Evde Kahve Kavurma Rehberi

Sizi yüreklendirecek bir giriş yapayım. Bilinen tarihi ile kahve 700 yıldır kavrulup tüketiliyor. Modern mutfaklardan, tavalardan, tencerelerden, elektrikten çok önce kavrulup tüketilen bir içecek. Bu yüzden; modern insan elindeki imkanlarla kahve kavurmayı çok iyi becerebilme potansiyeline sahip.

Daha da yüreklendireyim.

Evinizde kavurduğunuz kahveden “KESİNLİKLE” çok iyi sonuç alabilirsiniz.

Evde kahve kavurma konusuna neden girdim?

Bu yıla veya döneme özel değil, kahve fiyatları her zaman artış eğiliminde. Her zam yapıldığında forumlarda benzer kavurma başlıkları açılıyor. Bana benzer kavurma soruları geliyor. Kavurma konusu çok dağınık bir konu o yüzden ufak bir rehberin işe yarayacağını düşündüm.

Anlattığım konu; nitelikli veya ticari kahve kavurmak değil. En basit anlatımıyla ticari ve nitelikli kavrumlar için daha kontrollü ekipmanlara ihtiyacınız var. Herkesin ulaşabileceği ekipmanlarla evde en iyi sonuç hedefi ile yazıyorum.

Bu yazıyı ilerde “Roaster” olacak arkadaşlar kahve kavurma 101 gibi de düşünebilir.

Yeşil Kahve Çekirdeği

Yeşil Çekirdek Nereden Bulunur?

Yeşil kahve çekirdeği, trendyol, hepsiburada gibi pazar yerlerinde bulunur. Sanalbaharat, Atlantik Coffee gibi yeşil kahve tedarikçilerinde bulunur. Google’a kiloluk yeşil kahve çekirdeği yazarsanız bulursunuz. Beğendiğiniz kavurucuları yeterince darlarsanız belki direkt alma şansınız da var 😀

Satın alma sayfasında; yöresi, cinsi, hasat yılı yazmıyorsa almanızı tavsiye etmem.

Aldığınız yeşil kahve çekirdekleri birbirine benziyorsa, böcek yememişse, kırık azsa; iyi bir şey aldığınız anlamına geliyor.

Satış için toptan çuval alımlarında daha farklı prosedürler var.

Yeşil Çekirdek Kavruma Nasıl Hazırlanır?

Yeşil çekirdek açıkta bekletilmez. Ağzı kapalı kaplar içerisinde saklanır. Nem almaması ve kurumaması istenir. Kahve kavurma şirketlerinde; uzun süreli depolanması iklimlendirici olan odalarda yapılır.

Makinenin hacmine göre yeşil çekirdek tartılır. Ekipman değişmediği sürece aynı gramajda kavurmak değişkenleri takip açısından daha kolay olur. Kavurma makinesi özellikle belirtmemişse hacmi sınırlarını zorlayamazsınız. Optimum sonuç için 5 kg’lık bir makinede 3-4 kg kahve / 1 kg’lık makinede 600-700 gram kahve kavrulur. Büyük makinelerde %70 kapasite ile çalışmak daha kontrollü kavurma gerçekleştirmek demektir.

Tartılmış yeşil çekirdekler düz bir zemine yayılarak ayıklanır. Kırık, böcek yemiş, boş çekirdekler ve taş, odun, dal parçası yabancı maddeleri bu aşamada ayıklayabilirsiniz.

Ev tipi kavrumlarda 50-150gram aralığı kavurma yapmak daha ideal görünüyor. 200 ve 250 gram üstüne çıktığınız sürece evde bu ısı gücünü sağlayacak ekipman bulmakta zorlanıyorsunuz.

Yeşil çekirdek makineye girmeden önce ısıtılmaz. Oda sıcaklığında tutulur. Makinenin üstünde/altında/yanında ısınabileceği bir yerde bırakılmaz.

Yine bu aşamada kavrumdan sonra kahveleri soğutmanız için gerekecek malzemeler (fırın eldiveni, fan, karıştırıcı vb) hazır bulundurulur.

Yangın ve Duman Uyarısı!

Kahve kavurmayı lütfen yemek yapmak gibi düşünmeyin. Kahveler yemeklere göre çok daha “Kuru” malzemeler. Kahvelerin alev alması ve yangın ihtimali çok büyük bir ihtimaldir ve ihmale gelmez.

Ayrıca kahveler kavrulurken hem duman oluşabilir, hem de yanmış kahve kabukları etrafa dağılabilir. Mutfağınız kokar. Kahve tozları ve külleri kapalı ortama yayılabilir. Tavsiyem kahveyi balkonda veya açık bir ortamda kavurmanız.

Yangına karşı bir plan yapmanız. Önden hazırlık yapmanız ve tüm kavurma süreci boyunca telefonla uğraşmamanız.

Kahve Nasıl Kavrulur?

Pişirmek, buğulamak, haşlamak hep ayrı işleme teknikleri. Bu tekniklerin hepsinde yiyeceklerde farklı aromalar gelişir veya birbirinden farklı tatlar oluşur. Kavurma işlemi; bir yiyeceğin nemini hızlıca atıp mühürlenmesi anlamına geliyor.

Kahveyi kavurmak demek; görece yüksek ısıda, kahvelerin nemini atması ve renk değiştirmesi (ÖNEMLİ) anlamına gelir.

Kahvenin, kavurma ekipmanına girişi ile kavurma işlemine başlanır. Kavurma ekipmanı değişmeksizin; ilk dikkat edilmesi gereken şey kavurma ekipmanının önceden ısıtılmış olmasıdır. Çünkü oda sıcaklığındaki yeşil çekirdekler, kavurma ekipmanı içerisindeki ısının çok büyük bir bölümünü emerek hemen bu giriş aşamasında ekipmanın soğumasına neden olurlar.

Ön Isıtma

Önceden ısıtılmış bir ekipmanla kahveler kavrulur. Önceden ısıtılmamış bir ekipmanla kahveler pişer. Pişmiş kahvelerde aromatik tatlar yeterince oluşmaz. Alışık olduğumuz kahve tadından öte teknik adı BAKED olan, ekmeğimsi, hamurumsu, sebzemsi, çimenimsi çiğ tatlar oluşur.

Farklı cins yeşil kahvelerin makineye giriş ısısı da kahvenin büyüklüğüne ve sertliğine göre değişiklik gösterebilir. Bir ezberi yoktur. Net bir rakamı yoktur. Makineye, güne, ortama, yeşil çekirdek miktarına veya mevsime göre değişir.

Not alın 1 – Makineyi, tencereyi, tavayı, fırını, hazneyi yeşil çekirdek girmeden önce ısıtıyoruz.

Genel kültür olsun diye yazıyorum; aynı gün yaptığım kavrumda Kolombiya kahveleri 160 dereceden makineye girer, makine iç sıcaklığı 117 dereceye kadar düşer. Ardına Etiyopya kahvesi kavuruyorsam eğer; 160 dereceden makineye giriş yaparlarsa Etiyopya kahveleri daha narin olduğu için dış çeperleri daha hızlı yanmaya başlar. O yüzden Etiyopya kahvelerini 150 dereceden kavruma sokarım ve makine iç sıcaklığı 120 dereceye kadar düşmesine izin veririm. Aynı Kolombiya kahvesini yazın farklı, kışın farklı derecelerden makineye sokarım. Kışın farklı, yazın farklı sıcaklıklarda kavrumunu bitiririm.

Dereceler aklınızı karıştırmasın. Ev şartlarında bu kadar kontrollü kavrum yapmamız mümkün olmadığı için; daha çok ses ve renge göre yönlendirmeler yapacağım.

Evde Kahve Kavurmak

Kahvenin Karıştırılması

Ev kavrumlarında takip etmemiz gereken bir diğer konu da kahvelerin sıcaklığı eşit şekilde almasıdır. (Aşağıda problemler kısmında da yazdım.) Kahve kavurma yöntemine göre bir şekilde kahve çekirdeklerinin de hareketli ve homojen şekilde sıcaklığı alıyor olması gerek.

Kavrum sırasında sallama, çevirme, karıştırma gibi yöntemlerle biraz yorulacağınızı belirteyim. Kullandığınız ekipmanda çekirdekler hareketli ise çok iyi ama mutlaka gözlemlemeye devam edin. Müdahale gereken yerlerde mutlaka müdahil olun. Ekipmanın köşesine sıkışan ve tütmeye başlayan kahve çekirdeği dumansı tatların oluşmasına neden olabilir.

Kahvenin Rengini Takip

Kahve yeşil halden kahverengi hale 130-140 derecelerde geçmeye başlar (teknik adı sararma / yellowing). Bu dikkat edilmesi gereken ilk gözlem, kahvenin rengini değiştirmeye başladığı süre ile kavrumun bittiği sürelerin dengeli olması gerekir. Bir kavrum için görece olarak 140 dereceye gelene kadar olan süreyle, kavrumun bittiği sürenin birbirine yakın olması gerekir. Yani 2-3 dakikada sararmaya başlayan bir kavrumda; kavrumun 5 – 6 dakikalarda bitiyor olması beklenir. Not alın 2: Kullandığımız kavurma yönteminde süre takibi yapıyoruz. Renk değiştirdiği yeri süre olarak işaretliyoruz. Ev kavrumlarında 140 dereceyi termometre ile ölçemediğimiz için gözümüzle renk değişimini takip etmek gerekiyor. Renk değişimini kademeli olduğu için tam zamanını yakalamak mümkün değil. Yeşilden Sarıya – Sarıdan Kahverengine doğru geçtiği yerleri not alabilirsiniz.

Kahve KAHVERENGİNE göre kavrulur. Her kahvenin kahverengi olma süreci farklıdır. Acaba koyulaşmaya mı başladı? diye düşündüğünüz anlarda kavrumu durdurmakta serbestsiniz.

Bu renk değişimi bir çok yiyecekte var olan bir reaksiyon ve kahvenin tadını oluşturuyor.

Maillard Reaksiyonu : Gıdalarda Aroma Oluşumu ve Esmerleşme

Ekmek, kek ve kurabiye gibi gıdaların yüzeyinde oluşan kahverengileşme, etin mühürlenmesi, tavuğun kızarması, patates kızartması, un ve pirinç gibi tahılların yemek yaparken kavrulması gibi pek çok süreçte oluşmaktadır. Bu tür spesifik koku ve tat oluşumuna neden olan ürünler Maillard Reaksiyon Ürünleri (MRÜ) olarak adlandırılmaktadır.

Ayrıntılı bilgi için Kaynak : Maillard Reaksiyonu: Gıdalarda Aroma Oluşumu ve Esmerleşme – Evrim Ağacı (evrimagaci.org)

Kahvede Birinci Çıtlama

Kahve kavrumunun en özel anlarından birisi çıtlama anıdır. Çekirdek içinde kavruldukça biriken buhar ve basınç kahvenin aynı patlamış mısırda olduğu gibi çatlamasına ve iç tarafının sıcaklığa maruz kalmasına neden olur. Böylelikle kahvenin içi de kavrulur ve tat oluşur.

Not Alın 3 – Kahvenin çıtlama süresi not alınır, işaretlenir. Sonraki kavrumlarla karşılaştırılır.

Çıtlamadan sonra geçen süreye göre tat oluşumu gözlemlenir. Daha profesyonel kavrumlarda ;çıtlama zamanı işaretlenir ve kahvelerin sabit sıcaklık almaya devam etmesi sağlanır. Kavurduğum Kolombiya kahvesinde çıtlamadan sonra 1 dakika daha makine içerisinde zaman geçirmesini amaçlıyorum. Çünkü benim en beğendiğim tat skalası bu süreçte gerçekleşiyor. Çıtlamadan sonra daha az vakit geçirirse tatlar istediğim kadar oluşmamış oluyor. Daha fazla vakit geçirince acı kavrum tatları ortaya çıkıyor.

Ev kavrumlarında çıtlama ile beraber kavrumu bitirmenizi tavsiye ederim. Evde kahveleri hızlıca soğutmak daha zordur. Kavrumu durdurma ve kahveleri soğumaya alma süreçlerinde kahveler kendi sıcaklıkları ile kavrulmaya devam edeceği için çıtlama anında bitirmek daha kullanışlı bir yöntem. Evde açık kavrum kahve yapmak görece olarak zor olduğu için; orta kavrulmuş kahveler elde etmeyi amaçlıyoruz.

Burda çıtlama sesinin başlaması ile çıtlama sesinin sonlanması arasında geçen sürede bile çok farklı tatlar elde edebilirsiniz. Ev kavrumlarında geçen kısa süreler, büyük makinelerden daha farklı tat sonuçları veriyor. Yani ev kavrumunda geçirdiğiniz 20 saniye büyük bir makinenin 2 – 3 dakikasına denk gelebilir. (Interstellar gibi oldu.)

İlk çıtlama olmadan kahve kavrulmuş sayılmaz. İlk çıtlama yapmamış kahvelerde tat oluşumu gerçekleşmez. İlk çıtlama yapmamış kahveler öğütüm için çok sert olur hatta değirmeninize zarar verebilir. Siz bu tadı seviyor olabilirsiniz, deneysel şeyler tatmak isteyebilirsiniz ben sadece önden bilgilendirmesini yapayım.

Çıtlama Sesi Olmadı

Bazen kahvesine göre çıtlama sesinin daha az geldiği hatta gelmediği durumlar olabiliyor. Bayat kahveler daha az ses çıkarır, yeterince ısı almamış kahveler daha az ses çıkarır. Bazen yeşil kahveler karışık olabilir ve farklı hasat tarihlerinde toplanmış kahveler farklı zamanlarda çıtlayabilir.

Kahvede çıtlama olmadıysa bir problem yaşıyorsunuz anlamına gelebilir. Lütfen kendinizi tehlikeye atmayın. Gözünüzle kahveleri takip edin ve en geç duman oluşmaya başladığını düşündüğünüz anda kavurmayı bitirin. Kahve kavrumunda alev ihtimali çok çok çok yüksek bir ihtimal.

Sesi duymadınız veya emin olamadınız diyelim ki buradaki kontrolü renginden yapın. Renk kahverengi olduysa büyük ihtimalle doğru aralıktasınız.

Kahvede İkinci Çıtlama

Bu ses de çıtlama olarak geliyor ama çıtlamadan öte yanma çıtırdaması veya alevlenme eşiği olarak adlandırabiliriz. Ev tipi herhangi bir makinede bu aşamaya geçmenizi tavsiye etmem. Kahveler bu aşamadan sonra alev alma eğilimine gelirler. Yağlı kahve çekirdekleri gerçekten yangın tehlikesi içerir.

Öte yandan ticari kavrumlarda bu eşik Koyu Kahve Kavrumu ya da Çifte Kavrum olarak adlandırılan eşiktir. Starbucks bazı koyu kahveleri bu ikinci çıtlama eşiği ve burada geçirdiği süreye göre sınıflandırılıyor.

Kavrulan Kahveyi Soğutmak

Kahvede çıtlama tamamlandığı ve kavrumu sonlandıracağınız anda kahveleri hızlıca soğutmanız gerekir. Çoğunlukla metal bir makarna süzgeci, ventilator/fan ve tahta kaşık kullanıldığına rastlıyorum. Kahve çekirdekleri kavrulduğu anda 200 derecenin üzerinde olur. Elde tutabileceğinizden sıcaktır. Elinizi yakar, dikkatli olmak gerekir. Ortalığa kahve kabukları, küller ve tozlar saçılabilir.

Sıcak kahve çekirdeklerinin plastiği erittiğini aklınızda bulundurun.

Hızlı soğuyan kahve tatları daha iyi korur. Kendi sıcaklığı ile yavaş yavaş soğuyan kahvede kavrum tatları daha çok ön plana çıkar.

Kahveler soğuduktan sonra düz bir zemine yayarak tekrar bir gözden geçirip, yabancı maddeleri ve sorunlu çekirdekleri ayıklayabilirsiniz.

Kavrulan Kahvenin Saklanması

Kahve saklanması çok daha geniş bir konu ama kavrum sonrası yapılanlara odaklanalım. Burada kavrum yöntemine göre bir plan yapmak gerekiyor. Ticari yöntemde; direkt ateşle veya ateşe maruz kalmış kahveler açıkta bir kaç gün beklettikten sonra; hava veya ısıtıcı ile kavrulan kahveler miktarına göre 12 saat ve 1 gün aralığında açıkta beklettikten sonra hava ile temasları kesiliyor.

Kahve açık havada beklediği sürece kavrum tatları biraz uçar ama bir yandan da nemlenir. Buna göre bir saklama yöntemi geliştirmek gerek. Kavurur kavurmaz saklayıp, ertesi gün de içmek için hazırlanıyorsanız kötü tatlara maruz kalabilirsiniz. Kavurup 1-2 gün bekleyip sonra saklayıp 1 hafta sonra da içmek istiyorsanız tatları uçmuş bir kahveye maruz kalabilirsiniz.

Kahveyi saklanması hakkında yazdığım yazı işinize yarayabilir. Tazelik Garantili Kahve Saklama Yöntemleri – cihanyuce.com

Kavrum Sonrası İlk Tüketim

Çok heyecanlı bir durum 🙂 kahveleri kavurdunuz hemen içmek istiyorsunuz. Tatlar tam oluşmadan, kavrum tatları ön plandayken içiyor olabilirsiniz. Tavsiyem kavrum yöntemi fark etmeksizin 1 hafta sonra ilk tadımı yapmanız.

Zamanla deneyiminiz arttıkça daha kontrollü kavrumlar ve tüketimler yapmaya başlayacaksınız.

Bu aşamada kavurduğunuz kahvelerdeki değişkenleri not alıp, bunlara göre cuppingler yaparak tat farklılıklarına göre deneyiminizi de fazlasıyla arttırabilirsiniz.

Cupping’e Nasıl Yapılır Göz Atmak İsterseniz : Kahve Tadım Rehberi – cihanyuce.com

Kavrum Sonrası Gözlemlenebilecek Problemler

Kahve kavrulduktan sonra çekirdeklere bakıp bazı problemleri gözlemlemek de mümkün. Bu problemlerin bazılarını kavrum sırasında, bazılarını da yeşil çekirdek seçimi sırasında çözebilme imkanımız var.

Kavrumda homojenlik yoksa; yani kahvelerin bazıları açık bazıları koyu renk gibi ise iki nedeni olabilir. Sıklıkla rastlanan nedeni kahvelerin zaten yeşil halleri ile homojen olmamasıdır. Cinsleri farklı kahveler, hasat tarihleri farklı kahveler veya elek boyları farklı kahveler karışmış olabilir. Ya da kavurma yönteminizde ısının dağılımı ile ilgili bir sorun olabilir. Bazen kahveleri daha yavaş kavurmak sorunu çözebiliyor.

Kahve çekirdeklerinin çeperleri daha koyu, orta alanı daha açık renkte ise; kahveler hızlı kavrulmuş olabilir. Daha orta alanları kavrulmadan sıcaklık çekirdek duvarlarını yakmış ve geçişli görüntüye sebep olmuştur. Daha çok patlamış makinesi kullanarak yapılan kavrumlarda rastlanır. Daha yavaş kavurmak yine bir çözüm olabilir.

Kahvede yanık izleri var ise; kahvelerin bazı yüzeylerinde kavrum ekipmanına temastan dolayı kavrum izleri (benekleri) oluşmuş olabilir. Daha iyi karıştırmak gerekir.

Sarı/yeşil kavrulmamış çekirdekler var ise yine ana nedenlerinden birisi yeşil çekirdek kalitesi ile alakalıdır. O kahveler tam olgunlaşmadan toplanmış olabilir. Başka bir nedeni de; bu çekirdekler ekipmanın daha az ısı alan bir bölgesinde daha çok vakit geçirmiş olabilir. Çekirdek kalitesinden kaynaklanmıyorsa çözüm daha iyi karıştırmak.

Evde Kahve Kavurmak İçin Kullanılabilecek Ekipmanlar

Kahve kavurmak için kullanabileceğimiz ateşli ekipmanları, elektrikli ekipmanları ve sıcak hava ile kavurma yöntemlerini karşılaştıralım.

Tencerede Kahve Kavurmak

Tencere, tava, patlamış mısır tavası veya bambaşka şekilli bir ekipman da olur. Isı kaynağı ocak olan bir çok yöntemde ipuçları kullanılabilir.

Tencere tava, önceden ısıtılır. (İdeali 180-200 derece arası ama ölçme imkanı yoksa biraz deneme yanılma yapmak lazım.) Tencerede, alt taban bir sıra kaplanacak kadar kahve koyulur. Bu tür yöntemlerde tencere başında durmak ve sürekli karıştırmak gerekir.

Benim denemelerimde kavrumlar 15 dakika civarlarında sürüyor. Kaşıkla karıştırma derdi olmasa ve ısıyı biraz daha iyi koruyabilecek ağzı kapalı bir sistem olsa (Patlamış Mısır Tavası Gibi) daha verimli kavrum yapılabiliyor. Elinizi yakmamaya dikkat edin.

Sürekli karıştırma yaptığınız için seramik/cam vb kırılabilir ekipmanları tavsiye etmiyorum.

Kavrum tutarlılığı ve tat olarak tatmin edici sonuçlar almıştım.

Aliexpress Kahve Kavurma Ekipmanları

Bunların hepsi ile kahve kavurabilirsiniz, kahveleri çevirme konusunda bir şekilde sizlere yardımcı olurlar. Isıyı alma şekline göre tencerede / tavada kahve kavurmadan pek farkları yoktur. Eski usül işte; Ateş üstü çekirdek 🙂

Patlamış Mısır Makinesinde Kahve Kavurmak

Kavurmayı gözlemek için olabilecek en güzel yöntemlerden birisi (tatsal olarak değil). Patlamış mısır makinesi sıcak hava ile kavrum yapar. Haznesi ortalama 50gr kahve alır. Önden ısıtma işlemi patlamış mısır makinesinde pek mümkün değil. Patlamış mısır makineleri içerindeki ısıtma düzeneği arka arkaya kullanım için uygun değildir. İkinci kavrumu yapmak için bir süre beklemeniz gerekir.

Patlamış mısır makinenizin gücü düşükse, kavrum sırasında makinenin fazla ısınıp durma ihtimali var.

Patlamış mısır makinenizin fazla ısınıp bozulma ihtimali de var. (2 kere bozmuşluğum var.)

Patlamış mısır makinesinde gözlemlediğim kahvelerin çok hızlı kavruluyor olması. Benim yaptığım kavrumlar 4-5 dakikadan daha uzun hiç sürmedi. Genellikle görüntüsü güzel ama orta alanı çok kavrulmamış kahveler elde ettim.

kahvelerin içerisinden geçerken kahve kabuklarını havaya uçuruyor. Balkonda veya dışarda yapmanızı tavsiye ederim.

Airfry İle Kahve Kavurmak

Kullandığınız makineye bağlı ama düzgün ısınan bir ekipmanla denerseniz gerçekten güzel oluyor. Eğer makine izin veriyorsa önden ısıtma yapılır. 200-240 derece ayarlayıp 12-15 dakika içerisinde kahveleri kavurabilirsiniz.

Kahveler kavrulurken başında bekleyip makineye göre 1-2 dakika aralığında karıştırmak gerekebilir. Tefal’in içinde karıştırma sistemi olan bir ekipmanı var o sanki kahve kavrumuna özel yapılmış gibi 😀 hem kahvenin rengini görebiliyorsunuz hem de karıştırmanız gerekmiyor.

Airfryer içerisinde İkea termometre koyup ısı ölçümü de yapabilirsiniz.

Fırında Kahve Kavurmak

Isı dağılımı, kavrum miktarı ve kolaylık açısından iyi. Temizlik açısında biraz daha zor bir ekipman. Ankastre fırında değil de; seyyar ufak boylu fırını balkona çıkarmak işinizi daha kolaylaştırır. Fırını 200 dereceye getirir ön ısıtma yaparsınız. Tepsi içerisine pişirme kağıdı ve kahveleri koyarsınız.

Altı kapalı bir tepsi kullanırsanız kahveleri karıştırmanız gerekir. Belki altı açık ızgara üstüne telli bir pişirme tepsisi bulursanız daha homojen kavrum yapabilirsiniz.

Fırının içinde sert karıştırmalar yaparsanız kül ve kahve kabuğu etrafa saçılıyor. Fırın içerisinde hem sıcak hava, hem radial ısı yayıldığı için düzgün kavrulduğunda kahveler çok güzel sonuç veriyor.

Fırında kavurma işinde; kahve kavurmak için özelleştirilmiş ekipmanların da olduğunu bilmenizi isterim. Mesela kendi içerisinde kahveleri sürekli döndürebilen, ısı dağılımını daha iyi yapan, temizlik gibi konularda kullanımı daha kolay olan makineler de mevcut. Behmor markası fırın tipi kavrum için güzel örnekler bulabileceğiniz ekipman üreticilerinden birisi.

Sıcak Hava İle Kavuran Diğer Makineler

Bu makineler kahve için özelleştirilmiş patlamış mısır makineleri gibi düşünülebilir. Kavurma süresini biraz daha uzatabilmek adına güçleri biraz daha kontrollü veya düşük olur.

En basitinden, şu an adı BEEM olan ama başka başka isimlerle de sitelerde görebildiğimiz ekipmanlar ve benzerleri var. Bunlarla da kahveyi rahatlıkla kavurabilirsiniz. Bazılarının üzerlerinde hazır süre ayaları da mevcut işinize yarar.

Kendisi kahveyi çeviren, kavuran ve ayarlarını da basit anlamda yapabildiğiniz Gene Roaster gibi ekipmanlar da mevcut. Bu tarz ekipmanlarla artık nitelikli kavrum taraflarına yavaş yavaş gidebilen, parametreleri ufak tefek kontrol edebildiğiniz güzel kavrumlar yapabilirsiniz.

Sample Roaster İle Kahve Kavurmak

Buraya bir çok ekipman girebilir. O yüzden daha genel bir kategori yazdım. Ikawa makineler son 3 yılın gözde ekipmanlarından birisi bu alanda. Bu ekipmanları çok gelişmiş ve teknolojik patlamış mısır kavurma makineleri gibi düşünebilirsiniz. Bunların çoğu kendisini ispatlamış makinelerdir. Kesinlikle kontrollü, nitelikli kahveler kavurabilirsiniz.

Patlamış mısır makinesinden farkı; bu tarz örnekleme makineleri kahveyi 8-10 dakika sürebilen büyük makinede de yapabileceğiniz bir kavurma profilinde kavurma yetisine sahiptir. Yakmadan, yeterli olgunluğa ulaştırabilecek kavrumlar yaparlar. Yukardaki bütün ekipmanlardan fiyatları daha yüksektir.

Bu ekipmanları ev kategorisi gibi düşünmek yanlış olur bunlarla ticaret yapan firmalar bile mevcut.

1 Kg Kapasiteli Gerçek Kahve Kavurma Makinesinde Kahve Kavurmak

Evde?

En başta yazdığımı burada tekrar edeyim;

Anlattığım konu; nitelikli veya ticari kahve kavurmak değil. Herkesin ulaşabileceği ekipmanlarla evde en iyi sonuç hedefi ile rehberimi sonlandırıyorum.

Konu ile ilgili ilginizi çekebilecek videolar.

Bu yazımda kahve kavurma konusunda bildiklerimi geniş açıdan sizlere anlatmaya çalıştım. Umarım beğenmişsinizdir. Sorularınız varsa yazının altına yorum olarak bırakabilirsiniz.

Bu arada Instagram’da çok daha aktifim. Instagram – Cihan Yüce / Kahvesever

Kahve önerilerini ve demleme ipuçlarını gündelik olarak instagram adresimden paylaşıyorum. Yeni yazılardan ve güncel içeriklerden haberdar olmak için takip edebilirsiniz.

Yine Youtube kanalımdan ayrıntılı demleme anlatım videolarına ulaşabilirsiniz. Cihan Yüce – YouTube

Teşekkür ederim.

4 Comments

  1. Selamlar elinize saglik harika bir yazi, meger bu konu cok detay iceren bir konuymus
    Elimde bir kg cekirdekkahve var fakat bunu nerde cektirebilecrgimi bilemiyorum yardimci olursaniz cok sevinirim

  2. Merhaba bezzera matrix top mn ve yanında eureka specialita değirmenim var. Artık kendi kavrumumu yapacağım. Bugün kolombiya supremo çekirdeklerim elime geçti. Espresso için ilk çıtlamadan soğutmaya geçmeli miyim yoksa ikinci çıtlamayı beklememi mi tavsiye edersiniz. Döner motorlu ve tamburlu bir airfryerim var.

    Bir de çıtlama seslerinin başlangıcını mı yoksa bitişini mi dikkate alacağız acaba

    • Merhaba, çıtlama sesinin başını dinleyip genele yayıldığı anı dikkate alabilirsiniz. Kahveler single origin ve iyi durumdaysa küyük kavurma makinelerinde çıtlama başlangıcı çok belirgin oluyor. Tüm kahveler hemen hemen aynı anda başlıyor.

      Yine teorik olarak filtre için ilk çıtlama başlangıcı ve bitişi arasında kavurmayı bitiriyorum. Kullandığınız ekipmandan dolayı, süre veya derece önermem yanlış olur. Tadına bakıp deneme yanılma yaparak çözmek daha doğru olacaktır.

Bir yanıt yazın

Your email address will not be published.

Latest from Blog