Trapezoid demleyicileri çok nadir kullanıyorum. Özellikle kullandığım bir tarifim yok ama gooseneck kettle kullanıyor olmasam (mesela çaydanlıktan su döküyor olsam) trapezoid demleyicileri daha çok kullanırdım.

Bu Yazının Tavsiye Kahveleri

doz coffee roastery

Doz Roastery – Costa Rica Finca El Mirador

İlk Kahve Doz Roastery’ye ait epey deneysel bir kahve. Öğütürken tarçın; demlerken muskat ve kırmızı meyveler baskın tatlar aldım. Tariflerden bağımsız her türlü demlemede güzel sonuç alabileceğiniz bir kahve olduğunu düşünüyorum. Günlük içtiğiniz kahvelerin yanında farklı bir deneyim de olsun isterseniz tavsiye ederim.

İncelemek İsterseniz : Costa Rica Finca El Mirador Anaerobic Honey Exotic Series – Doz Roastery

Tavsiye Tarifim

Demleyici : Kalita 185

Su : Nestle Su / 94 Derece Sıcaklık

Değirmen : Wacaco Exagrind 30 Klik – Molent G50 28 Klik – Cafflano Krinder 8 Klik – Molent Pocket 16 Klik – Esobarista 8 Klik

Tarif : 15 gram – 240 ml / 50 ml blooming 30 sn bekle / 50 ml daha dök 1.30 dk bekle. 140 daha dök toplam 3:00 dk demleme süresi.

tetra n roastery

Tetra N Roastery – Colombia Norbey Quimbayo

Kolombiya kahvelerini seviyorsanız; sakin, aromatik bir kahve. Çok yoğun aromatik değil. İnce öğütümlerde biraz acılaşma yapıyor gibi geldi ama kalın öğütülmüş sakin demlenmiş hallerini epey beğendim. Deneysel sayılmaz daha gündelik bir kahve diyebiliriz. Hatta kahve makinesinde de çok güzel olacağını düşünenlerdenim. Esmer şeker, narenciye bazen de greyfurt tatları aldım.

İncelemek isterseniz : NORBEY QUIMBAYO – washed – Kolombiya – Tetra N Roastery

Tavsiye Tarifim

Demleyici : Hario V60

Su : Nestle Su / 94 Derece Sıcaklık

Değirmen : Wacaco Exagrind 40 Klik – Molent G50 36 Klik – Cafflano Krinder 11 Klik – Molent Pocket 24 Klik – Esobarista 10 Klik

Tarif : 20 gram – 300 ml / 30-40ml blooming 20 saniye bekleyin sonra 100 ml tamamlayın. 1. Dakikada 100 ml daha dökün. 2. dakika içerisinde 100 ml daha dökün. Toplam demleme süres 3:30 sn civarında.

Bu yazımda V60 demlemede kullanılan dripperların birbirlerinden farklarını anlatmaya çalıştım. Umarım beğenmişsinizdir. Sorularınız varsa yazının altına yorum olarak bırakabilirsiniz.

Bu arada Instagram’da çok daha aktifim. Instagram – Cihan Yüce / Kahvesever

Kahve önerilerini ve demleme ipuçlarını gündelik olarak instagram adresimden paylaşıyorum. Yeni yazılardan ve güncel içeriklerden haberdar olmak için takip edebilirsiniz.

Yine Youtube kanalımdan ayrıntılı demleme anlatım videolarına ulaşabilirsiniz. Cihan Yüce – YouTube

Teşekkür ederim.

4 Comments

  1. Merhaba, demleme sureleri kastedilirken misal 3 dakika 30 saniye dediginizde bu kahvenin suyunu döktüğünüz total süre mi oluyor yoksa kahvenin suyunun suzulmesini istediginiz total sure mi? Teşekkürler.

    • Demleme süresi 3 dakika diyorsam mesela; İlk su döküşte kronometre başlıyor, en son demlenmiş kahve damlası fincana düşene kadar geçen tüm süreyi kastediyorum.

  2. Cihan hocam yazı için teşekkürler. Piyasada bulunan genel demleyiciler için güzel bir bilgilendirme yazısı olmuş keyifle okudum. Tekrardan teşekkür ediyor bol kahveli günler diliyorum.

Bir yanıt yazın

Your email address will not be published.

Latest from Blog